Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 16:16

Γιώργος Κύρτσος: Η ψυχολογία της τρομοκρατίας

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Η ψυχολογία της τρομοκρατίας

 

Τα τελευταία χρόνια κινούμαι στο κέντρο της Ε.Ε. και έχω αποκτήσει μια ιδιόμορφη σχέση με την τρομοκρατία. Αλλοτε είμαι πολύ κοντά σε σημαντικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Αλλοτε περνάω από πόλεις που γίνονται στη συνέχεια στόχος τρομοκρατών.

 

Το χτύπημα του Στρασβούργου

Το χτύπημα στο Στρασβούργο το έζησα από κοντά. Είχα κατέβει όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι στη θαυμάσια χριστουγεννιάτικη αγορά που συνδυάζει την παράδοση, την εμπορικότητα και την ποιότητα ζωής. Χαιρόμουν την ατμόσφαιρα του Στρασβούργου που είναι γνωστό σαν «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» εφόσον κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες την περίοδο των εορτών.

Ο τρομοκράτης άρχισε να πυροβολεί σε απόσταση πενήντα ως ογδόντα μέτρων από εμένα και απομακρύνθηκα τρέχοντας μέσα από τα στενά της περιοχής ακολουθώντας το φοβισμένο πλήθος. Ανάλογη εμπειρία είχα στις Βρυξέλλες το 2016, οπότε περνούσα έξω από τον σταθμό του μετρό της περιοχής μου την ώρα που έσκασαν οι βόμβες των τρομοκρατών στον συρμό του μετρό προκαλώντας δεκάδες θύματα.

Ημουνα σε συνέδριο του ΕΛΚ στη Νίκαια μερικές εβδομάδες πριν το εκεί χτύπημα και επισκέφθηκα σε επίσημη αποστολή το βρετανικό Κοινοβούλιο και την Ντάουνινγκ Στριτ αριθμός 11, την επίσημη κατοικία του υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου λίγους μήνες πριν το χτύπημα στη γέφυρα του Τάμεση, στην περιοχή.

Ανήσυχος διάβασα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία και διαπίστωσα με ικανοποίηση ότι είναι πιο πιθανό να πέσω θύμα αυτοκινητιστικού ή αεροπορικού δυστυχήματος παρά να τραυματιστώ ή να χάσω τη ζωή μου σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι πιθανότητες λοιπόν είναι με το μέρος μας, αλλά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

Μεγάλο σοκ

Ανεξάρτητα από την ανάλυση των πιθανοτήτων, έχω διαπιστώσει ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη δημιουργία ψυχολογικού και πολιτικού σοκ. Η απειλή που δημιουργεί ο φόβος της τρομοκρατίας επηρεάζει άμεσα την οικονομική και κοινωνική συμπεριφορά μας. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι φέτος η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων», το Στρασβούργο, θα γνωρίσει μεγάλη πτώση στον αριθμό των επισκεπτών και στον κύκλο εργασιών. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι οριακοί από οικονομική άποψη μπορεί να οδηγηθούν στο λουκέτο εξαιτίας της απώλειας του χριστουγεννιάτικου τζίρου, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομική επιβίωσή τους.

Στη Γαλλία το τρομοκρατικό χτύπημα θα μετρήσει πολύ γιατί έρχεται μετά από εβδομάδες κοινωνικής αναταραχής -το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»- που κόστισαν πολύ στην οικονομία και υποχρέωσαν τον Πρόεδρο Μακρόν σε μείωση επιβαρύνσεων και παροχές που θα κοστίσουν σε ετήσια βάση στον κρατικό προϋπολογισμό 14 δισ. ευρώ και δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθούν.

Η μεγαλύτερη ζημιά που προκαλεί η τρομοκρατία είναι στις σχέσεις των ανθρώπων, ιδιαίτερα μεταξύ της πλειονότητας των πολιτών και της μουσουλμανικής μειονότητας σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί πολίτες ταυτίζουν την ισλαμική τρομοκρατία με τους συμπολίτες τους που είναι μουσουλμάνοι και έτσι δημιουργούνται συνθήκες έντονων αντιπαραθέσεων και δυναμικής πολιτικής ανόδου της σκληρής και της άκρας Δεξιάς.

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το ισλαμικό τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο θα ενισχύσει το κόμμα της Λεπέν που έρχεται ήδη πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές.

Ετσι όπως λειτουργούν η ψυχολογία του πλήθους και το πολιτικό μας σύστημα η ισλαμική τρομοκρατία παραμένει στατιστικά ασήμαντη για τους πολίτες της Ε.Ε., επηρεάζει όμως άμεσα την ψυχολογία, την οικονομία και κυρίως τις πολιτικές εξελίξεις.


NEWSLETTER