×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/41409
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 08:08

Παρουσία Τασούλα η έναρξη του Φεστιβάλ Χορού: Πρεμιέρα με υποσχέσεις για συνέχεια στο μέλλον

«Το μέλλον του Φεστιβάλ Χορού είναι κατοχυρωμένο, πρώτα λόγω του κύρους του και εν συνεχεία λόγω της βοήθειας της Πολιτείας, την οποία θα έχει αμέριστη»: Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας λίγο πριν από τη χθεσινή πρεμιέρα.

 

 

 

Στην έναρξη του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού, το "παρών" έδωσαν επίσης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης, ο πρ. υπουργός και επικεφαλής του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος, οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, οι τ. δήμαρχοι Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης και Παναγής Κουμάντος, ο τ. πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, η επιχειρηματίας και πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας Βίκυ Καρέλια, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο διευθυντής Κοινοβουλευτικού Εργου και πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο επιχειρηματίας Κώστας Παπαδημητρίου κ.ά.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία αναμενόταν να παραστεί στην πρεμιέρα, θα βρεθεί στην Καλαμάτα τις επόμενες μέρες, όπως επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, οι οποίοι εκτός απροόπτου θα βρεθούν σήμερα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για το φεστιβάλ.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας λίγο πριν από την έναρξη δήλωσε:

«Βρίσκομαι εδώ, στην 20ή επέτειο του Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας, γιατί ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς μου είπε: Αν θες να εντυπωσιαστείς και αν θες να δεις πώς γίνεται η αποκέντρωση στον πολιτισμό, να πας να δεις το Μέγαρο Χορού και την επέτειο αυτή. Είναι εντυπωσιακό, είναι αξιέπαινο και είναι κάτι που θα συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί. Χάρη σε αυτό το θεσμό, η Καλαμάτα κατάφερε να καταγραφεί στο διεθνή χορευτικό χάρτη. Δεν υπάρχει σπουδαίος σύγχρονος χορευτής που να μην έχει περάσει από εδώ. Αυτή η φάση στην οποία βρίσκεται ο θεσμός είναι φάση αποτίμησης της μέχρι τώρα πορείας του και κατοχύρωσης του μέλλοντός του. Βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω ότι το μέλλον του είναι κατοχυρωμένο, πρώτα λόγω του κύρους του και εν συνεχεία λόγω της βοήθειας της Πολιτείας, την οποία θα έχει αμέριστη. Η κ. Μαραγκοπούλου, η οποία κάνει λαμπρή δουλειά μαζί με το δήμο, έγραψε πριν από μια εβδομάδα κάπου ότι όλα πήγαν καλά, αλλά φοβάται μήπως έχουμε κάποια ανατροπή. Την είδα πριν και της είπα πως ανατροπή είναι το γεγονός ότι κρατήσατε 20 χρόνια. Γιατί στην Ελλάδα, προσπάθειες διάρκειας δεν έχουμε πολλές. Αφού πετύχατε αυτή την ανατροπή, δεν κινδυνεύετε από καμία άλλη.

Η κυβέρνηση είναι στήριγμα στο Φεστιβάλ, ο κ. Νίκας συμβολίζει αυτή τη σπουδαία προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας. Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στην πρωτοβουλία και θα φροντίσει αυτό το περίφημο έργο -που δεν απευθύνεται μόνο στην Καλαμάτα, αλλά σε έναν πληθυσμό 400.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου- να αξιοποιηθεί. Χαίρομαι που υπάρχει προοπτική ανάπλασης και του ευρύτερου χώρου, ώστε αυτό το πείραμα που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, της αποκέντρωσης του πολιτισμού, να εδραιωθεί και να διευρυνθεί. Θα είμαστε πλάι του. Η μελέτη από την ΕΤΕ παραδόθηκε, είναι εμπεριστατωμένη, εμείς έχουμε σκύψει σε αυτή και θα δούμε τα πορίσματά της».

«Αντέξαμε στην κρίση, και ήρθε ο καιρός να συνεχίσουμε όλοι οι φορείς της πόλης την πορεία μας το φεστιβάλ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέραμε», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας.

    

Η πρώτη παραγωγή που ανέβηκε στη σκηνή του φετινού Φεστιβάλ ήταν αυτή του Nederlands Dans Theater 2, που γίνεται με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Τα έργα -που θα παρουσιαστούν και σήμερα στις 10 μ.μ.- είναι τα εξής: "Gods and Dogs" (2008). "Shutters Shut" (2003), "Subject to Change", "Cacti" (2008, πρεμιέρα 2010).

