Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 18:08

Ιωάννα Μπαμπέτα: "Αντίο, Σμύρνη"

Γράφτηκε από την
Ιωάννα Μπαμπέτα: "Αντίο, Σμύρνη"

Από τις εκδόσεις "Μίνωας"

Ήταν άνοιξη του 1919 όταν ο μπαμπάς υποσχέθηκε στον Λευτέρη ένα ποδήλατο. Εκείνες τις μέρες ελληνικές σημαίες γέμιζαν τον χάρτη και στόλιζαν τα μπαλκόνια.

«Ήρθαν οι Έλληνες!»

Ο καιρός περνούσε και ο Λευτέρης παρέα με τον φίλο του τον Ασλάν σεργιάνιζαν στην προκυμαία του Και. Σχεδίαζαν ταξίδια κι έκαναν όνειρα για το μέλλον.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1922 όταν οι ελληνικές σημαίες κατέβηκαν, τα όνειρα έγιναν εφιάλτες και τα ταξίδια ήταν πλέον χωρίς επιστροφή.

«Αντίο, Σμύρνη»

 

Η Ιωάννα Μπαμπέτα σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκε με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια. Είναι υπεύθυνη του προγράμματος Φιλαναγνωσίας σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Οργανώνει και συντονίζει τις παρουσιάσεις συγγραφέων για το νηπιαγωγείο και όλες τις τάξεις του δημοτικού. Επίσης διατηρεί τη δική της στήλη «Βιβλία από όλο τον κόσμο» στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας «KosVoice». Κάθε μήνα παρουσιάζει παιδικά βιβλία στην εφημερίδα «Ελληνική Γνώμη», που κυκλοφορεί στον Καναδά για τους Έλληνες της διασποράς.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία της: Οι άθλοι του ΗρακλήΟι 12 θεοί του ΟλύμπουΟ Ιάσονας και η Αργοναυτική ΕκστρατείαΔαίδαλος και ΊκαροςΟι άθλοι του Θησέα, Η αρπαγή της ωραίας ΕλένηςΑχιλλέας και ΈκτοραςΟ Δούρειος ΊπποςΟδύσσειαΤα τέρατα της μυθολογίαςΜυθικές ηρωίδεςΛέξη σαν μύγαΈνα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μουΣαν λούνα παρκ.


NEWSLETTER