Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 13:16

Το “Διάζωμα” δρομολογεί τις ΣΔΙΤ του πολιτισμού

Το “Διάζωμα” δρομολογεί τις ΣΔΙΤ του πολιτισμού

Τι είναι το "Διάζωμα"; Ενα σωματείο που δρομολογεί τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας μας, απαντούν όσοι απλώς το γνωρίζουν.

Κι όμως είναι κάτι βαθύτερο. Είναι κυρίως ο μοχλός που ξεμπλοκάρει τους μηχανισμούς που το κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να λειτουργήσουν. Προσκεκλημένοι στη 10η γενική συνέλευση του σωματείου που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή, προσπαθήσαμε να μπούμε στο βαθύτερο νόημα της δουλειάς του εμπνευστή και αρχιεργάτη Στ. Μπένου, των εθελοντών συνεργατών του και όλων όσοι κινούνται γύρω από το "Διάζωμα" -και δεν είναι λίγοι αν κρίνει κανείς από την αθρόα συμμετοχή. Περίπου 500 άτομα με λεωφορεία "όργωσαν" τη Βόρεια Ελλάδα με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Τα αρχαία θέατρα της Μαρώνειας, της Σαμοθράκης, της Θάσου και των Φιλίππων, διάφοροι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι όπως το Δίον στην Πιερία αλλά και τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, με κυριότερο αυτό της Ξάνθης.

Στη διάρκεια των ξεναγήσεων ακούστηκαν πολλά και διάφορα από όσα γνωρίζουμε και όχι για τις παθογένειες του κράτους, που τις συναντά ως εμπόδια το "Διάζωμα". Αρκετές απ’ αυτές τις επιλύει με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα. Ουκ ολίγες κορυφαίες εταιρείες της χώρας καθώς και πολλά γνωστά ιδρύματα έχουν ενστερνιστεί τον ρόλο και τη δράση του "Διαζώματος".

Ενισχύουν τη δράση του και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι λειτουργεί μία ιδιότυπη ΣΔΙΤ, μέσω της οποίας απελευθερώνονται δυνάμεις που το κράτος πάντα ήθελε να ελέγχει.

Στη διάρκεια της συμμετοχής μας στο γκρουπ του "Διαζώματος" προσπαθήσαμε να μην παρασυρθούμε από το τρέχον ρεπορτάζ, καθώς αυτό είναι εφήμερο. Προσπαθήσαμε να μπούμε στη λογική και τα οράματα του σωματείου που όπως φαίνεται ξανοίγεται και σε πρωτοβουλίες οι οποίες πέραν της αρχαιολογίας, ενισχύουν την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, όπως η σύνδεση του μνημειακού πλούτου με τον αγροτοδιατροφικό πολιτισμό.

Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι με την αποδοχή της πρόσκλησης που μας έκανε το "Διάζωμα" βγήκαμε… σοφότεροι. Είδαμε από πρώτο χέρι πως μπορούν να γίνουν πράγματα που όλοι σκέπτονται και επιθυμούν αλλά το κράτος κάνει το κορόιδο. Οπως το κορόιδο -για να μην πούμε τίποτα χειρότερο- κάνουν και οι δικοί μας στην Πελοπόννησο που δεν φαίνεται να συγκινούνται από όσα δρομολογούνται σε άλλες Περιφέρειες, επειδή φοβούνται ότι αυτά θα τα κάνει κάποιος καλύτερός τους και αυτοί δεν θα καρπωθούν τη μερίδα του λέοντος όπως συνηθίζουν, βρίσκοντας διάφορους μπόσικους. Οταν όμως οι ιδέες ωριμάζουν τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει. Ούτε οι σκοταδιστές… Λουδοβίκοι.

Ντ. Πλ.