Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 08:29

Εκθεση από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από χθες στην Κυπαρισσία

Εκθεση από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από χθες στην Κυπαρισσία

 

Η έκθεση «Ξόμπλια, πλουμίδια και στολίδια» με έργα εμπνευσμένα από την ενδυματολογική συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και εμπλουτισμένη με πολύτιμα αντικείμενα του ίδιου μουσείου, ξεκίνησε χθες στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας.

Η έκθεση που διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας με την υποστήριξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους και σε μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το απόγευμα ξεναγήθηκαν σ’ αυτήν οι σύνεδροι από τις 16 χώρες της Εαρινής Συνάντησης του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, τις εργασίες της οποίας φιλοξενεί ο Δήμος Τριφυλίας.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό σήμερα, στο πλαίσιο του τακτού ωραρίου του μουσείου, ενώ θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου.

Εκ μέρους του Δήμου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Νίκος Φρούσος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε την αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Δήμητρα Κουκίου, την εικαστική επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού και όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το σκοπό.

Από την πλευρά της η Ίρις Κρητικού επισήμανε πως τη συγκεκριμένη έκθεση την αγαπά πολύ «καθώς είναι απ’ τα πετράδια του στέμματος των πολύ αγαπημένων εκθέσεων που έχω σχεδιάσει κι επιμεληθεί. Είναι κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και πολλά χρόνια».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Δήμητρα Κουκίου μίλησε για τα 140 χρόνια ιστορίας που έχει το μουσείο, αλλά και για το στοίχημα εξωστρέφειας στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Η έκθεση «Ξόμπλια» παρουσιάστηκε από τις 19/12/2018 έως τις 2/6/2019 στις αίθουσες της λαογραφικής συλλογής με τις σπάνιες και ανεκτίμητες φορεσιές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και με τη συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών που αντλούν έμπνευση από τη διαχρονία του παραδοσιακού ελληνικού ενδύματος, των οργανικών υλικών του και των μονάκριβων συνοδευτικών κοσμημάτων του, έχοντας σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία και αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα στην Αθήνα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην ιστορική οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα (28/6-28/10/2019), ενώ μετά την Κυπαρισσία θα παρουσιαστεί εκ νέου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στα 140 σχεδόν χρόνια της δράσης του έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό έργων της παραδοσιακής τέχνης, χειροποίητα καλλιτεχνήματα αντιπροσωπευτικά της εποχής τους (18ος- 19.ος αι.) και της συλλογικής νεοελληνικής ψυχής.

Στη μόνιμη έκθεσή του στην Αθήνα, αλλά και στην ιστορική οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, του παραρτήματός του στην Ύδρα, καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, παρουσιάζονται ορισμένα από αυτά, με κυρίαρχες τις παραδοσιακές φορεσιές από όλες τις περιοχές του ελληνισμού. 

Στην έκθεση συμμετέχουν: Βάσια Αδάμου - Βανέζη, Χριστίνα Αθανασούλα - Μαντζαβίνου, Κατερίνα Αναστασίου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κώστας Αργυρίου, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Άννα Αχιλλέως, Ειρήνη Βογιατζή, Μίκα Βογιατζή, Έλενα Βότση, Μάριος Βουτσινάς, B612, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Μαρία Γιαννακάκη, Τάσσα - Θεοχάρις Γκανίδου, Πέννυ Γκέκα, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Μαρία Γρηγορίου, Χριστίνα Δάρρα, Μαρία Διακοδημητρίου, Άννα Θεοχαράκη, Κατερίνα Ιωαννίδη, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη, Τίνα Καραγεώργη, Πάνος Καρδάσης, Βούλα Καραμπατζάκη, Άννα Κίτσου, Μάρω Κορνηλάκη, Άγγελος Κωνσταντακάτος, Λούλα Λεβέντη, Εύα & Κατερίνα Μακρυγιάννη, Μαρία Μάστορη, Τάσος Μαντζαβίνος, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Μηνάς Μαυρικάκης, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Ξανθούλης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Γιάννης Παπαγιαννούλης, Σοφία Παπακώστα, Σοφία Πάσχου, Βάλια Πλαΐνη, Βαγγέλης Πολύζος, Κλάρα Πουλαντζά, Αγγελική Πραγαλή, Έφη Σδούκου, Ζωή Σεκλειζιώτη, Ελένη Σιούστη, Χριστίνα Σούμπλη, Sugarline productions, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Γιάννης Τσαλαπάτης, Αλεξάνδρα Τσουκαλά, Threads of patience (Ειρήνη Γκόνου & Κλεοπάτρα Τσαλή), Λιλή Φραγκάκη, Κυριακή Χριστακοπούλου.

Κ.Μπ.