Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 20:26

Ο Ρος Ντέιλι στο Πάρκο Σιδηροδρόμων το Σάββατο

Γράφτηκε από την
Ο Ρος Ντέιλι στο Πάρκο Σιδηροδρόμων το Σάββατο

 

Διήμερο μουσικό - πολιτιστικό φεστιβάλ διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων, με μια εμφάνιση του Ρος Ντέιλι και της Κέλυς Θωμά το Σάββατο στις 8.30 το βράδυ.

Για το πρόγραμμα έδωσαν συνέντευξη την Τρίτη οι υπεύθυνοι Νίκος Παλαιολόγος και Νίκος Ηλιόπουλος, στην οδό Μπενάκη 5. Το φεστιβάλ θα γίνει στο χώρο του πατινάζ. Το Σάββατο στις 10.15 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο « Σαν τον αέρα που αναπνέω… μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη» έχει αποσπάσει 3 βραβεία σε Ελλάδα και Αγγλία ενώ έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Το δικαίωμα προβολής του ντοκιμαντέρ είναι προσφορά του σκηνοθέτη Γιώργου Ζέρβα και της παραγωγού Τζίνας Πετροπούλου. Στις 11.15 θα χορέψει ο Σύλλογος Κρητών. Την Κυριακή στις 8 μ.μ. τη μουσική ξεκινά το σύνολο «Καλλιτεχνικό Στέκι». Ακολουθούν ανά μία ώρα οι Juke Box, οι Freak Brothers Quartet, οι Karamazov Project. Παράλληλες εκδηλώσεις και τις δύο ημέρες: έκθεση φωτογραφίας (φωτογραφική ομάδα του Στεκιού), έκθεση χειροποίητων αντικειμένων, ζωγραφικό happening (για μικρούς και μεγάλους, διαδραστική φωτογραφία/βίντεο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ “Μηδέν”, σεμινάριο κατασκευής papier masse, δρώμενα από το Κέντρο Νέων και την ομάδα RE:Think.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΟΣ ΝΤΕΙΛΙ

Το ταξίδι του Ρος Ντέιλι στις μουσικές του κόσμου είναι ταυτόχρονα μια πορεία ζωής. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ του ενδιαφέρον για τη μουσική. Το πρώτο του όργανο είναι ένα τσέλο, ενώ στα 12 του, στην Ιαπωνία, ξεκινά τη μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 βρίσκεται στο San Francisco. Εχοντας βιώσει την κλασική πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτόν είχε η Ινδική κλασική μουσική, η οποία έτυχε να είναι η πρώτη μη δυτική παράδοση την οποία μελέτησε εμπράκτως. Στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε εκτενώς, μελετώντας μια ποικιλία μουσικών οργάνων και παραδόσεων. Την εποχή αυτή δίνει έμφαση στη μουσική της Ινδίας και του Αφγανιστάν. Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη, την οποία είχε προηγουμένως επισκεφθεί για ένα σύντομο διάστημα το 1970 και το 1972, όπου είχε εντυπωσιαστεί πολύ από τη λύρα. Επειτα από μία εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου έρχεται σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς, εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετά την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν συχνά την Τουρκία όπου μελέτησε την Κλασική Οθωμανική καθώς και την λαϊκή τουρκική μουσική. Επειτα από αρκετά χρόνια εντατικής εκπαίδευσης σε διάφορες μουσικές παραδόσεις, το ενδιαφέρον του Ρος Ντέιλι στρέφεται έντονα στη σύνθεση δίνοντας έμφαση στις διάφορες πηγές τις οποίες είχε μελετήσει. Σήμερα έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 25 δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί μία βάση για την προσωπική και τη μουσική του έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες με περιεχόμενο τη μουσική του. 

 


NEWSLETTER