Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 14:20

"Το μέλλον του καπιταλισμού" του Θεόδωρου Λιανού

"Το μέλλον του καπιταλισμού" του Θεόδωρου Λιανού

Από τις εκδόσεις "Παπαζήση".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καπιταλισμός ως οικονομικό σύστημα συνοδεύτηκε κατά τους τελευταίους τρεις αιώνες από πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη. Η φράση – έμβλημα του καπιταλισμού «είτε αναπτύσσεσαι ή πεθαίνεις» έφερε τα αναμενόμενα. Όμως, «όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένε». Ο καπιταλισμός, θύμα της επιτυχίας του και της απληστίας που καλλιέργησε έχει φθάσει στο τέλος του. Όποιος βλέπει την πραγματικότητα χωρίς παραμορφωτικούς φακούς το αντιλαμβάνεται εύκολα παρατηρώντας όσα συμβαίνουν στην διεθνή πολιτική, στην οικονομία, και στον πλανήτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τέλος του καπιταλισμού, στην παρούσα μορφή του, είναι κοντά. Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι θα ακολουθήσει: ένας νέου τύπου σοσιαλισμός; Ένα σύστημα σταθερής οικονομίας στο όρια του πλανήτη; Μια πραγματικά μικτή οικονομία; Αυτά τα θέματα διαπραγματεύεται το παρόν βιβλίο.

Ο Θεόδωρος Π. Λιανός γεννήθηκε στη Μεσσήνη Mεσσηνίας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου υπήρξε πρύτανης κατά την περίοδο 1985-88. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Ντέιβις) και σε άλλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει γράψει διδακτικά εγχειρίδια (μεταξύ των οποίων το βιβλίο Οικονομικών του Λυκείου, το οποίο διδάσκεται από το 1982 έως σήμερα), πανεπιστημιακά συγγράμματα, μελέτες, και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο.

Ηταν υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού "South-East Europe Journal of Economics" και είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού "Journal of Population and Sustainability".