Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 15:28

Η Κοζομπόλη για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας 

Γράφτηκε από την

Με ανακοίνωσή της η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη αναλύει την πρόσφατη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ίδρυση των Τοπικών Ομάδων Υγείας (TOMY). 

Οπως λέει: «Πρόκειται για μία παρέμβαση που όχι μόνο φιλοδοξεί να ρυθμίσει το πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, αλλά αποτυπώνει με σαφήνεια τον κυρίαρχο ρόλο του δημόσιου συστήματος και τη συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού τομέα». Και προσθέτει πως «η συγκεκριμένη επιλογή είναι αποτέλεσμα της διαπιστωμένης ικανότητας των δημόσιων συστημάτων να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στις ανάγκες του πληθυσμού σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Είναι επιλογή που λαμβάνει υπ’ όψιν τις αδυναμίες των υφιστάμενων δομών του συστήματος (Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας) και επιδιώκει να τις θωρακίσει με περιφερειακές σε αυτές δομές (ΤΟΜΥ), είναι επιλογή που απαντά στη διαπιστωμένη ανεπάρκεια του υφιστάμενου δικτύου παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ (200 επισκέψεις / μήνα σε συμβεβλημένους γιατρούς) και αλλάζει τόσο το εύρος όσο και την περιεχόμενο της σχέσης δημόσιου – ιδιωτικού». 

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «το πρώτο έτος της πρώτης φάσης της Μεταρρύθμισης θα χρηματοδοτηθεί από τους κοινοτικούς πόρους του Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα ενώ τα επόμενα δύο χρόνια της πρώτης φάσης κυρίως από τα κοινοτικά κονδύλια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μέσω του άξονα 9.4 για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού)». Και ήδη «έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες και θεσμικές συζητήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί δημοσιονομικός "χώρος" στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει τις δαπάνες που απαιτούνται για την βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης», επισημαίνει στη συνέχεια. 

Αναφορικά με τη στελέχωση των ΤΟΜΥ η κ. Κοζομπόλη σημειώνει ότι «η προκήρυξη για την στελέχωση αυτών των πρώτων δομών με 2.900 άτομα (1.200 γιατροί και 1.700 άλλο προσωπικό) έχει λάβει την τελική έγκριση του ΑΣΕΠ και διενεργείται υπό την ευθύνη του υπουργείου Υγείας, μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας (tomy.moh.gov.gr) στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Οι θέσεις εργασίας θα πληρωθούν με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με διάρκεια ισχύος τα 2+2 χρόνια, ενώ μετά τη λήξη της σύμβασής τους, οι εργαζόμενοι αυτοί θα δικαιούνται αυξημένης μοριοδότησης στο πλαίσιο της προκήρυξης μόνιμων θέσεων».

Σε άλλο σημείο η βουλευτής αναφέρει ότι «είναι η πρώτη φορά κατά την περίοδο της κρίσης, που μαζικά το σύστημα υγείας ανοίγει τις πόρτες του στους νέους γιατρούς και επιδιώκει όχι μόνο να τους κρατήσει στη χώρα, αλλά να δώσει το σήμα της επιστροφής σε όσους έχουν φύγει στο εξωτερικό».

Οσον αφορά το κομμάτι του σχεδιασμού που όπως λέει η βουλευτής Μεσσηνίας έχει πραγματοποιηθεί για την χωροθέτηση των πρώτων ΤΟΜΥ, «έχει λάβει υπ' όψιν του το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε περιοχής, τον δείκτη ανεργίας, την υγειονομική φτώχεια, την επάρκεια των δημόσιων δομών ΠΦΥ, αλλά και των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ σε κάθε ΤοΠΦΥ (Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), καθώς και το υγειονομικό προφίλ της περιοχής και την ύπαρξη ή μη επιβαρυντικών για τη δημόσια υγεία παραγόντων».