Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 13:06

Γιώργος Κύρτσος: Πιο αυστηρό το πλαίσιο για την οικονομία

Γιώργος Κύρτσος: Πιο αυστηρό το πλαίσιο για την οικονομία

Μετά την πύρινη καταστροφή πέρασαν σε δεύτερη μοίρα οι πανηγυρισμοί για την «καθαρή έξοδο» από το δανειακό πρόγραμμα, η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύεται από καθαρή έξοδο από μνημονιακού τύπου μέτρα και τη λιτότητα.

Η πολυσυζητημένη γραβάτα του κ. Τσίπρα αντιμετωπίζεται πλέον από τους περισσότερους σαν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, με ελάχιστη πρακτική σημασία. Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται φανερό πόσο ανελαστικές είναι οι υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, για να φτάσουμε στην επίσημη λήξη του προγράμματος.

 

Οι κανόνες του Ντράγκι

Με συνεχείς παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι επισημαίνει τα μεγάλα κενά και τις αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα. Η ΕΚΤ δεν έχει εκφράσει ακόμη άποψη για τη βιωσιμότητα του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Αφησε την πρωτοβουλία στο ΔΝΤ, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους του ελληνικού Δημοσίου σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε επίσης ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος χωρίς να έχει συμφωνηθεί προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ευκολίες με τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με προνομιακούς όρους. Ούτε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα ισχύσει στα τέλη του 2018.

 

Βολές από το ΔΝΤ

Η αυστηρή αντιμετώπιση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΚΤ στηρίζεται στην εφαρμογή των κανόνων. Ο κ. Ντράγκι δεν θέλησε να διευκολύνει την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα όπως έχει κάνει με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα την πατρίδα του, την Ιταλία, γιατί η ΕΚΤ, ο ίδιος και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών. Αντί ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του να αναζητήσουν την επωφελή συνεννόηση με τον κ. Ντράγκι, στηρίζουν το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η καταστροφή του τραπεζικού συστήματος το 2015 και τα capital controls δεν οφείλονται στις επιλογές Τσίπρα-Βαρουφάκη αλλά στον… Ντράγκι.

Το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής κάνει ακόμη πιο ασφυκτικό το ΔΝΤ, το οποίο καταλήγει σε ιδιαίτερα αρνητικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας.

Χαρακτηρίζει υποτονικές τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις και να δοθεί μια νέα δυναμική στην οικονομία. Επισημαίνει ότι αρκούν μικρές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς και τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί για να περάσουμε από τη βασανιστικά αργή μείωση του χρέους σε νέα αύξησή του προς το 230% του ΑΕΠ.

 

Γερμανική πειθαρχία

Την Τετάρτη 1η Αυγούστου η αρμόδια Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας ενέκρινε την αποδέσμευση δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να καλυφθούν οι ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου, ιδιαίτερα έναντι των πιστωτών του.

Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η γερμανική Βουλή καθυστέρησε την έγκριση της δόσης προκειμένου να δώσει η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς θα καλύψει με ισοδύναμα μέτρα μία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 28 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει από την αναβολή της προγραμματισμένης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Το ποσό είναι πολύ μικρό και θα έπρεπε η κυβέρνηση Τσίπρα να έχει την ελευθερία των χειρισμών σε αυτό το επίπεδο. Αφορά επίσης περιοχές που πλήττονται από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο έχει μετατραπεί σε κυρίαρχο πολιτικό θέμα στη Γερμανία και στο σύνολο σχεδόν της Ε.Ε.

Αντί λοιπόν η γερμανική Βουλή να στείλει μήνυμα κατανόησης και αλληλεγγύης, έστειλε με την τακτική της μήνυμα αυστηρής πειθαρχίας. Είναι φανερό ότι τα γερμανικά πολιτικά κόμματα θεωρούν την κυβέρνηση Τσίπρα περιορισμένης αξιοπιστίας και δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα στην τύχη. Προτιμούν την επιβολή της πιο αυστηρής πειθαρχίας από το να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο της επιλεκτικής εφαρμογής των συμφωνηθέντων από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.

Το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα και του συνδυασμού διαφόρων αρνητικών παραγόντων κάνει ακόμη πιο δύσκολη την έξοδο της οικονομίας από την κρίση και τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας.