Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 20:04

Γιώργος Κύρτσος: Η κοινή γνώμη σε μετάβαση

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Η κοινή γνώμη σε μετάβαση

Αρχισαν να υποχωρούν τα ποσοστά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η κοινή γνώμη βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Μετά από μια περίοδο δημοσκοπικών ρεκόρ για τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται, για πρώτη φορά, σημαντική υποχώρηση της δημοτικότητάς τους. 

Τα ρεκόρ

Οι συμπολίτες μας είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας, βοηθούμενος από τον κ. Βαρουφάκη και άλλους συνεργάτες του, άσκησε διπλωματία με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο. Γι’ αυτό του έδωσαν ποσοστά αποδοχής που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 70%. 

Επειδή βέβαια οι διαπραγματεύσεις κρίνονται με βάση το αποτέλεσμα και όχι τις εντυπώσεις, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι έχουν τώρα δεύτερες σκέψεις. Αντιλαμβάνονται ότι πληρώσαμε ακριβά τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη κι απομακρύνονται σιγά σιγά από την κυβερνητική ηγεσία. 

Και τα ποσοστά αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ είχαν φτάσει επίσης, για τους ίδιους λόγους, σε επίπεδα ρεκόρ. Υπήρξαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται γύρω στο 40% χωρίς αναγωγή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων - γεγονός που δημιουργούσε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και αυτοδυναμία μέσα από μία νέα εκλογική αναμέτρηση. 

Αποκατάσταση ισορροπίας

Το διαπραγματευτικό φιάσκο, η στροφή 180 μοιρών της κυβερνητικής ηγεσίας που μετέτρεψε το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος σε ΝΑΙ, τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ συνέβαλαν ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 

Η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα είναι πλέον της τάξης του 55%, πολύ υψηλή αλλά περιορισμένη δραστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το δημοσκοπικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί προς το 30% αν και εξακολουθεί να έχει μία υπεροχή της τάξης του 50%, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, έναντι της ΝΔ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι βελτιώνονται θεαματικά τα ποσοστά της ΝΔ σε επίπεδο ηγεσίας, εξέλιξη που της δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί καλύτερα στους δυσαρεστημένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το κρίσιμο τρίμηνο

Τα «μπάνια του λαού» δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για πολιτικές ανακατατάξεις, απλά έχουμε ένα δείγμα γραφής για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε 3-4 μήνες. Η διαπραγματευτική αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά σκληρό μνημόνιο, η εφαρμογή του οποίου θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά των νοικοκυριών και την αγορά εργασίας από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ο συσχετισμός δυνάμεων θα είναι εντελώς διαφορετικός, καθώς εκατομμύρια συμπολίτες μας θα διαπιστώνουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει την κυβερνητική επικοινωνία - προπαγάνδα από τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική. 

Η κυβερνητική ηγεσία γνωρίζει ότι τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών που έχει θα μειωθούν δραστικά στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου, λόγω των αρνητικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που έχει δρομολογήσει με τα λάθη και τις παραλείψεις της. Λογικό είναι λοιπόν να προβληματίζεται με ένα σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού που θα αποδυναμώσει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση νέας άνετης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ενδεχόμενη πραγματοποίηση του σεναρίου αυτού δεν πρόκειται βέβαια να λύσει τα προβλήματα της κυβέρνησης, εφόσον η διαχείριση ενός τόσο δύσκολου μνημονίου ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητές της, αλλά μπορεί να της εξασφαλίσει πολιτικό χρόνο και σχετική άνεση κινήσεων. 

Σε περίπτωση που το αποφασίσει, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα πρέπει να τρέξει να προλάβει την αλλαγή που παρατηρείται σε επίπεδο κοινής γνώμης από τη δυναμική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την απόρριψη βασικών επιλογών της κυβέρνησης.

[Του Γιώργου Κύρτσου, Ευρωβουλευτή της ΝΔ]


NEWSLETTER