Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 17:49

Εγκαινιάστηκε από τον Κ. Τασούλα η έκθεση “Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου” (βίντεο-φωτογραφίες)

Εγκαινιάστηκε από τον Κ. Τασούλα η έκθεση “Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου” (βίντεο-φωτογραφίες)

Την έκθεση “Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου” εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Πρόκειται για μια έκθεση με αριστουργήματα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, μιας από τις επιφανέστερες και παλαιότερες πινακοθήκες της χώρας, με έργα που παρουσιάζονται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπως του Θεόφιλου (1867-1934) “Αντάμωση Ερωτόκριτου και Αρετούσας” και “Γιώργος Καραϊσκάκης”, αλλά και “Το Βυζαντινό τοπίο” του Φώτη Κόντογλου (1895-1965).

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στην προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια σημαντική μέρα “διότι σήμερα εδώ στην Καλαμάτα ο δήμος της, συνεργαζόμενος με το Δήμο Ρόδου, φροντίζει για την αισθητική, ιστορική αλλά και πολιτική αγωγή των πολιτών, μέσω της έκθεσης έργων τέχνης -τα οποία παρουσιάζουν την πορεία της νεοελληνικής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα”.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΑΝΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ

Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως “όποιος αντιλαμβάνεται βαθύτερα την τέχνη, αντιλαμβάνεται ότι παρουσιάζοντας αυτά τα έργα, ταυτόχρονα παρουσιάζεται η εποχή τους, το πνεύμα της, οι φιλοδοξίες εκείνων των εποχών, αλλά και οι προοπτικές τους”. Καθώς, τόνισε, “η τέχνη είναι ένα στοιχείο της ζωής μας, δεν είναι πολυτέλεια και όπως θα δούμε τα έργα, ειδικά της γενιάς του 1930, είναι έργα τα οποία διαφοροποιούν την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα από την τέχνη του 19ου -η οποία ήταν περισσότερο ηρωική. Η τέχνη της γενιάς του 1930, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι τέχνη η οποία γαντζώνεται στη χαρά της ζωής. Επηρεάζεται και από τα ρεύματα της Belle Epoque, αλλά και από την ανάγκη να συνδυαστούν αυτά τα ρεύματα με την ελληνικότητα, με τις ρίζες μας· αυτή η χαρά της ζωής είναι η καλλιτεχνική έκφανση της νέας Μεγάλης Ιδέας, η οποία χτίστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν η αλυτρωτική Μεγάλη Ιδέα, η οποία γαλούχησε επί αιώνες τους Ελληνες και τις Ελληνίδες έπρεπε να θέσει το τέρμα της και να ξεκινήσουμε για τη νέα Μεγάλη Ιδέα: για τη χαρά της ζωής, για την προκοπή, για την ανάπτυξη της χώρας, τα πρώτα σημάδια της οποίας μας έδωσε και η τέχνη μέσα από πίνακες που θα απολαύσουμε στην έκθεση”. 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ

Την εκδήλωση προσφώνησε και συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” και εμπνευστής της ιδέας, γλύπτης Παναγιώτης Λαμπρινίδης. Μετά το καλωσόρισμα του καλλιτεχνικού διευθυντή, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για ένα πρότυπο συνεργασίας που εγκαινιάζουν οι Δήμοι Καλαμάτας (που διαθέτει το χώρο) και Ρόδου (που συμβάλλει με το δανεισμό σπουδαίων έργων ζωγραφικής), το οποίο αναδεικνύει την περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη και τη συνεργατική πολιτική στο πεδίο της τέχνης.  Το λόγο πήραν επίσης ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου Σέργιος Αϊβάζης -ο οποίος εκπροσώπησε το δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη-, καθώς και ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς

Ενθύμια και δώρα εκτίμησης δόθηκαν από το δήμαρχο Καλαμάτας στους Κωνσταντίνο Τασούλα, Λίνα Μενδώνη και Σέργιο Αϊβάζη και από τον κ. Αϊβάζη στους Κωνσταντίνο Τασούλα, Λίνα Μενδώνη, Θανάση Βασιλόπουλο και Παναγιώτη Λαμπρινίδη. 

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση φιλοξενεί σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής από κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, όπως των Θεόφιλου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Μιχαήλ Οικονόμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Φώτη Κόντογλου, Γιάννη Τσαρούχη, Βάλιας Σεμερτζίδη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Σικελιώτη, Ναυσικάς Πάστρα, Γιάννη Γαΐτη, Χρήστου Καρά, Ρένας Παπασπύρου, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιάννη Μπουτέα, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Δημήτρη Κούκου, Πάνου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αρφαρά, Μάριου Σπηλιόπουλου, κ.ά. Την έκθεση πλουτίζουν προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις, μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, περίπου από το 1863 έως και σήμερα. Έργα με υψηλή αισθητική έκφραση που αποπνέουν αθανασία και προκαλούν ψυχική ευφορία.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

* Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Δήμου Καλαμάτας και του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Τάκης Μαυρωτάς. Θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο Δευτέρα – Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.