Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 07:57

Eγκαίνια της μόνιμης έκθεσης 7 επιστολών της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα

Eγκαίνια της μόνιμης έκθεσης 7 επιστολών της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα

Τα 10 χρόνια λειτουργίας του κλείνει ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και το γιορτάζει με εκδηλώσεις για τη λήξη του “Ετους Μαρίας Κάλλας 2017”.

Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης των επιστολών της Κάλλας και των γραφείων του Συλλόγου θα γίνουν στο Μουσικό Σχολείο το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. Η βραδιά αρχίζει με opening act με την σοπράνο Μαρία Τσώνη (στο πιάνο η Νίκολα Κατούντα). Η είσοδος είναι δωρεάν και θα γίνει με δελτία εισόδου (περιορισμένες θέσεις, για κράτηση  6955-933407). Στις 9.30 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια των γραφείων και της έκθεσης. Στις 10 μ.μ. σειρά έχει πάρτι με δωρεάν κοκτέιλ “Maria Callas” από το “Kyttaro Rock Bar”.

Στην μόνιμη έκθεση θα φιλοξενούνται οι 7 επιστολές του προσωπικού αρχείου της Μαρίας Κάλλας που έχει στη κατοχή του ο Σύλλογος, καθώς και υλικό από τις δράσεις του Συλλόγου τα τελευταία 10 χρόνια. Η έκθεση θα λειτουργεί σε σταθερή βάση και θα υποδέχεται δωρεάν τον κόσμο από τα επίσημα εγκαίνια της και μετά. Το Δεκέμβριο θα γίνουν διάφορες δράσεις σε συνεργασία με το  Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας κι άλλους φορείς, όπως η προβολή της ταινίας του Χ. Τσόκα “Η δική μας Μαρία Κάλλας” σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το 2017, ο Σύλλογος συνεργάστηκε με φορείς και ιδρύματα που ξεπερνούν τα όρια της Μεσσηνίας και ανέδειξε τα “δικά” του ταλέντα, άτομα που έχουν φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας ή κατάγονται από την πόλη. Πρώτη ήταν η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το “Piano Plus Festival” τον Μάρτιο, με σειρά δωρεάν ρεσιτάλ πιάνου από καταξιωμένους καθηγητές του Ιονίου κι όχι μόνο. Οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με αξιόλογους μουσικούς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Μοιράστηκαν περισσότερες από 10,000 δωρεάν ενημερωτικές κάρτες - σε Καλαμάτα, Αθήνα κι εξωτερικό - με φωτογραφίες της  Μαρίας Κάλλας και πληροφορίες σχετικά με την Μεσσηνιακή καταγωγή της. Η ιστοσελίδα είχε χιλιάδες επισκέψεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Οι πορσελάνινες κούπες και οι πάνινες τσάντες που σχεδιάστηκαν ειδικά για τον Σύλλογο και που έφεραν το λογότυπο του έτους (σχεδιάστηκε από τον σκιτσογράφο Βασίλη Ηλιόπουλο) έγιναν ανάρπαστες και έχουν εξαντληθεί 3 φορές. Περίπου 700 άτομα δοκίμασαν το ομώνυμο κοκτέιλ - εμπνευσμένο από την Μαρία Κάλλας και τις πόλεις που την σημάδεψαν και εργάστηκε. Ο Σύλλογος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της ταινίας “Η δική μας Μαρία Κάλλας” που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο Φεστιβάλ του Λος Αντζελες.