Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 08:11

Συλλεκτικοί δίσκοι της Μαρίας Κάλλας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Συλλεκτικοί δίσκοι της Μαρίας Κάλλας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Μία όμορφη μουσική... πινελιά προστέθηκε εδώ και λίγες μέρες στο κτήριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, έξω από το μεγάλο αμφιθέατρο των ορκωμοσιών και των εκδηλώσεων.

Πενήντα συλλεκτικοί δίσκοι της διεθνούς - Μεσσήνιας στην καταγωγή - ντίβας Μαρίας Κάλλας, κοσμούν τον χώρο υποδοχής και κάνουν το έργο της ακόμα πιο γνωστό, στους φοιτητές των δύο Τμημάτων, Φιλολογίας και Ιστορίας, αλλά και στους φίλους της Σχολής, πολίτες της Καλαμάτας.

Οι δίσκοι αυτοί δόθηκαν από ιδιώτη, μετά από τη μεσολάβηση του “πρεσβευτή” της Μεσσηνίας στη Σουηδία, Θανάση Ψαρούλη και με τη στήριξη του τ. δημάρχου Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη. Ο κ. Μπάμης είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μαρίας Κάλλας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2012. Οπως δήλωσε στην “Ε”, η ταινία για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, σε σκηνοθεσία Μπάμπη Τσόκα, προβλήθηκε με επιτυχία και στη Σουηδία, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες προβολές στη Μόσχα, το Λονδίνο και τη Βιέννη. Ο κ. Μπάμης ήθελε να δει να υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο, κάτι σχετικό με την προώθηση του έργου της σοπράνο και έτσι μοιράστηκε την ιδέα με τον κ. Ψαρούλη, αλλά και με τον Θανάση Χρήστου αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας. Οντας και ο ίδιος ο κ. Μπάμης απόφοιτος πλέον του μεταπτυχιακού για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, είδε με χαρά να γίνεται αποδεκτό το αντίστοιχο αίτημα από την Κοσμητεία και τον πρύτανη.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει και σχετική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο για τη Μαρία Κάλλας, με προβολή της ταινίας και αφιέρωμα, διαβεβαίωσε ο κ. Χρήστου (υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νεότερης - Σύγχρονης Ιστορίας), ο οποίος ευχαρίστησε τους κυρίους Μπάμη και Ψαρούλη για την προσφορά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπάμης έχει καταφέρει να βρει στη Βιέννη ένα μοναδικό λεύκωμα, το οποίο αποτελεί ένα αφιέρωμα στα κοσμήματα που φορούσε η Κάλλας σε όλες της τις παραστάσεις. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει η αναστήλωση του πατρικού της ντίβας, μετά από χρηματοδότηση 300.000 ευρώ που εξασφαλίστηκε για το σκοπό αυτό.

Γ.Σαρ.

* Στην κεντρική φωτογραφία Φίλιππος Μπάμης, Θανάσης Χρήστου


NEWSLETTER