Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 11:20

"Της Γερακίνας το πηγάδι" του Χρήστου Αθ. Φυλαχτού

Γράφτηκε από την


Της Γερακίνας το πηγάδι είναι ένα παραμύθι που μας γυρίζει σχεδόν μια χιλιετία πίσω, πριν χτιστούν οι μονές του Αγίου Όρους, τότε που η παραλία της Χαλκιδικής ήταν αυτοκρατορικό φέουδο. Ο Αυτοκράτορας μοίρασε την περιοχή από τη σημερινή Γερακινή ως τον Ολύνθιο ποταμό στις τρεις κόρες του. Η Γερακίνα πήρε την περιοχή της Γερακινής, η Αναστασία το Αναστασίτικο και η Μαριάννα την περιοχή των Μαργιανών.

«Μόλις ολοκληρώθηκε η Μανιώ, έψαχνα το επόμενο βήμα» λέει ο συγγραφέας. «Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής: "Νερό από τις έξι βρύσες του μοναχού Συνέσιου Γενατά". «Εκεί βρήκα πληροφορίες για τις τρεις βασιλοπούλες και μου τράβηξε το ενδιαφέρον και το γεγονός πως πρόκειται για μια διαφορετική περίοδο».
Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, το θεατρικό που ο συγγραφέας συνέγραψε με την κ. Βέρα Σερασίδου εκδίδεται, ενώ η Γερακίνα ταξιδεύει παντού μέσω του διαδικτύου.

 
Τρεις βασιλοπούλες, η Αναστασία, η Μαριάννα, η Γερακίνα, η υπογραφή της ειρήνης με τους αχόρταγους γείτονες, ο έξυπνος και εγωιστής βασιλιάς, ο έρωτας ανάμεσα στη μικρότερη κόρη και τον ξωμάχο, συνθέτουν ένα γοητευτικό παραμύθι.
Ένα παραμύθι που σε ταξιδεύει σε αλλοτινά χρόνια, με υπηρέτριες, αυλικούς, δρόμωνες στις τρεις χερσονήσους και στο μεγάλο βουνό. Ένα μαγικό παραμύθι που συνυφαίνει το μύθο, την ιστορία και τη λαογραφία με εκπληκτικές γραφίδες και χρυσαφένιες κλωστές.
Η αληθινή αγάπη των νέων θα δοκιμαστεί, θα δεθεί με μυστικά σημάδια, θα ταξιδέψει ως τα βάθη του πηγαδιού. Είναι το πηγάδι κι η αποκοτιά της Γερακίνας που θα σώσουν αυτήν την αγάπη; Θα προλάβει να ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα ή απλά θα μείνει ένα όνειρο θαμμένο στα μπαούλα της σκέψης;Εκδόσεις ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ (Μάιος 2021)