Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 08:12

Εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας στο Πολεμικό Μουσείο

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Εκδήλωση με θέμα “Η Μάχη της Καλαμάτας, 28 Απριλίου 1941” θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Καλαμάτας. Ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος και ερευνητής Ηλίας Μπιτσάνης και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αργυροηλιόπουλος.

Χθες ο διευθυντής του Μουσείου, ταγματάρχης Χρήστος Κορομηλάς και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αργυροηλιόπουλος παρουσία και του κ. Κριτσωτάκη, προέδρου της "Φάρις" αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της εκδήλωσης η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και τη Δημοτική Επιχείρηση "Φάρις".

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Κορομηλά "Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, αν και ελάχιστοι κάτοικοι της Καλαμάτας φαίνεται να το γνωρίζουν. Η τελευταία μάχη που έγινε στην Ηπειρωτική Ελλάδα με τους Γερμανούς -όταν οι Γερμανοί πλέον κατέλαβαν όλη την χώρα 28 Απριλίου του 1941- στην Καλαμάτα έγιναν πραγματικά οδομαχίες και πολεμικές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω του χρόνου και λόγω ότι μετά είχαμε άλλα γεγονότα ξεχάστηκαν. Η υποχρέωση λοιπόν του Πολεμικού Μουσείου της πόλης μας είναι να θυμηθούμε αυτές τις ιστορικές στιγμές και να τις γνωρίσουν και κάποιοι που δεν τις γνωρίζουν ακόμα. Γι' αυτό καλούμε και τους Μεσσήνιους που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν αυτές τις άγνωστες σελίδες της τοπικής μας ιστορίας. Να έρθουν στο Πολεμικό Μουσείο, στην εκδήλωση, καθώς Άγγλοι, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί οι οποίοι ήταν στο πλευρό μας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έφτασαν μέχρι την Καλαμάτα από την οποία προσπάθησαν να φύγουν. Μιλάμε για πάνω από 55.000 ανθρώπους, έτσι λοιπόν αυτή η ιστορική στιγμή η οποία μας συνδέει με την Κοινοπολιτεία την Καλαμάτα και γι' αυτό ακριβώς και πολλοί εκπρόσωποι της Κοινοπολιτείας απόγονοι αυτών των ανθρώπων που είχαν έρθει στην Καλαμάτα θα μας επισκεφτούν και για την εκδήλωση την οποία πραγματοποιούμε εμείς αλλά και την επόμενη μέρα που γίνεται στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων. Καλούμε όλους όσους πραγματικά θέλουν να γνωρίσουν αυτές τις άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας να έρθουν στο Πολεμικό Μουσείο στο οποίο δύο εξαιρετικοί ομιλητές θα φωτίσουν αυτή την ιστορική περίοδο".

Ο κ. Αργυροηλιόπουλος τόνισε ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη της Καλαμάτας. Άγνωστη μέχρι το 1990 περίπου που δημιουργήθηκε η Αδελφότητα Βετεράνων Πολεμιστών και που ήρθε σε επαφή με το Δήμο Καλαμάτας και δημιουργήθηκε το μνημείο στο οποίο κάθε χρόνο καθιερώθηκε να γίνεται η εκδήλωση αυτή. Μια άγνωστη και ιστορικά στιγμή για την παρουσία ολόκληρη του Εκστρατευτικού Σώματος της Κοινοπολιτείας το 1941 στη διάρκεια του πολέμου. Έτσι λοιπόν άνθρωποι της πόλης, ιδιαίτερα ο αείμνηστος Νίκος Ζερβής αλλά και οι Ηλίας Μπιτσάνης και Βασίλης Μπακόπουλος, δημοσιογράφοι, έκαναν μια λεπτομεριακή και μεγάλη έρευνα πάνω σε αυτή την ιστορική στιγμή για την Καλαμάτα, για την τοπική μας ιστορία.

"Και μέσα από αυτό, ψάξαμε στα ιστορικά αρχεία και θα σας παρουσιάσουμε ολόκληρη της πορεία του εκστρατευτικού σώματος. Πώς αποφασίστηκε να έρθει το εκστρατευτικό σώμα στον πόλεμο στην Ελλάδα, ποια ήταν η σύνθεσή του, ποιοι ήταν οι αρχηγοί του, ποιες ήταν οι σχέσεις του με την ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, πώς συνεργάστηκε, πού τοποθετήθηκε στη διάρκεια της εκστρατείας του πολέμου και από τη στιγμή της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα αρχές Απρίλη του 1941 ποιες κυρίως μάχες έδωσε, ποιες συγκρούσεις έδωσε, πώς κατάφερε οπισθοχωρώντας σιγά σιγά να φτάσει σε λιμάνια από τα οποία θα μπορούσε να αποχωρήσει ασφαλές για την Κρήτη και στη συνέχεια για την Μέση Ανατολή για την Αίγυπτο, τη στιγμή που ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού βρισκόταν στο αλβανικό μέτωπο και συνέχιζε τον πόλεμο κανονικά και η μάχη των οχυρών είχε τελειώσει στην Ελληνοβουλγαρική και μεθόριο.

