Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 12:53

"Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο: Μαρία Κιουρί - Λιζε Μάιτνερ"

"Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο: Μαρία Κιουρί - Λιζε Μάιτνερ"

 

Τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης Βασίλης Δικαιουλάκος και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙΛΙΖΕ ΜΑΪΤΝΕΡ».

 

Ομιλητής : Βασίλης Δικαιουλάκος Αντιπρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Φυσικών,

Παράρτημα Νομού Μεσσηνίας

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, 7:00’ μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίουεζόδρομος Αριστομένους 38 – τηλ.: 27210 25210).

 

Οι πρωτιές της Μαρία Κιουρί:

 

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω πόσο πολύ θαυμάζω το πνεύμα σας, την ενέργειά σας και την τιμιότητά σας. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που είχα την ευκαιρία να σας γνωρίσω προσωπικά στις Βρυξέλλες» έγραφε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν στη Μαρία Κιουρί τον Νοέμβριο του 1911. Τα λόγια του θα πρέπει να ήταν βάλσαμο στην καρδιά μιας γυναίκας που θα μείνει στην Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα επιστήμων που έγινε διάσημη για το έργο της αλλά της οποίας η προσωπική ζωή σημαδεύτηκε από τραγωδίες και ένα σκάνδαλο το οποίο διαδραματιζόταν ακριβώς εκείνη την εποχή.

Είναι πολλές οι πρωτιές που κατέκτησε η Κιουρί, χάρη στην επιστημονική δεινότητά της και τη δραστηριότητά της,  πρωτιές στο όνομα της εργαστηριακής έρευνας αλλά και στο όνομα της γυναικείας χειραφέτησης. Υπήρξε η πρώτη Ευρωπαία η οποία πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στις θετικές επιστήμες. Ηταν η πρώτη γυναίκα η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ, το οποίο μοιράστηκε με τον σύζυγό της Πιερ και τον Ανρί Μπεκερέλ για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας (1903). Ηταν η πρώτη γυναίκα λέκτωρ και διευθύντρια εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1906). Εξάλλου το 1911 η Σουηδική Ακαδημία τής απένειμε και δεύτερο βραβείο Νομπέλ Χημείας για την ανακάλυψη και απομόνωση του καθαρού ραδίου , πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού (το ίδιο άτομο να τιμηθεί με δεύτερο Νομπέλ). Επίσης υπήρξε η πρώτη μητέρα βραβευμένη με Νομπέλ που είδε την κόρη της να λαμβάνει το ίδιο βραβείο (η μεγαλύτερη κόρη της Ιρέν Ζολιό-Κιουρί τιμήθηκε με το Νομπέλ Χημείας το 1935). Τέλος, μεταθανάτια πρωτιά, είναι η μόνη γυναίκα η οποία αναπαύεται στο Πάνθεον, το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι «μεγάλοι άνδρες» της Γαλλίας.

Η «παραγκωνισμένη» Λίζε Μάιτνερ:

Η Λίζε Μάιτνερ (1878 – 1968) ήταν Αυστριακή φυσικός, η οποία εργάστηκε στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής και της πυρηνικής ακτινοβολίας. Μαζί με τους Όττο Χαν και Φριτς Στράσσμαν υπήρξαν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν ότι ο πυρήνας του ουρανίου είναι δυνατόν να διασπαστεί ότανβομβαρδιστείμε νετρόνια. Για το επίτευγμα αυτό ο Χαν τιμήθηκε, to 1945, με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής, ενώ η Μάιτνερ παραγκωνίστηκε από την επιτροπή απονομής του Βραβείου. Προς τιμήν της, το υπερουράνιο στοιχείο με ατομικό αριθμό 109 ονομάστηκεΜαϊτνέριο”.