Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 16:44

Ρόμπερτ Χάρις: Μυθιστορηματική αναψηλάφηση της υπόθεσης Ντρέιφους

Γράφτηκε από την

Παρίσι, 1895. Ο Αλφρεντ Ντρέιφους, ένας νεαρός Εβραίος αξιωματικός, έχει μόλις καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση στο Νησί του Διαβόλου, κατηγορούμενος για προδοσία, και έχει υποστεί δημόσιο εξευτελισμό παρουσία είκοσι χιλιάδων ατόμων, με την αφαίρεση του στρατιωτικού βαθμού του.

Ανάμεσα στους παριστάμενους και ο Ζορζ Πικάρ, ο φιλόδοξος και διανοούμενος αξιωματικός, προσφάτως διορισμένος επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, μέσω της οποία είχε «αποδειχτεί» ότι ο Ντρέιφους ήταν πληροφοριοδότης των Γερμανών. Αρχικά, ο Πικάρ είναι πεπεισμένος για την ενοχή του Ντρέιφους. Τυχαία, ωστόσο, ανακαλύπτει κάποια στοιχεία που του γεννούν υποψίες ότι υπάρχει κατάσκοπος στον γαλλικό στρατό, κινούμενος ελεύθερα. Καθώς οι αποδείξεις πληθαίνουν, φωτογραφίζοντας υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στη στρατιωτική-πολιτική ιεραρχία, ο Πικάρ φτάνει στο σημείο να αμφισβητήσει τόσο την ορθότητα της καταδικαστικής για τον Ντρέιφους απόφασης, όσο και τα πιο βαθιά πιστεύω του για τη χώρα του και τον ίδιο του τον εαυτό.

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

• Ο Ρόμπερτ Χάρις στο βιβλίο του «Ο Γερμανός Κατάσκοπος» ζωντανεύει το γνωστό σκάνδαλο που απασχόλησε την κοινή γνώμη στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από ένα σκοτεινά σαγηνευτικό μυθιστόρημα κατασκοπευτικής δράσης και συνωμοσιών.

Ο ίδιος γεννήθηκε το 1957 στο Νότιγχαμ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Εργάστηκε για 6 χρόνια ως ρεπόρτερ για το Panorama και το Newsnight του BBC, ως πολιτικός συντάκτης στον Observer και ως αρθρογράφος με τακτική στήλη στις εφημερίδες Sunday Times και Daily Telegraph. Το 2003 ανακηρύχθηκε Αρθρογράφος της Χρονιάς στα Βρετανικά Βραβεία Τύπου. Εχει γράψει μεταξύ άλλων 5 βιβλία γενικών γνώσεων - μεταξύ των οποίων το «Γκότσα!» (1983), το «Πωλείται Χίτλερ: Η Ιστορία των Ημερολογίων του» (1986), το οποίο διασκευάστηκε για την τηλεόραση, και το μπεστ σέλερ «Καλός και Πιστός Υπηρέτης: Η μη εγκεκριμένη Βιογραφία του Μπέρναρντ Ινγκαμ» (1990). Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες.

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν: το μυθιστόρημα του «Fatherland», το οποίο μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και ήταν για μήνες το Νο1 στους καταλόγους μπεστσέλερ σε όλο τον κόσμο, το «Κωδικός: Αίνιγμα», το οποίο γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντάγκρεϊ Σκοτ και Κέιτ Ουίνσλετ, «Το Μυστικό Του Αρχάγγελου», που επίσης έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, το «Παρασκήνια Εξουσίας» που γυρίστηκε ταινία σε σκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι και με πρωταγωνιστές τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Πιρς Μπρόσναν, το «Πομπηία, Imperium, Conspirata (Η Συνωμοσία)» και «Ο Γερμανός Κατάσκοπος».