Είναι μια ταυτόχρονα ιστορική αλλά και ταυτόχρονα ανθρώπινη ιστορία μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των  επιζησάντων της εκστρατείας αυτής γιατί μην ξεχνάμε ότι γύρω στις 60.000 άνδρες ήταν αυτοί που ήρθαν στην Ελλάδα και αυτό που συνέβη στην Καλαμάτα ήταν ότι γύρω στις 8.500-9.000 αιχμαλωτίστηκαν στην Καλαμάτα συγκεκριμένα και γύρω στις 2.000 στα άλλα λιμάνια, στις άλλες ελληνικές πόλεις, και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας σαν αιχμάλωτοι πολέμου.

Ειδικά ο κύριος Μπιτσάνης, θα αναλύσει περισσότερο τα της μάχης των γεγονότων που συνέβησαν στις 27-29 Απριλίου 1941 στην πόλη της Καλαμάτας. Το πώς έμεινε άγνωστη αυτή η ιστορία, τι συνέβη εδώ στην Καλαμάτα και δεν είχαμε την δημοσιότητα, τις έντονα ιστορικές πηγές, φωτογραφίες, ντοκουμέντα όπως είχαμε σε άλλες περιπτώσεις διαφυγής στρατευμάτων στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στη Δουνκέρκη γιατί ο αείμνηστος ιδρυτής της αδελφότητας απομάχων βετεράνων απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας έχει χαρακτηρίσει την περίπτωση της Καλαμάτας σαν την Δουνκέρκη αναλογικά. 8.500 στρατιώτες περίπου Άγγλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί Παλαιστίνοι, Κύπροι, Σέρβοι βρέθηκαν αιχμάλωτοι μετά από μια απέλπιδα μάχη νικηφόρα αλλά χωρίς αντίκρισμα στην ουσία για τη ζωή τους για να μπορέσουν να φύγουν ασφαλείς στην Κρήτη.

Βασική πηγή για όλη αυτή την παρουσίαση που θα δείξουμε και θα αναφέρουμε μέσα από εκατοντάδα φωτογραφιών είναι το βιβλίο του Ηλία Μπιτσάνη σε συνεργασία με τον Βασίλη Μπακόπουλο το "Καλαμάτα όπως Δουνκέρκη" το οποίο κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο και μπορεί κάποιος να το διαβάσει. Είναι η πιο συνοπτική και η πιο συγκροτημένη πηγή πληροφοριών μέσα στο χάος των πληροφοριών και των διάσπαρτων πληροφοριών που υπάρχουν. Ειδικά στην Ελλάδα δεν έχουμε ιδιαίτερη βιβλιογραφία, μεγάλη βιβλιογραφία έχουν τα στρατιωτικά αρχεία της Νέας Ζηλανδίας από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και από εκεί έχουμε πάρα πολύ έντονο και πλούσιο υλικό κυκλοφορούν εκατοντάδες διάσπαρτες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο από διάφορους συλλέκτες με την άδεια και καλαματιανούς με την άδεια των οποίων θα δείξουμε και κάποιες εδώ και θέλουμε ιδιαίτερα να δείξουμε μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας που έμμεσα δεν αφορά τους καλαματιανούς έμμεσα, άμεσα δηλαδή με την έννοια ότι δεν συμμετείχαν άνθρωποι της πόλης αλλά έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων της πόλης που έζησαν τα γεγονότα αυτά ειδικά την επόμενη ημέρα. Ετσι εγώ προσωπικά μέσα από κάποιες προηγούμενες προβολές και εκδηλώσεις που είχαν γίνει γι' αυτό το γεγονός άρχισα να το ερευνώ και δημιουργήθηκε αυτή η σειρά φωτογραφιών που θα δούμε και που θα αναλύσουμε στην εκδήλωση" ανέφερε ο κύριος Αργυροηλιόπουλος.

"Αναμφισβήτητα “Η Μάχη της Καλαμάτας, το 1941” αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη μας σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ήρωες που ήρθαν από μακρινά μέρη να βοηθήσουν την πατρίδα μας για την ελευθερία μας. Ο Δήμος Καλαμάτας τιμά τους αγωνιστές την Τρίτη 14 Μαΐου στο πάρκο του ΟΣΕ, στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων στις 11 ώρα το πρωί. Μακάρι να έχουμε μεγάλη προσέλευση από τον κόσμο έτσι ώστε να γνωρίσει για αυτή την άγνωστη εισαγωγικά θα έλεγα μάχη", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της "Φάρις" Σωτήρης Κριτσωτάκης.