Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 15:41

Τζώρτζ και Γουίντον Γκρόσμιθ: Το Ημερολόγιο ενός Ασήμαντου

Γράφτηκε από την

Εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ

Μετάφραση: Ανδρέας Σπύρου

Σελίδες: 320

Ο “Observer” το 2003 κατέταξε “Το Ημερολόγιο ενος Ασήμαντου” ανάμεσα στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα. Σήμερα το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της “Πολιτείας” (www.politeianet.gr) μας το προσφέρει για όλο τον Μάρτιο στη μισή τιμή: αντί για 15, μόνο 7,5 ευρώ. Ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον χαρακτήρα του κ. Πούτερ, που πολλοί τον τοποθετούν στο πλάι αιώνιων κωμικών ηρώων όπως ο Δον Κιχώτης και ο Φάλσταφ...

“Το Ημερολόγιο ενος Ασήμαντου” (μυθοπλασία και την ίδια στιγμή αξεπέραστα αληθινή αφήγηση) δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περίφημο σατιρικό περιοδικό Punch πριν εκδοθεί σε βιβλίο το 1892. Ανήκει στα αριστουργήματα του αγγλικού χιούμορ - και ο ήρωάς του, ο κ. Πούτερ, αποτελεί εμβληματικό χαρακτήρα της αγγλικής πεζογραφίας.

Ενα μέρος της προσωπικότητάς του υπάρχει στον καθένα μας, και χάρη στο ευρηματικό χιούμορ των Τζώρτζ και Γουίντον Γκρόσμιθ, μέσα από αυτόν έχουμε όλοι μας απαθανατιστεί.

Το ημερολόγιο του κ. Πούτερ αποτελεί πιστή καταγραφή της μονότονης καθημερινότητας στα προάστια του Λονδίνου και στα γραφεία του Σίτι, στο τέλος της βικτωριανής εποχής. Κατά κάποιον τρόπο έχουμε να κάνουμε με ένα αρχέτυπο του τρόπου ζωής στους μοντέρνους καιρούς, στις σύγχρονες κοινωνίες - ανάμεσά τους ασφαλώς και στην ελληνική.

Ο μεσαίος αυτός υπάλληλος του Σίτι, κρατώντας ημερολόγιο, προστατεύει την καταρρακωμένη του αξιοπρέπεια και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το συναίσθημα που συχνά τον κατακλύζει: ότι το πιο μεγάλο ανέκδοτο είναι ο εαυτός του.