Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 08:48

Σήμερα και αύριο η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

 

Στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ”, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η ετήσια πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ, στην οποία θα συμμετάσχουν γύρω στα 200 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα.

Στο συνέδριο πρόκειται να κυριαρχήσουν οι αντιδράσεις στο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, η κατάλυση του δικαιώματος στην απεργία και η ανάγκη για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, με προτεραιότητα στην υγεία και την παιδεία.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης επέκρινε δριμύτατα την  κυβέρνηση που “αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της πανδημίας για να περάσει όλα τα μέτρα για τον περιορισμό κατακτήσεων των εργαζομένων” και στάθηκε στο νόμο Χατζηδάκη, που “καταργεί το 8ωρο στον ιδιωτικό τομέα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απελευθερώνει τις απολύσεις και απαγορεύει ουσιαστικά την απεργία στο δημόσιο τομέα”. Εθεσε ως κυρίαρχο το ζήτημα της υγείας και σημείωσε ότι “διεκδικούμε 2,5 χρόνια τα αυτονόητα, τη στήριξη του ΕΣΥ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς και νοσηλευτές, περισσότερες ΜΕΘ και να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά”, επισημαίνοντας πως “η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας”. Υπογράμμισε, επίσης, τα ζητήματα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, “να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας”. Ανέφερε ότι στα μνημονιακά χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν περικοπές πάνω από 40% κι έφυγαν 400.000 που δεν αναπληρώθηκαν, ενώ παρατήρησε ότι κάποιος εργαζόμενος στο Δημόσιο με 13.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ένας επιχειρηματίας με 150.000 ευρώ δεν πληρώνει.

Ο κ. Μπράτης ζήτησε αυξήσεις στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για να αντέξουν την ακρίβεια και χαρακτήρισε κοροϊδία την αύξηση 2% που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ζήτησε, επίσης, σοβαρό πρόγραμμα προσλήψεων για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στον δημόσιο τομέα, με προτεραιότητα στην υγεία, την παιδεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ προανήγγειλε μεγάλη 24ωρη απεργία το επόμενο διάστημα, “για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό και τη σύνταξή μας, να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη, να γίνουν προσλήψεις και να λήξει το ζήτημα της ανεργίας”. Τέλος, ενημέρωσε ότι ένας από τους λόγους επιλογής της Καλαμάτας για τη συνδιάσκεψη ήταν ότι “το Νομαρχιακό Τμήμα της Μεσσηνίας είναι από τα πιο δραστήρια τμήματα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς ευχαρίστησε τον προεδρεύοντα και την Εκτελεστική Επιτροπή για την επιλογή της Καλαμάτας για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης. Και ευχήθηκε “να βγουν τα συμπεράσματα εκείνα που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της πολιτικής που έχει δημιουργήσει τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και μείωσης αποδοχών”.

Στη συνέντευξη παρέστησαν τα μέλη της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος (από τη Μεσσηνία) και Σταύρος Κουτσιουμπέλης, καθώς και ο Κώστας Γαλιώτος από το Νομαρχιακό Τμήμα.

Η συνδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί με όλα τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο για την προστασία από τον κορονοϊό, ενώ έχει προγραμματιστεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ να διενεργήσουν rapid tests στους συμμετέχοντες.

Σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί ξενάγηση των συνέδρων στο ιστορικό και στο εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας. Ακόμα, στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν τοπικά προϊόντα από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το θέμα της συνδιάσκεψης είναι: “Διαμόρφωση της πολιτικο-συνδικαλιστικής δράσης της ΑΔΕΔΥ για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά - νόμος για τα εργασιακά - πρόγραμμα δράσης”.

- Σήμερα, στις 4.30 το απόγευμα, θα γίνει η έναρξη των εργασιών με τους χαιρετισμούς. Θα ακολουθήσει η εισηγητική ομιλία του προεδρεύοντος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη.

Στις 5.15 θα εισηγηθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ, με θέμα “Νόμος 4808/21: ανάπτυξη με ρήτρα φθηνής απασχόλησης (Working poverty employment) και χωρίς συνδικάτα (non Union Development)”.

Θα ακολουθήσει η εισήγηση της Μαργαρίτας Παναγοπούλου νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, με θέμα “Ν. 4808/21: Η αποψίλωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η πλήρης κατάλυση του δικαιώματος στην απεργία”.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 9 το βράδυ, με ερωτήσεις συνέδρων και απαντήσεις εισηγητών, τοποθετήσεις παρατάξεων και προεδρείων Ομοσπονδιών.

- Αύριο Σάββατο, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, θα γίνουν τοποθετήσεις προεδρείων Ομοσπονδιών, προέδρων Νομαρχιακών Τμημάτων, μελών Εκτελεστικής Επιτροπής και

γενικών συμβούλων.

Θα ακολουθήσει η δευτερολογία του προεδρεύοντος της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 4 το απόγευμα με προτάσεις της συνδιάσκεψης για το Γενικό Συμβούλιο.

Γ.Σ.