Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 17:55

Η αντίδραση Μαντά μετά την σύσκεψη για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Η αντίδραση Μαντά μετά την σύσκεψη για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παραμένοντας σταθερός στις απόψεις μου για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα των παραγωγών μας επιτραπέζιας ελιάς, συμμετείχα σήμερα στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Με μοναδικό γνώμονα την ανάγκη ο κάθε παραγωγός να αμείβεται ικανοποιητικά για το ποιοτικό προϊόν που παράγει, κατέθεσα στον υπουργό τις θέσεις μου οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

-Καθολική και πλήρης προστασία της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, με παράλληλη προάσπιση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, η οποία προϋποθέτει την κατάργηση της υπουργικής απόφασης Απόστολου.
-Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, ο οποίος θα επιτρέψει στο προϊόν να γίνει περισσότερο ελκυστικό και θα στηρίξει την αύξηση της παραγωγής και τις εξαγωγές.
-Επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους Νομούς Λακωνίας, νότιας Αρκαδίας και νότιας Ηλείας, οι οποίοι συνδυάζουν κοινά κλιματολογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.
-Δημιουργία ενός νέου ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) με την ονομασία “Ελιά Καλαμών”, προκειμένου να προστατευθεί κάθε ελληνική ελιά Καλαμών, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και αν παράγεται, και με σεβασμό στη νομιμότητα και τους κανονισμούς Γεωγραφικών Ενδείξεων που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη συζήτηση και κατόπιν σχετικών ερωτήσεών μου προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” καθηγητή Σέρκο Χαρουτιάν, εξήχθησαν τα εξής χρήσιμα συμπεράσματα:

-Η απόφαση Απόστολου σαφώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει ρητά τη χρήση του όρου προέλευσης ενός προϊόντος ΠΟΠ, ως συνώνυμο της ποικιλίας του.
-Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ, κατοχυρωμένο προϊόν ΠΟΠ να έχει μετατραπεί σε ΠΓΕ με την ίδια ονομασία.
-Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ, μια κατοχυρωμένη ζώνη ΠΟΠ να διευρύνεται σε ολόκληρη τη χώρα εφαρμογής της.

Είναι προφανές ότι από τη σημερινή συνάντηση δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις και δεσμεύσεις. Όμως, έστω και στο παρά πέντε της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ, η εκκίνηση του διαλόγου αποτελεί κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια και τελικά η λύση του προβλήματος».


NEWSLETTER