Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 18:12

Massimo Recalcati: “Με ανοιχτό βιβλίο”

Γράφτηκε από την
Massimo Recalcati: “Με ανοιχτό βιβλίο”

Από τις Εκδόσεις “Κέλευθος”.

Ποια η διαφορά ενός βιβλίου και ενός ανοιχτού βιβλίου; To ανοιχτό βιβλίο είναι η συνάντηση με κομμάτια του εαυτού μας που είχαμε ξεχάσει ή που ακόμα δεν γνωρίζουμε. Ο Massimo Recalcati μας μιλάει για τη δική του συνάντηση με τη “Ναυτία” του Σαρτρ, την “Οδύσσεια” του Ομήρου, τα “Γραπτά” του Λακάν, τη “Θεία Κωμωδία” του Δάντη και όλα τα βιβλία που αγάπησε επειδή αναμείχθηκαν με τη δική του γλώσσα, επειδή δεν τα διάβασε μόνο αλλά διαβάστηκε από αυτά. Και έτσι παρουσιάζει μέσα από τα βιωματικά του αναγνώσματα τον τρόπο με τον οποίο ένα βιβλίο ανασυνθέτει την ταυτότητά μας, ανοίγοντας ένα άνοιγμα προς τη ζωή. Γιατί τα βιβλία δεν είναι ποτέ μόνο βιβλία.


O Massimo Recalcati ζει και εργάζεται ως ψυχαναλυτής στο Μιλάνο.
Σπούδασε Φιλοσοφία και αργότερα ειδικεύτηκε στην κοινωνική ψυχολογία στη σχολή ψυχολογίας υπό την επίβλεψη του Marcello Cesa-Bianchi. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, στο Ούρμπινο, στο Μπέργκαμο, στη Λωζάνη και «Ψυχοπαθολογία της διατροφικής συμπεριφοράς» στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Είναι επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Ψυχανάλυσης (IRPA).
Το 2003 ίδρυσε το Jonas Onlus, ένα Κέντρο Κλινικής Ψυχανάλυσης για Νέα Συμπτώματα. Από το 2006, είναι επικεφαλής της Νευροψυχιατρικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Ούρσουλα» – Μπολόνια. Έχει συγγράψει 29 βιβλία που κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε 12 χώρες.
Το έργο του επικεντρώνεται στη διδασκαλία του Ζακ Λακάν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις διατροφικές διαταραχές.
Από το 2016 είναι ο δημιουργός και επιστημονικός διευθυντής του KUM, Φεστιβάλ Ανκόνα. Σκηνοθέτησε τη σειρά Jonas, από το 2003 έως το 2018, Εφαρμοσμένες μελέτες ψυχανάλυσης για τις εκδόσεις Franco Angeli Editore . Από το 2014, σκηνοθετεί τη σειρά Eredi για τις εκδόσεις Feltrinelli .
Το 2019 παρουσίαζε την εκπομπή Lessico amoroso (Λεξικό του έρωτα) στο κανάλι Rai3. Από αυτή την εκπομπή γεννήθηκε το βιβλίο του με τίτλο, στα ελληνικά, «Κράτα το φιλί».


NEWSLETTER