Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 23:06

Αρχαία Μεσσήνη: Παρουσιάζεται η “Γεωγραφία της μνήμης” του Πέτρου Θέμελη

Γράφτηκε από την
Αρχαία Μεσσήνη: Παρουσιάζεται η “Γεωγραφία της μνήμης” του Πέτρου Θέμελη

 

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Πέτρου Θέμελη με τίτλο “Γεωγραφία της μνήμης” θα γίνει στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για μία έκδοση του Συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Τ. Κατσουλίδη” και τη βραδιά οργανώνει ο Σύλλογος και ο Δήμος Μεσσήνης. Θα λάβουν μέρος ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης και οι ηθοποιοί - σκηνοθέτες Ολγα Αλεξανδροπούλου και Κώστας Χαλκιάς. Το μουσικό κομμάτι θα αναλάβουν οι: Γεωργία Τσολάκη, Ελλη Φιλίππου, Γιάννης Μανωλακάκης.

Ο Π. Θέμελης γράφει για το βιβλίο: “Αναπτύσσονται διεθνώς νέες τάσεις με στόχο να καταστήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους λειτουργικούς και φιλικούς στο ευρύ κοινό, ικανούς να αναλάβουν παιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο. Οι αρχαιολογικοί χώροι προστατεύονται αποτελεσματικότερα όταν αποτελούν μέρος της ζωής των πολιτών, όταν αναδεικνύονται σε πόλους έλξης και παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης. Κινητήριες δυνάμεις στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας του πολιτισμού και της δημιουργίας είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας και η επιθυμία των πολιτών για απόκτηση εμπειριών και συγκινήσεων. Υφίστανται σημαντικοί τομείς στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία δεν είναι μόνο εθνική αλλά και παγκόσμια, τομείς, οι οποίοι μπορεί να αναδειχθούν και με τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τα χαρακτηριστικά του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης την αναδεικνύουν σε υπόδειγμα μελέτης και εφαρμογής των μεθόδων διαχείρισης. Σύμφωνα με το διεθνές αναπτυξιακό παράδειγμα, η οικονομία της γνώσης και της τεχνολογίας συνδυάζεται με την οικονομία του πολιτισμού και της δημιουργίας. Η πρόκληση για τη χώρα μας είναι να μεταστραφεί η τρέχουσα πολιτική της πολιτιστικής διαχείρισης από τη στατική στη δυναμική προσέγγιση. Οι αρχαιολογικοί χώροι να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, να λειτουργούν αυτόνομα, να αυτό-διαχειρίζονται τα έσοδά τους, να γίνουν ανταγωνιστικοί, να παρέχουν υπηρεσίες ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες ενός απαιτητικού κοινού. Οι αρχαιολόγοι, οι πολίτες, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, οι κοινοτάρχες, οι περιφερειάρχες, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικώς και άλλοι «παράγοντες» πρέπει να μετακινηθούν στο πεδίο της συλλογικής ευθύνης για μια αποτελεσματικότερη προστασία του δημόσιου πολιτιστικού αγαθού”.


NEWSLETTER