Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 19:00

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας για τους Ελληνόφωνους της Καλαβρίας

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας για τους Ελληνόφωνους της Καλαβρίας

Εκδήλωση με θέμα «Ελληνόφωνοι της Καλαβρίας: από τη Μεγάλη Ελλάδα και το Βυζάντιο στην Παγκοσμιοποίηση» συνδιοργανώνει το Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Καλαμάτας και η φιλόλογος και κοινωνική ανθρωπολόγος Χριστίνα Πετροπούλου, σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου στην Καλαμάτα και η ομιλήτρια Χριστίνα Πετροπούλου θα εστιάσει σε στοιχεία που προέρχονται από ενδελεχή έρευνα (ανθρωπολογική και αρχειακή) σχετικά με τους Ελληνες της Νότιας Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας και στο τέλος θα ακουστεί μουσική από ντόπιους καλλιτέχνες, θα προβληθούν μικρά βίντεο με φυσικούς ομιλητές, καθώς και προσπάθειες στήριξης και «αναβίωσης» της γλώσσας από νέους ανθρώπους και συλλόγους.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου στην Καλαμάτα - ταγματάρχης Χρήστος Κορομηλάς μίλησε για εκδήλωση που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες στα πλαίσια της εξωστρέφειας του μουσείου, με ομιλήτρια την κ. Πετροπούλου που γνωρίζει πολύ καλά τη σχέση της Καλαβρίας με την Ελλάδα, την εξέλιξη της γλώσσας και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για να διατηρηθεί η γλώσσα και η λαϊκή παράδοση της Ελλάδας στην περιοχή αυτή της Νότιας Ιταλίας.

Η φιλόλογος και κοινωνική ανθρωπολόγος Χρ. Πετροπούλου αναφέρθηκε στην μακροχρόνια επιτόπια έρευνα που έκανε στη Νότια Ιταλία, με τις αφηγήσεις και τα βιώματα που κατέγραψε και τη γλώσσα που έμαθε και μιλάει και η ίδια. Εκανε λόγο για κοιτίδα του ελληνισμού εκτός των συνόρων και σημείωσε πως στην εκδήλωση θα υπάρξει σφαιρική ενημέρωση για τον κόσμο, τα τραγούδια, τα βιώματα και τη γλώσσα της ελληνόφωνης Καλαβρίας. Διευκρίνισε ότι η γλώσσα που μιλιέται εκεί, είναι δωρική διάλεκτος και μοιάζει με αυτή της Αρκαδίας, των Δωδεκανήσων και της Κύπρου.