Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 17:35

Επετειακή έκδοση από το Μανιατάκειο Ιδρυμα για την Μεσογειακή Διατροφή

Γράφτηκε από την
Επετειακή έκδοση από το Μανιατάκειο Ιδρυμα για την Μεσογειακή Διατροφή

 

Στην έκδοση με τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή: 10 χρόνια Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της Unesco. Κορώνη: εμβληματική κοινότητα» προχώρησε το Μανιατάκειον Ιδρυμα, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Η έκδοση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της Unesco και με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα, για το έτος 2021, του ρόλου του συντονιστή των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών και των εμβληματικών κοινοτήτων.

Το βιβλίο αφορά στην καταγραφή των δράσεων που έκανε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος σε συνεργασία με τα δύο ιδρύματα, αλλά και αυτοτελών δράσεων για τη διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η ζωντανή κληρονομιά της χιλιετούς ιστορίας των λαών της Μεσογείου. Πρόκειται για μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στον χρόνο και στον χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα. Εχει χαρακτηριστεί ως «διατροφικός πολυμορφισμός», καθώς δεν είναι μόνο διατροφικό μοντέλο αφού δεν σχετίζεται μόνο με το φαγητό, αλλά ενσωματώνει και αντικατοπτρίζει κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πτυχές των Μεσογειακών λαών.

Το 2010 η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως στοιχείο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την Unesco και εν συνεχεία το 2013, με τη διεύρυνση των χωρών και των εμβληματικών τους κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της. Η διακυβερνητική επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Unesco, 2003) αναγνώρισε ότι η Μεσογειακή Διατροφή μεταφέρει πολυεπίπεδο πολιτισμικό φορτίο. Είναι πολυπαραγοντική εξίσου στην πολιτισμική, τη γεωργική, αλλά και την ιατρική της διάσταση. Η επιλογή της παραλιακής κοινότητας της Κορώνης (2008) ως εμβληματική κοινότητα μόνο τυχαία δεν είναι… υπήρξε πύλη της Ελλάδας στη Δύση και στο ενδομεσογειακό εμπόριο, ενώ ταυτόχρονα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του Μεσογειακού τρόπου ζωής και μητέρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κορωνέικης ποικιλίας ελιάς.


NEWSLETTER