Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 17:53

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας”

Γράφτηκε από την

 

Δημιουργία δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ σχετικά με την έναρξη στην Καλαμάτα της Επανάστασης του 1821, δρώμενα στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τη συμμετοχή τμημάτων της “Φάρις” -του Ωδείου, του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Σχολής Χορού-, εφαρμογές για κινητά και τάμπλετ, καθώς και λειτουργία στο Δημαρχείο της Αριστομένου ενός διαδραστικού ψηφιακού μουσείου για την Επανάσταση του 1821 και τον ρόλο της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα παραδοτέα του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας” που θα υλοποιηθούν τον Μάρτιο του 2021, με την αδρομή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Αποτελεί δε, πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η οποία χρηματοδοτείται με περίπου 800.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει κοινοπραξία από το εν λόγω ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, την “Φάρις” και την κινηματογραφική εταιρεία View Master Films.

Η παρουσίαση του προγράμματος προς τους εμπλεκόμενους φορείς έγινε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα, στο αμφιθεάτρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών καθηγητή Νίκο Ζαχαριά, που έχει τον  συντονισμό και την επιστημονική ευθύνη για το εν λόγω πρόγραμμα -για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να τεθεί υπό την αιγίδα του.

Μάλιστα, η επόμενη παρουσίαση του προγράμματος -η οποία θα γίνεται ανά εξάμηνο- έχει προγραμματιστεί για την επόμενη άνοιξη στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε εκδήλωση στην οποία, όπως γνωστοποίησε ο Ν. Ζαχαριάς, θα παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, αποτελεί μια πρωτότυπη ερευνητική ιστορική εργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μια προσπάθεια αφήγησης μιας ιστορικής πορείας 200 ετών της Καλαμάτας, από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα μέσα από μια μοντέρνα και “φρέσκια” οπτική. Οι “Δρόμοι Ελευθερίας” μέσα από την Ιστορία, τις Τέχνες, το Εμπόριο, την Αρχιτεκτονική, θα οδηγήσουν το ευρύ κοινό σε ένα καινοτόμο βιωματικό, κινηματογραφικό και πολυμεσικό ταξίδι που έχει ως αφετηρία το 1821 και φτάνει έως τις μέρες μας, μέσω της μελέτης και ανάδειξης σημαντικών παραμέτρων της εποχής (όπως είναι η μεταβυζαντινή ζωγραφική τέχνη, τα καθημερινά αντικείμενα και οι διατροφικές συνήθειες), αλλά και συγκεκριμένων πτυχών της Επανάστασης του 1821, ξεκινώντας από την προετοιμασία του αγώνα και φτάνοντας έως την λυτρωτική για το ελληνικό έθνος, ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η του περασμένου Ιουλίου, έχει περίοδο υλοποίησης 36 μηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν ακόμα η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη, όπως επίσης και ο πρόεδρος της View Master Films Γιώργος Κυριάκος  καθώς και στελέχη της εν λόγω εταιρείας.

Στον χαιρετισμό του, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τον εορτασμό στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, σημειώνοντας ότι -μεταξύ άλλων- η περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου και του ιστορικού κέντρου θα έχουν πλήρως αναμορφωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του απουσιάζοντος στο εξωτερικό πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιου Κατσή, από την Ελένη Παλαμάρα διδάκτορα στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.