Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 15:11

"Τα έχωσε" στο Μανιάτη για τη διαχείριση απορριμμάτων ο Σαμπαζιώτης

Γράφτηκε από την

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη με την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου των Δημάρχων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Μανώλη Αγγελάκα και του μειοδότη του διαγωνισμού για την διαχείριση των απορριμμάτων προσήλθε αυτοβούλως και ο Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ. κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης.

 

Ο Βουλευτής εξέφρασε την δυσαρέσκειά του προς τον Υπουργό διότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχουν ενημερωθεί οι Βουλευτές της περιοχής. Επίσης τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του θέματος αποπνέει μία μυστικοπάθεια η οποία δεν βοηθά στην διαμόρφωση κοινωνικής συναίνεσης και παραπέμπει σε άλλες σκέψεις.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Σαμπαζιώτη πως ο φάκελος δεν έχει ακόμα ανοιχθεί και πως όταν γίνει αυτό θα κληθούν όλοι οι Βουλευτές της περιοχής να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο κ. Σαμπαζιώτης δήλωσε: "Πιστεύω πως αποτελεί σημαντική εξέλιξη το γεγονός πως το εγχείρημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να δώσει οριστική λύση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, βαδίζει πλέον στο τέλος του. Όλοι οι φορείς, ανακουφίστηκαν θεωρώντας πως η απαλλαγή της Περιφέρειας από το ντροπιαστικό για τους πολίτες καθεστώς των ανεξέλεγκτων χωματερών, και η επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων της Πελοποννήσου αποτελεί προτεραιότητα και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χρονική καθυστέρηση. Με την ολοκλήρωση του έργου θα πάψει η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για την μεταφορά σκουπιδιών σε ρέματα και δάση, θα  δοθεί μια διέξοδος σχετικά με τα επαπειλούμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα προσφερθεί ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον στους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου".

Η λύση όμως που δρομολογήθηκε με την επιλογή να εγκατασταθεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Δ.Δ. Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας και μάλιστα μόλις σε απόσταση 300 μέτρα από τα σπίτια είναι εντελώς λανθασμένη και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από κανέναν, καθώς είναι αδύνατον να πεισθούν οι κάτοικοι πως μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα στα σπίτια τους, δεν θα επιφέρει καμία αρνητική διαφοροποίηση στην καθημερινότητα τους.

Αντιλαμβάνομαι ότι η διαχείριση των σκουπιδιών φέρνει πάντα εντάσεις. Ωστόσο, είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να μην αφήνουν κενά σε σχέση με τη νομιμότητα και να μη λειτουργούν χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους πολίτες. Ο χώρος μεταφόρτωσης των σκουπιδιών και το εργοστάσιο κομποστοποίησης σίγουρα δεν είναι ούτε παιδική χαρά , ούτε χώροι αναψυχής, αλλά ούτε και κολαστήριο. Είναι ΧΩΡΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ &ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ &ΑΝΟΧΗΣ γι’ αυτό και οφείλουμε να αναζητάμε ,την περισσότερη κατά το δυνατό αποδοχή τους στις περιοχές εγκατάστασης.

Για τέτοιες μονάδες πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές και μεθοδολογία. Πρέπει δηλαδή να υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες, να μην επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες της περιοχής και ειδικά κατοικημένες περιοχές, αλλά το κυριότερο να υπάρχει κοινωνική αποδοχή. Εδώ δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Γι’ αυτό και θεωρώ πως πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση που να έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός πως αν η επιλογή της Καλλιρρόης προσβληθεί νομικά αφού ο πρώτος ανάδοχος δεν έχει καθορίσει εναλλακτική θέση σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να καταφύγουμε στον δεύτερο ανάδοχο πράγμα που θα ανεβάσει το τελικό κόστος το οποίο τελικά θα πληρώσουν οι πολίτες. Όπως επεσήμανα και στον Υπουργό η ανάδοχος εταιρεία πρέπει να υποχρεωθεί να δώσει και εναλλακτική θέση αλλιώς η εκτέλεση του έργου ενδέχεται να γίνει πολύ κοστοβόρα. Ακόμη πρέπει να υποχρεωθεί η ανάδοχος εταιρεία να εγκαταστήσει τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, σε περιοχή μακριά από κατοικημένες περιοχές και να προτάχθούν κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια και όχι τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη μιας καθόλα άτυχης επιλογής.

Είναι απαραίτητο εργαζόμενοι όλοι με σύνεση και νηφαλιότητα να επιτύχουμε την μέγιστη κοινωνική συναίνεση για αυτό το έργο, έργο που όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την Πελοπόννησο, αλλά για ολόκληρη την χώρα.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Δημήτρη Σαμπαζιώτη