Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 08:51

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον μαραθώνιο γαλλοφωνίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον μαραθώνιο γαλλοφωνίας

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα σημάνει τη λήξη, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος θα παραβρεθεί στην έναρξη και θα είναι ο πρώτος αναγνώστης, ξεκινά το επόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 23 του μήνα.

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία γίνεται ταυτόχρονα σε 34 σημεία στην Ελλάδα, και φέτος από τη Μεσσηνία συμμετέχει -εκτός από την μεσσηνιακή πρωτεύουσα- και η Πύλος. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ γραπτή ανακοίνωση έστειλε και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Κατρούγκαλος θα σημάνει με μια ανάγνωση την έναρξη, αλλά και θα εγκαινιάσει την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα», που θα κρατήσει έως και τη λήξη του μαραθωνίου.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της εβδομάδας των εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 19 του μήνα έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση «Αίσωπος και Λαφονταίν: μια διαλεκτική σχέση με παιδαγωγικές προεκτάσεις» σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων.   

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας θα γίνουν εκδηλώσεις ανάγνωσης έργων γαλλόφωνων συγγραφέων ή μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων στα γαλλικά. Ετσι, θα σχηματιστεί και φέτος μια «αλυσίδα» μαραθωνίων ανάγνωσης, η οποία θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Ολοι οι μαραθώνιοι αρχίζουν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα υπό την εποπτεία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής. Πρόκειται για μια συλλογική δράση ομάδων πολιτών που έχουν ως κοινό σκοπό τη στήριξη της γαλλικής γλώσσας και, μέσω αυτής, της πολυγλωσσίας - καθώς γνωρίζουν ότι στηρίζοντας την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα, στηρίζουν και την ελληνική γλώσσα.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Οπως ενημέρωσε χθες η διευθύντρια Νινέτα Σωτηράκη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη διοργανώνει για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα το Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Η έναρξη θα γίνει το Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ταυτόχρονα με όλη την Ελλάδα.

Στην εβδομάδα των εκδηλώσεων συμμετέχουν πάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητές και ιδιώτες, και τα εξής σχολεία: 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Ουρανία Σκλήκα), καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία: 6ο και 18ο Καλαμάτας, 1ο και 2ο Χώρας (υπεύθυνη καθηγήτρια Sylvie Dufrèsne), Βαλύρας, Εύας, Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία – Ελένη Δημάκου), καθώς και

το 2ο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου), το Γυμνάσιο Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου) και το 4ο Λύκειο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Πανταζή).

Επίσης συμμετέχουν τα Κέντρα Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη», «Saint-Exupéry» και «Ma cour de français». Χθες στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν μάλιστα η κ. Ταβουλάρη καθώς και η Ευρυδίκη Εξαρχάκου από το «Saint-Exupéry», οι οποίες είναι οι δύο από τις τρεις υπεύθυνες καθηγήτριες του ιδιωτικού τομέα για την εβδομάδα του Μαραθώνιου Γαλλοφωνίας. Η τρίτη υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η Ειρήνη Κυριακού από το «Ma cour de français».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης, ο επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας και δεύτερος αναγνώστης στην έναρξη του μαραθωνίου, Αριστείδης Μουτζούρης, και η γενική γραμματέας της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου, η οποία μίλησε για το αφιέρωμα στους Μύθους του Lafontaine.

Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει η Παιδική και Νεανική Μοντέρνα Χορωδία Hacuna Matata του Γιώργου Σκλήκα. Την αφίσα προώθησης φιλοτέχνησε ο Αρης Κορομηλάς.

 

ΑΙΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ 

Στην εκδήλωση «Αίσωπος και Λαφονταίν: μια διαλεκτική σχέση με παιδαγωγικές προεκτάσεις», που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, οι συμμετέχοντες θα διαβάσουν, θα θεατροποιήσουν, θα τραγουδήσουν και θα χρησιμοποιήσουν μάσκες που φιλοτέχνησαν. Με τον τρόπο αυτό η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με τον Λαφονταίν, σε μία εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα γίνει στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 6.30 μ.μ.

Η Αντωνία Παυλάκου θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών, τονίζοντας την ηθικοπλαστική διάσταση των μύθων διά μέσου των διδαγμάτων. Η νηπιαγωγός Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία, ενώ οι εκπαιδευτικοί γαλλικής που συμμετείχαν με τις τάξεις τους στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα παρουσιάσουν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις των μύθων στην τάξη της ξένης γλώσσας (διδασκαλία της φωνητικής, καλλιέργεια εικαστικών δεξιοτήτων, κ.α.).

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Επίσης, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας παρουσιάζοντας την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο έως σήμερα». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας από το Σάββατο 17 έως Παρασκευή 23 Μαρτίου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και, κατόπιν συνεννόησης, θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι προϊόν πολύμηνης αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας και η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε το υλικό αποτελείται από τις: Sylvie Dufrèsne, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα, Νινέτα Σωτηράκη, Κάλλια Ταβουλάρη. Στόχος τους είναι να δείξουν ότι η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό στην Καλαμάτα έχει βαθιές ιστορικές, κοινωνικές, εμπορικές και πολιτισμικές ρίζες, που ξεκινούν από τον 13ο αιώνα και φτάνουν αδιάρρηκτες έως τις μέρες μας.

 

ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Οι δράσεις στην Πύλο θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, για τον Δήμο Πύλου-Νέστορος συμμετέχουν μαθητές των σχολείων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Χώρας, Χανδρινού, μέλη συλλόγων, κάτοικοι του δήμου και των γύρω περιοχών. Θα αναγνώσουν τον μικρό Νικόλα «Le Petit Nicolas», δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί (Rene Goscinny) και του σκιτσογράφου Ζαν Ζακ Σανπέ (Jean-Jacques Sempé). Θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής από τον δήμαρχο και θα προσφερθούν εδέσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλου.

Το συντονισμό έχει η καθηγήτρια Χριστίνα Πόπορη, ενώ την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι Χριστίνα Πόπορη, Ηλιάνα Κονδυλοπούλου, Στάθης Κούβελας, Βερόνικα Ευσταθίου, Κυριάκος Καμπάδαης, Μυρσίνη Σπανού, Αριστοξένη Καδή, Αναστασία Τσετσέκου και Μαρία Τζιφή.