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Paul Lightfoot και οι χορογραφίες των Alexander Ekman, Jiři Kylian, Sol Leon και Paul Lightfoot. Χορεύουν οι: Luke Cinque-White, Olivier Coeffard, Spencer Dickhaus, Clement Haenen, Chuck Jones, Gregory Lau, David Ledger, Luna Mertens, Imre van Opstal, Xanthe van Opstal, Devi Selly, Yukino Takaura, Fernando Troya, Casia Vengoechea, Clara Villalba, Richel Wieles, Katarina van den Wouwer.

Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία συστήνει την ομάδα των νεότερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978. Το Nederlands Dans Theater είναι μια δημιουργική καλλιτεχνική ομάδα που αναζητεί πάντα εξαιρετικά ταλέντα και γόνιμες συνεργασίες. Ο χορογράφος Πωλ Λάιτφουτ που ανέλαβε από το 2011 τα ηνία της ομάδας μετά την επί 36 χρόνια εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γίρζι Κύλιαν, σηματοδοτεί τη συνέχεια του ιστορικού συγκροτήματος, μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της καινοτομίας και την εξαιρετική καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις 8 στο Μέγαρο Χορού στο στούντιο, με την υποστήριξη του Institut Français θα παρουσιαστεί το σόλο του Κριστιάν Ριζό "Sakinan goze cop batar" που ερμηνεύει ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ. Δεν είναι παρά μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική. Το "Sakınan göze çöp batar" (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί») συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη. Επιχειρώντας να αναδείξει τόσο τη γεωγραφική όσο και την υπαρξιακή εξορία, ο Κριστιάν Ριζό αποτυπώνει την οδύνη του ευάλωτου, αποκομμένου από τις ρίζες του σώματος, δίνοντας έμφαση στο συμβολικό βάρος καθημερινών αντικειμένων, στις πρωταρχικές αναμνήσεις από τον γενέθλιο τόπο -που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη μουσική όσο και στην κινησιολογία- και στον αργό, διακεκομμένο χρόνο με τον οποίο συντελείται η οικειοποίηση της νέας ταυτότητας. Ενα συγκλονιστικό ταξίδι στο «εδώ» της εξορίας που πάντα θα ανακαλεί ένα χαμένο «εκεί». Μια συμπαραγωγή της l’association fragile του Κριστιάν Ριζό με καταξιωμένα ευρωπαϊκά χορογραφικά κέντρα, θέατρα και θεσμούς.

Γ.Σαρ.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

- Με την ευκαιρία των εργαστηρίων χορογραφίας «On the road» και «What If», καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα προβάλλεται χορογραφικό υλικό των ομάδων που συμμετέχουν: Lemurius, Φora etc, Νταλίκα, Πρόσχημα, YELP dance.co, ΖΗΤΑ, Creo, ως την Πέμπτη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθημερινά 10 - 1 και 6.30 - 9.

- Παράσταση Εργαστηρίου Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης «What If» που βασίστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η σκυτάλη». Ολοκληρώνεται με μια τρίπτυχη παράσταση: η δημιουργική ομάδα της Σκυτάλης παρουσιάζει τα 2 κομμάτια που έδειξε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2013. Οι χορευτές που συμμετείχαν στο εργαστήρι «What if» θα χορέψουν πάνω στο υλικό και τις συνθέσεις οι οποίες γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και το Παιδικό Εργαστήρι θα δώσει τη δική του πινελιά, μεταφράζοντας τις ίδιες δράσεις που συν-κίνησαν και τους επαγγελματίες χορευτές.

 

Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι: Πωλίνα Κρεμαστά, Πηνελόπη Ηλιάσκου. Συντονίζει η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά. Χορεύουν: Σοφία Κονδυλιά, Εμυ Αμερικάνου, Ευδοξία Λίμνιαλη, Θένια Αντωνιάδου, Βάσια Ζορμπαλή, Εύη Ψάλτου, Αννα Απέργη, Μαρία Παΐζη, Ηρώ Τσιρακάκη, Ελεονώρα Σπυροπούλου, τα παιδιά και οι χορευτές που συμμετέχουν στο εργαστήρι. Ζωντανά συνοδεύει ο μουσικός Απόστολος Λεβεντόπουλος. Τη Δευτέρα 21 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού στο στούντιο. Διάρκεια: 90'.

Έκθεση εικόνων

{gallery}41409{/gallery}