Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 07:52

Διήμερο αφιέρωμα στην τέχνη του δρόμου στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον
Διήμερο αφιέρωμα στην τέχνη  του δρόμου στην Κυπαρισσία

Ενα διήμερο αφιέρωμα για την  Τέχνη  του Δρόμου ή πιο απλά το γνωστό σε όλους μας γκράφιτι, διοργάνωσε το  Εναλλακτικό Πολιτιστικό  Εργαστήρι Τριφυλίας το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο το απόγευμα προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ Exit Through The Gift Shop του Bansky , του  πιο γνωστού καλλιτέχνη στο χώρο αυτό και προσκαλώντας τον Skitsofrenis να μιλήσει για την τέχνη του δρόμου  και να δημιουργήσει το έργο του στο χώρο του ΤΕΕ Κυπαρισσίας την Κυριακή το πρωί.

 

Για την εκδήλωση αυτή αλλά και γενικότερα για το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι η εκπρόσωπός του Χριστίνα Στριμπάκου σημείωσε: "Με αφορμή αυτό το αφιέρωμα  θα θέλαμε να εξηγήσουμε για άλλη μια φορά τι είναι το Εναλλακτικό Πολιτιστικό  Εργαστήρι Τριφυλίας.   Το Εργαστήρι είναι μια μη κερδοσκοπική Ένωση φυσικών προσώπων . Σκοπός μας είναι η ανιδιοτελής και μη κερδοσκοπική ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο ευρύτερο εκπαιδευτικό πεδίο. Θέλουμε  δηλαδή  να πετύχουμε την δημιουργία ενός πολιτιστικού εργαστηρίου δεύτερης ευκαιρίας για όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν ή να διευρύνουν κάποια γνωστικά πεδία. Βασική επιδίωξη του εγχειρήματος μας  είναι να απευθυνθεί σε παιδιά κοινωνικών μειονοτήτων και σε άτομα κάθε ηλικίας κοινωνικά ή οικονομικά αποκλεισμένα από κάποια μορφή ή κάποιο είδος γνώσης. Και μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη χρόνια τα καταφέραμε μια χαρά αφού  ακόμα και σήμερα σε αίθουσες του Γυμνασίου Κυπαρισσίας γίνονται δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, ελληνικών, αγγλικών κα

Επίσης  έμμεσος στόχος μας είναι η εισαγωγή στο λεξιλόγιο της οργανωμένης κοινωνικής συνύπαρξης , των εννοιών της άμεσης δημοκρατίας , της συναίνεσης και της αλληλεγγύης. Η διάθεσή μας εμπνέεται από την αξία της ελεύθερης διαδραστικής γνώσης και η  δύναμή μας αντλείται από τη διαπίστωση ότι η πλουραλιστική και αυτόνομη σκέψη περιφρουρεί την αξιοπρέπεια του σκεπτόμενου ανθρώπου.

Αφορμή είναι το όνειρο για μια πολύχρωμη και πολυφωνική κοινωνία.

 Διαλέξαμε σαν πρώτη μας πολιτιστική δράση το Γκράφιτι γιατί είναι πιο αυθόρμητη και αντισυμβατική μορφή τέχνης που εξάπτει το ενδιαφέρον των νέων. Δεδομένου ότι μέσω του Γκράφιτι οι νέοι έχουν την ευκαιρία να δείξουν την κοινωνική τους ευαισθησία, να πλήξουν την πολιτική απάθεια, να σπάσουν το τζάμι της αποξένωσης, να διασκεδάσουν. .. Και ασφαλώς να κάνουν τέχνη!

 Σίγουρα είναι αρκετά «τολμηρό» σε μια μικρή επαρχία να επιλέγεις να παρουσιάσεις  την πιο αμφιλεγόμενη μορφή τέχνης που και σήμερα, δεκαετίες μετά την εμφάνιση της , ακόμα και στις μεγάλες μητροπόλεις πολλές φορές θεωρείται βανδαλισμός.  Στόχος μας ήταν να δώσουμε στους νέους της επαρχίας μας αφορμή για  προβληματισμό και μια ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης. Επιτρέψτε μου να τελειώσω τις σκέψεις μου με την φράση που είπε ένας νέος εχθές: « Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ελεύθερος στην πόλη μου»  Προς σκέψη".

Κ.Μπ.


NEWSLETTER