Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 07:51

Ημερίδα και έκθεση για την κυκλική οικονομία από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας θα διοργανώσει την Τετάρτη στις 6 μ.μ. ημερίδα με θέμα “Κυκλική Οικονομία και Βιο-οικονομία: Από τη θεωρία στην πράξη” στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και θα ενταχθεί στις δράσεις που σχετίζονται με την ένταξη της Καλαμάτας στο δίκτυο των 100 Ευρωπαϊκών Κλιματικά Ουδέτερων & Έξυπνων πόλεων. Την ίδια ημέρα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με προϊόντα κυκλικής οικονομίας στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, η οποία θα διαρκέσει από τις 12 έως και τις 21 Οκτωβρίου. 

Ο χώρος της έκθεσης θα είναι επισκέψιμος κατά τις ώρες λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου (8 π.μ.-8 μ.μ.). Κατά τις πρωινές ώρες θα υπάρχει και η δυνατότητα ξενάγησης σχολείων. Την Παρασκευή στις 6 μ.μ. θα λειτουργήσει «κυκλικό» εργαστήρι για μαθητές πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου με τίτλο “Είναι μόνο ένα σκουπίδι #not”. «Ευτελή και καθημερινά υλικά θα γίνουν η βασική μας ύλη για κατασκευή χρηστικών αντικειμένων, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από την βιωματική αυτή διαδικασία, θα προβληματιστούμε σχετικά με το τι αποκαλούμε ή βλέπουμε ως “σκουπίδι”» τονίζει η ανακοίνωση. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Μάγδα Σουλιώτη ανέφερε πως στην ημερίδα θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις καθηγητές από τον Πανεπιστημιακό χώρο, καθώς και καλλιτέχνες και επιχειρηματίες απ’ όλη την Ελλάδα όπου έχουν διακριθεί για τις καινοτόμες ιδέες τους, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. «Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Θουρίας θα παρουσιάσουν τη βραβευμένη από το Υπουργείο Παιδείας καινοτομία τους» διευκρίνισε, σημειώνοντας σχετικά με την έκθεση με προϊόντα κυκλικής οικονομίας, πως οι διοργανωτές περιμένουν τα σχολεία όλης της Περιφέρειας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως το «κυκλικό» εργαστήρι για μαθητές πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχει υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Γαρυφαλιά Τεριζάκη. «Είμαστε χαρούμενοι που γίνονται πράξη όλα όσα οραματιστήκαμε την προηγούμενη χρονιά, ελπίζοντας η  Καλαμάτα να αγκαλιάσει αυτές τις δράσεις» συμπλήρωσε. Ο επιστημονικός συνεργάτης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νάσος Μάκιος υπογράμμισε πως στην ημερίδα αυτή, θα γίνουν τοποθετήσεις για την κυκλική οικονομία, ένα καινούργιο όπως είπε μοντέλο για να θα μάθουμε να δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες με νέο βιώσιμο τρόπο, δίχως να σπαταλάμε και να καταναλώνουμε πόρους, όπως οι πρώτες ύλες ή το νερό, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποβλήτων. «Στην έκθεση θα παρουσιαστούν προϊόντα τα οποία προέρχονται και από επιχειρήσεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, έχοντας τη δυνατότητα τα παιδιά και όσοι την επισκεφτούν να δουν τα νέα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα και πως αυτά εφαρμόζονται στην πράξη» κατέληξε. Για τον προγραμματισμό των επισκέψεων στην έκθεση καθώς και για το εργαστήρι καλέστε στο 27210 96818.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

-6 μ.μ.-6.15μ.μ. Έναρξη-Χαιρετισμοί: Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας Πιπίνα Κουμάντου.

-6.15μ.μ.-6.25μ.μ. Αλλάζοντας σελίδα στην επιχειρηματικότητα: καινοτομία, κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και του εργαστηρίου της Βιο-οικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

-6.25μ.μ.-6.35μ.μ. Η Βιοοικονομία στην εκπαίδευση, Δημήτρης Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, «Γεωργικής Οικονομίας» του Τμήματος Γεωπονίας και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

-6.35μ.μ.,-6.45μ.μ. Ο ρόλος της τέχνης στην κλιματική αλλαγή, Νίκος Φλώρος, Γλύπτης.

-6.45μ.μ.-6.55μ.μ. Δεν υπάρχει δεύτερη ΓΗ | Δίνοντας ζωή στα απόβλητα με τη χρήση της τεχνολογίας, Σταύρος Τσομπανίδης, ιδρυτής της εταιρίας PHEE.

-6.55μ.μ.-7.05μ.μ. Κοινωνική καινοτομία, Στέφανος Καμπέρης, ιδρυτής της εταιρίας Staramaki.

-7.05μ.μ.-7.15μ.μ. Όλα είναι τρόπος σκέψης! Πώς η βιο-οικονομία μέσω της φαντασίας γίνεται πάρκο χαράς! Λήδα Βαρβαρούση, Συγγραφέας-εικονογράφος παιδικών παραμυθιών και περφόρμερ Ζωγραφήγησης.

-7.15μ.μ.-7.25μ.μ. Οικο-καινοτομία στον ελαιοκομικό τομέα, Νάσος Μάκιος, εκπρόσωπος της εταιρίας Klimis.

-7.25μ.μ.-7.35μ.μ. Βιώσιμα υλικά από αγροτικά απόβλητα, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ιδρυτής της εταιρίας Liofyllo.

-7.35μ.μ.-7.45μ.μ. Αειφόρος αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας Μάριος Βλαχογιάννης, ιδρυτής της εταιρίας Coffee-eco.

-7.45μ.μ.-7.55μ.μ. Η κυκλική οικονομία στην κουζίνα, Χρήστος Κουμάντος, Αρχιμάγειρας, Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας.

-7.55μ.μ.-8.05μ.μ. GRANEL - Η μαθητική επιχείρηση που προστατεύει το περιβάλλον αξιοποιώντας το κατακάθι του καφέ, Ιωάννα Λεμπέση, Αφροδίτη Μπαράι, μαθήτριες ΓΕΛ Θουρίας.