Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 20:18

"Η Ταπητουργία στο Σιδηρόκαστρο και η σύνδεσή της με τη Σπάρτη της Μ. Ασίας"

"Η Ταπητουργία στο Σιδηρόκαστρο και η σύνδεσή της με τη Σπάρτη της Μ. Ασίας"

Εκδήλωση με τίτλο "Η Ταπητουργία στο Σιδηρόκαστρο και η σύνδεσή της με τη Σπάρτη της Μ. Ασίας" διοργάνωσαν την Παρασκευή 16/8 ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, η Δημοτική Κοινότητα Σιδηροκάστρου Τριφυλίας και η Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών & Ποντίων Ν. Μεσσηνίας, στο Αλώνι της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας.

Στη βραδιά συμμετείχε ο χορευτικός Όμιλος Λεύκιππος. Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Λιακάκη ξετύλιξε την ιστορία της ταπητουργίας και την έρευνα για απογόνους του ταπητουργού, από πληροφορίες που άντλησε από το βιβλίο του αείμνηστου Σιδηροκαστρίτη Παναγιώτη Κωνσταντινίδη "Το Σιδηρόκαστρο στην Ιστορία".

Όπως περιγράφει η Πρόεδρος της Εστίας Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας Φωτεινή Κοτσογλανίδη «Ταξιδέψαμε 94 χρόνια πίσω, όταν ο Μικρασιάτης Ιορδάνης Ελμαλόγλου ήρθε για να διδάξει στις νεαρές Σιδηροκαστρίτισσες τα μυστικά του χαλιού. Ήταν μία εκδήλωση που δεν είχε προηγούμενο και ανοίγει νέα σελίδα στο χωριό και στην ιστορία του». Η ίδια συγκίνησε το κοινό με την αναφορά της στην αλησμόνητη Μ. Ασία των Ελλήνων και τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1922.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αθανάσιος Κυριαζής μίλησε για το Σιδηρόκαστρο και την προσφορά του στον πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκτέθηκαν κειμήλια των οικογενειών Ευανθίας, Μαρίας και Παναγιώτας Μανωλοπούλου, Σταθούλας Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνας Ιωαν. Θανασά, Μαρίας Περ. Λιακάκη, Μαρίας Καζαντζίδη (Κόρινθος), κειμήλια από το Μουσείο του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Δημοσθένης Κάκκαβας" και κειμήλια της Φωτεινής Κοτσογλανίδη.

Χαιρετισμό έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πολιτευτής Ηλίας Γιαννόπουλος, η πρόεδρος των Γυναικών Σιδηροκάστρου Δώρα Πανοσοπούλου, ο γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου «Δημοσθένης Κάκκαβας» Κανέλλος Κακάσης και ο ιερέας Ιωάννης Κρεστενιώτης. Η έρευνα για την ταπητουργία θα συνεχιστεί από τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών, ο οποίος δια της προέδρου πρότεινε φεστιβάλ ταπητουργίας και υφαντουργίας το 2025.