Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2022 19:37

Το βιβλίο του Δημήτρη Δριμή για το παζάρι Κοπανακίου παρουσιάστηκε στην Αθήνα

Το βιβλίο του Δημήτρη Δριμή για το παζάρι Κοπανακίου παρουσιάστηκε στην Αθήνα

 

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα στον κατάμεστο κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου η παρουσίαση του βιβλίου “Το παζάρι του Κοπανακίου - Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο” του Δημήτρη Δριμή.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αρχισυντάκτης των «Νέων» Διονύσης Νασόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το έργο του Δημήτρη Δριμή δεν αποτελεί μια αναδρομή στο παρελθόν, ούτε επιδιώκεται με αυτό απλώς να ξυπνήσουν μνήμες. «Πρόκειται για μια εξαιρετική, πληρέστατη έρευνα που δεν περιορίζεται στο παζάρι του Κοπανακίου» ανέφερε για να συνεχίσει: «Δίπλα σε αυτήν αναδεικνύονται με συγκινητικό τρόπο οι άνθρωποι του μόχθου που αποτελούν την ψυχή του παζαριού και οι ιστορίες τους. Και, κυρίως, προβάλλεται ένα σχέδιο, μία πρόταση, για να μπορέσει το παζάρι να βρει τον δικό του χώρο στο μέλλον και να συνεχίσει να σηματοδοτεί όχι μόνο το Κοπανάκι αλλά και την ευρύτερη περιοχή».     

Ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Κοπανακίου Μπάμπης Πατσούρης μίλησε με ζεστά λόγια για το συγγραφέα και τη διαχρονική σχέση τους, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κοινότητας και του Δήμου Αετού για το παζάρι και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η λειτουργία και η προώθηση του παζαριού εντάσσεται στη γενική πολιτική που πρέπει να έχει η χώρα μας για την περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση».

Η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μελέτη αυτή αποδεικνύει επί τη εμφανίσει ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ότι ύστερα από μια υπερδεκαετή περίοδο χρεοκοπίας και οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής καχεξίας, που μεταξύ άλλων λόγων προέκυψε εξαιτίας της εξωφρενικά ανισόρροπης ανάπτυξης κέντρου και περιφέρειας, οφείλουμε επιτέλους ως πολιτικό σύστημα να αντιληφθούμε τον πολιτισμικό και παραγωγικό πόρο που λέγεται ελληνική περιφέρεια. Ο Γκαίτε έχει γράψει πως «αν θες να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκίνα από τον κήπο σου». Ο Δημήτρης Δριμής «καλλιεργεί» τον κήπο του, τον τόπο του, με όλους τους τρόπους και τον ευχαριστούμε, γιατί δίνει ένα μοναδικό παράδειγμα για όλους μας». 

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος σημείωσε: «Για τον Δημήτρη το Κοπανάκι την Κυριακή είναι ο ομφαλός της γης. Αλλά στο κέντρο αυτού του ομφαλού ο Δημήτρης βάζει την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Αυτό είναι ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να πιάσει κάθε επιστήμονας που ασχολείται με τον άνθρωπο και να βρει υλικό για μια διατριβή. Από ιστορικούς και κοινωνιολόγους μέχρι οικονομολόγους και χωροτάκτες. Είναι σημαντικό βιβλίο διότι αποτυπώνει σε μια μικρή πλατεία μια μεγάλη Ελλάδα. Τις πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις μιας Ελλάδας που χάνεται στους διαδρόμους των υπουργείων. Δεν το λέω με διάθεση αφοριστική. Το λέω διότι το βιβλίο μπορεί να μας μάθει πολλά για το πώς λειτουργεί το κράτος, το πολιτικό σύστημα και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει ή να κάνει ζημιά σε μια τόσο σύνθετη δραστηριότητα όπως ένα απλό παζάρι».

Ο συγγραφέας Δημήτρης Δριμής, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τόσο τους ομιλητές όσο και όλους για την παρουσία τους, καθώς και τους συντελεστές της επιτυχούς εκδήλωσης. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του βιβλίου για το Κοπανάκι και το θεσμό των παζαριών της χώρας, ανέφερε το παράδειγμα της τοπικής κινητοποίησης και τη νίκη τελικά της τοπικότητας απέναντι στην προσπάθεια κεντρικής ρύθμισης και απαγόρευσης των κυριακάτικων εθιμικών παζαριών που έγινε την περίοδο της δικτατορίας και τόνισε την ανάγκη της θεσμικής μνήμης.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν:  Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος βουλευτής Ν.Δ., πρώην υπουργός, ο Νίκος Φίλης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός, ο Θανάσης Νέζης διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Παναγιώτης Λούτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος από το Σύλλογο Αυλωνιτών και ο Γρηγόρης Καλομοίρης πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.