Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 16:50

Νέο βιβλίο της Ελενης Γούλα 

Γράφτηκε από την

Το βιβλίο της Μεσσήνιας Ελένης Γούλα "Οταν περάσει η εποχή των ταξιδιών … και έρθει ο καιρός των δέντρων, Διηγήματα και εικόνες" κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μανδραγόρας.

Η συγγραφέας, σε αυτή τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων, της μετά τη "Σοκολάτα και άλλες αμαρτίες" (εκδ. Μανδραγόρας 2011), αφηγείται 18 ιστορίες που διαδραματίζονται στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, παρεμβάλλοντας 23 εικόνες - σχόλια πάνω στην επικαιρότητα της οκταετίας 2007 - 2015.

Στα διηγήματα της Ελένης Γούλα η κρίση υποβόσκει, γεννά σκέψεις, ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις, δημιουργεί ερωτηματικά και αναζητήσεις για τη διαφυγή και την επιβίωση των ηρώων της όπως τους ζει μέσα στο σκληρό και συχνά αποτρόπαιο αστικό τοπίο της πληγωμένης πρωτεύουσας. Ωστόσο τα διηγήματα δεν είναι ιστορίες για την κρίση, αλλά ιστορίες εν μέσω κρίσης, με έντονα τα συναισθήματα και συχνότερα την απορία ενός πολίτη που ζει την ελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Κοινωνικά ευαίσθητες αναφορές, ανθρώπινες, γραμμένες με απλότητα και ειλικρίνεια, σαν μια συζήτηση στον δρόμο, στα ταμεία ανεργίας, στα σούπερ μάρκετ, που αρκούν για να δώσουν μια τραγική διάσταση στην υφή των ηρώων της. Ταυτοχρόνως στα κείμενα της Γούλα διακρίνεται ένα αίτημα -αποκούμπι στις μνήμες και τα όνειρα, ένα μνημόσυνο στα χαμένα πρόσωπα και στις νεκρές άνευ αντικρίσματος πομπώδεις ιδέες.

Κι ενώ στην προηγούμενη συλλογή της η συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα της ηρωίδας της από την επαρχία των παιδικών χρόνων μέχρι τη μεγαλούπολη της ενήλικης ζωής, αλλά με ένα σαφώς αισιόδοξο και σε γερές βάσεις μήνυμα ζωής μέσα από τη γλυκιά γεύση της σοκολάτας, στη δεύτερη σημερινή συλλογή διηγημάτων - εικόνων, μοιράζεται με τον αναγνώστη την αγωνία και τον προβληματισμό της για τον πόλεμο της εποχής, αναζητώντας όπλα στην καμουφλαρισμένη παιδικότητα και παίρνοντας συχνά δύναμη, όπως ο μυθικός Ανταίος, από την στέρεη επαφή με τη Φύση που δεν προδίδει παρότι συχνά προδίδεται. Ισως αυτή η στροφή να ’ναι και η απάντηση στα αδιατύπωτα ερωτήματα. Ισως όταν περάσει η εποχή των ταξιδιών … έρχεται [ως μόνη λύτρωση και καταφυγή] ο καιρός των δέντρων.

Η Ελένη Γούλα γεννήθηκε το 1960 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως καθηγήτρια στη μέση εκπαίδευση. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του "Μανδραγόρα". Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.