Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 15:23

O προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος των μνημονιακών

Γράφτηκε από την
O προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος των μνημονιακών

Του Πέτρου Ν. Κωνσταντινέα*

Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

O προϋπολογισμός του 2018 εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο τελευταίος των μνημονιακών». Ο κύκλος των μνημονίων που κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ κάπου εδώ φτάνει στο τέλος του. 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφέρνει και πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους δίνοντας, μάλιστα, πίσω το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Σε πείσμα της καταστροφολογίας της ΝΔ, όλοι οι οικονομικοί δείκτες αποτυπώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Το 2017, το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια, είχαμε τρία συνεχόμενα θετικά τρίμηνα.

• Το πρώτο επτάμηνο του 2017 οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση 18% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. 

• Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3%. 

• Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 161% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

• Ο τουρισμός σπάει κάθε ρεκόρ. 

• Η χώρα μας πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές με το 10ετές ομόλογο να έχει πέσει κάτω από το 5%. Επίπεδα προ κρίσης. 

• Και το κυριότερο, η ανεργία έπεσε από το 27% κάτω από το 21% με άμεση προοπτική να πέσει κάτω από τις 20 μονάδες εντός του 2018!!!

Η δημοσιονομική προσαρμογή των ετών 2015-2018 συνοδεύτηκε με τη σταδιακή ενίσχυση της προστασίας των πιο ευάλωτων στρωμάτων. Η δημοσιονομική προσαρμογή επιβλήθηκε από τις συνθήκες που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. 

Πρώτα κακοδιαχειρίστηκαν τη χώρα για δεκαετίες και, όταν οι αδιέξοδες πολιτικές τους έφεραν την κρίση του 2009, έβγαλαν τόνους χολής εναντίον των πολιτών, γεμίζοντας ενοχές τις συνειδήσεις τους μέσω του διαβόητου συνθήματος «μαζί τα φάγαμε». Παράλληλα προσπάθησαν να σώσουν τις ελίτ της χώρας εις βάρος των εργαζομένων επιβάλλοντας λιτότητα στα λαϊκά στρώματα μονομερώς.

Στα έτη που ακολουθούν οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν εκείνο το δημοσιονομικό χώρο ώστε να εφαρμοστούν άμεσες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, τα τεχνικά σημεία του προϋπολογισμού είναι διαθέσιμα σε όλους μας και θα ήταν κουραστικό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αξίζει όμως να αναφερθώ σε ένα σημείο… Ενα σημείο το οποίο αποδεικνύει περίτρανα τη λέξη νοικοκύρεμα…

Ασφαλιστικά ταμεία: 

Εκτίμηση για το 2017: 505 εκ. και (-198) σε δημοσιονομική βάση.

Πρόβλεψη για το 2018: 930 εκ. και 859 σε δημοσιονομική βάση.

Αρα το πλεόνασμα είναι βελτιωμένο κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017 που οφείλεται κυρίως: 

• Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 360 εκατ. ευρώ έναντι του 2017.

• Στη μειωμένη πρόβλεψη κατά 119 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εξόδων έναντι του 2017, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και στη μείωση του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων. 

Βασικός παράγοντας είναι η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριας σύνταξης έως τον Ιούνιο 2018 και η μείωση του ύψους των αναδρομικών.

Κλείνοντας, θα σας θυμίσω μια φράση του Ιησού: «Αληθινά σας λέω ότι δύσκολα ένας πλούσιος άνθρωπος θα μπει στον Παράδεισο. Είναι δε ευκολότερο να περάσει μία καμήλα από την τρύπα που ανοίγει η βελόνα, παρά ο πλούσιος να μπει στον Παράδεισο».

Δυστυχώς, κύριοι της αντιπολίτευσης καταφέρατε να ιντριγκάρετε τα λόγια του Κυρίου, δημιουργώντας τους δικούς σας παραδείσους… τους φορολογικούς παραδείσους όπου στριμώξατε εκεί με περίσσιο θράσος το μέγεθος της ανηθικότητάς σας.

Οσο και να υπονομεύετε το μέλλον αυτού του τόπου με πολιτικές κλειδαρότρυπας και ψευδών ειδήσεων… τον ερχόμενο Αύγουστο η χώρα αλλάζει σελίδα! Σας χαρίζουμε τις δημοσκοπικές σας νίκες! Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι αλαζόνες και οι νάρκισσοι έχουν ανάγκη από ψεύτικη τόνωση του «εγώ» τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

* Ομιλία στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER