Σάββατο, 14 Μαϊος 2016 23:39

«Ταξιδεύοντας» | Τα… τείχη του Ανδρέα Γρηγορίου

Γράφτηκε από την

«Ταξιδεύοντας» με το βιβλίο του Κύπριου εκπαιδευτικού

Ο κάθε άνθρωπος κάνει στη διάρκεια της ζωής του ένα ταξίδι. Αλλος μικρό κι άλλος μεγάλο. Ανάλογα με τα χρόνια που θα ζήσει αλλά κυρίως για το πώς θα τα ζήσει. «Μέσ’ στα τείχη που 'χει χτίσει ο καθένας για να ζήσει τις μεγάλες του στιγμές» γράφει ο Μάνος Ελευθερίου. Αυτά τα τείχη για τον Ανδρέα Γρηγορίου, τον Κύπριο φιλόλογο, περικλείουν την ποίηση, την μουσική, την ζωγραφική, το παραμύθι και την εκπαίδευση που τα υπηρέτησε κατά καιρούς και τώρα τα συγκεντρώνει σε ένα βιβλίο που με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας» διατρέχει όλη του τη ζωή. «Μια ζωή στα επείγοντα της ψυχής και του πνεύματος» όπως ο ίδιος διευκρινίζει.

Συμπατριώτης, συμμαθητής, συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον τραγουδιστή Μιχάλη Βιολάρη, ο Ανδρέας Γρηγορίου έγραψε τους στίχους πολλών τραγουδιών του που έγιναν επιτυχίες και έμαθαν τους Ελλαδίτες να τραγουδούν Κυπριακά τραγούδια, με πρώτο και καλύτερο το «Ούλα χαλάλιν του».

Ο ίδιος ο Μιχάλης Βιολάρης γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου: «Οσο αναλογίζομαι ότι το 1965 ήμουν είκοσι ενός ετών, όταν γράφαμε μαζί με τον Ανδρέα το πρώτο μας τραγούδι, δεν μπορώ να το πιστέψω…

Αφού λίγα καλοκαίρια πριν, μαζεύαμε βαβάτσινους και κόνναρα με τα αδέρφια και τα ξαδέρφια μου, στους τεράστιους κάμπους της Αγίας Βαρβάρας…

Και μη νομίζει κανείς ότι έχουμε την ψευδαίσθηση ότι γράψαμε κάποια σπουδαία τραγούδια…

Στα 50 χρόνια από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γραφτεί δεκάδες ωραία Κυπριακά τραγούδια…

Το σπουδαίο, όμως, που συνετελέσθη την εποχή εκείνη, είναι τούτο: Σε ό,τι αφορά το τραγούδι, η Κύπρος πολιτισμικά άρχισε να δίνει το στίγμα της στον Ελλαδικό χώρο, από το 1965 και μετά…».

Διαβάζοντας το βιβλίο μαθαίνεις από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Μίμη Α. Σοφοκλέους, διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου - Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού ότι ο συγγραφέας «ο ποιητής των τραγουδιών αυτών, ποτέ δεν αποζήτησε την προβολή ή τη διαφήμιση. Γνώριζε, όμως, την αξία των τραγουδιών του και καταλάβαινε τη συμβολή τους στην κάλυψη ενός πολιτισμικού κενού, γιατί, όντως, τα τραγούδια αυτά έπεσαν ως ώριμα φρούτα από το ποιητικό δέντρο του Γρηγορίου και το μουσικό δέντρο του Μιχάλη Βιολάρη» και ακόμα ότι «Στα εννέα τραγούδια, που μελοποιήθηκαν σε ποίηση Ανδρέα Γρηγορίου, έχουμε όλους κι όλους λιγότερους από 150 στίχους. Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι ακριβώς κρύβουν οι στίχοι αυτοί ώστε, από τη στιγμή που μελοποιήθηκαν και ακούστηκαν πρώτα στην Αθήνα, από το αθηναϊκό κοινό των μπουάτ της δεκαετίας του 1960 και ύστερα από το κυπριακό, αλλά και των Ελλήνων όπου γης, ώστε να έχουν τόση αμεσότητα, τόση απήχηση σε τόσους ανθρώπους, σε μια μεγάλη, διαχρονική περίοδο;».

Η διαδρομή του Ανδρέα Γρηγορίου στην εκπαίδευση είναι ένα ακόμα αξιόλογο κεφάλαιο στη ζωή του στο 2ο Γυμνάσιο Βούλας και στο 2ο Γυμνάσιο Βάρης που διηύθυνε επί σειρά ετών, έγραψε την συνέχεια της ιστορίας του δίπλα στα παιδιά και κυρίως σε αυτά των Παιδικών Χωριών SOS.

 

Η παρουσίαση

Με μια θλιβερή επέτειο συνέπεσε η παρουσίαση του «Ταξιδεύοντας» την περασμένη Τρίτη στην Κυπριακή Πρεσβεία. Το 1959 στο κέντρο της Αθήνας 4 διαδηλωτές έπεφταν νεκροί διαμαρτυρόμενοι για τον απαγχονισμό από τους Αγγλους αποικιοκράτες των Κυπρίων αγωνιστών Καραολή και Δημητρίου. Το θύμισε με συγκίνηση ο Μίμης Σοφοκλέους καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Λεμεσού που ήταν ο βασικός παρουσιαστής του βιβλίου του Ανδρέα Γρηγορίου.

Η ουσία των όσων είπε ο Μίμης Σοφοκλέους είχε σημαντικό βάθος και ευαισθησία, κρατούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του ακροατή και ισοστάθμισε τον λίγο παραπάνω χρόνο που διήρκεσε η ομιλία του.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η μικρή Φραγκίσκη Καστρινέλη, η πολιτιστική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας Μαρία Παναγίδη, οι καθηγήτριες συνάδελφοι του συγγραφέα που συνυπηρετούσαν κατά καιρούς κυρίες Ασπα Αρώνη και Δέσποινα Μουφλουζέλη.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πρώτη την Χορωδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Η Κύπρος» και την εκτέλεση δύο καινούργιων τραγουδιών από την γνωστή τραγουδίστρια Κωνσταντίνα, σε στίχους Ανδρέα Γρηγορίου και μουσική Βασ. Βιολάρη ο οποίος έπαιξε και στο πιάνο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον συγγραφέα συγκινημένο να απευθύνει τις ευχαριστίες του στους παρευρεθέντες.

Παρόντες στην παρουσίαση ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο πρόξενος της πρεσβείας του Μαρόκου, ο δήμαρχος Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος και  πολλοί επιφανείς Κύπριοι της Αθήνας.

Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Γρηγορίου γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1945 στη Λάρνακα της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα κατά των Αγγλων ως μαθητής ήταν στην Α.Ν.Ε. (Αλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ). Υπηρέτησε στην Κύπρο ως εθελοντής κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής το 1964. Το 1970 υπηρέτησε την κανονική του θητεία στον Κυπριακό στρατό. Επίσης το 1974 υπηρέτησε επίσης και κατά τη διάρκεια της δεύτερης Τουρκικής εισβολής ως κανονικός στρατιώτης. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοίτησε και στο τμήμα Αγγλικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Βούλας και του 2ου Γυμνασίου Βάρης. Μετά τη συνταξιοδότηση υπηρέτησε ως μέλος στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης το 2011, 2012 και 2013.