Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 14:06

"Η ηχώ του Απόλλωνα" στην Αρχαία Μεσσήνη

"Η ηχώ του Απόλλωνα" στην Αρχαία Μεσσήνη

 

Μια σημαντική βραδιά λόγου, κίνησης και μουσικής με τίτλο «Η ηχώ του Απόλλωνα» θα γίνει για τον Αγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ - Σικελιανού αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης από το Σύλλογο των Απανταχού Νησιωτών «Πάμισος», σε συνεργασία με την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου “Μελίγυρις” και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας. 

 

Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας θα χορέψει 5 χορούς, που αντλούν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα, μεταξύ αυτών και ο καλαματιανός.

Η υψίφωνος Ευτυχία Δημητρακοπούλου θα ερμηνεύσει ποιήματα της Ευας Πάλμερ - Σικελιανού που έχει μελοποιήσει ο αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Καλαμάτας Κώστας Νικολέας.

Στο δεύτερο μέρος η ομάδα των μουσικών με το Γιάννη Θωμόπουλο θα ερμηνεύσουν το "Πνευματικό Εμβατήριο". Στην αφήγηση θα είναι ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ο συντονιστής Παναγιώτης Τσιμόγιαννης είπε πως πρόκειται για μία ποιοτική εκδήλωση, στην οποία όλοι οι συντελεστές είναι Μεσσήνιοι. Σημείωσε πως η κ. Δημητρακοπούλου έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε άλλες 2 παραγωγές για το Σικελιανό και την Πάλμερ στη Λευκάδα και ο Γιάννης Θωμόπουλος ήταν ο πρώτος που ερμήνευσε σε μουσική Θεοδωράκη το "Πνευματικό Εμβατήριο". Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη συμμετοχή του κ. Ληναίου, την έγκριση του Π. Θέμελη, αλλά και την 1η παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Μπουσούνη "Ωδή στην Αρχαία Μεσσήνη". 

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αργυράκης τόνισε πως τέτοιες εκδηλώσεις είναι ποιοτικές και ειδικά όταν γίνονται σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο. 

Εκ μέρους του "Παμίσου" ο Δημήτρης Δημητρόπουλος τόνισε πως η βραδιά αυτή είναι ένα ρίσκο, ένα πείραμα, ένα στοίχημα, γιατί δεν είναι εμπορική και δε στηρίζεται σε ατζέντηδες. Ο κ. Δημητρόπουλος πρότεινε να ξεκινήσει ένα 15ήμερο φεστιβάλ από του χρόνου στην Αρχαία Μεσσήνη, το οποίο θα φιλοξενεί θέατρο, συναυλίες, τζαζ βραδιές, τη Λυρική Σκηνή και πολλά άλλα. Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι καλλιτέχνες μετέχουν αφιλοκερδώς στη βραδιά. Ευχαρίστησε τέλος, τον εμπνευστή Ιωάννη Πλεμμένο, το σκηνοθέτη Βασίλη Φλώρο και το Μορφωτικό Σύλλογο που λαμβάνει μέρος. 

Η κ. Δημητρακοπούλου σημείωσε πως νιώθει μεγάλη χαρά για αυτή τη συναυλία, ενώ ο κ. Τσιμόγιαννης πρότεινε αν έχει επιτυχία το εγχείρημα, να παρουσιαστεί και σε άλλους χώρους π.χ. στη Λευκάδα ή στους Δελφούς. 

Τέλος ο μαέστρος κ. Νικολέας σχολίασε πως η Εύα Πάλμερ ήταν πιο Ελληνίδα και από τους Ελληνες... Ο ερμηνευτής Γιάννης Θωμόπουλος θυμήθηκε πως η πρώτη φορά που τραγούδησε στίχους Σικελιανού ήταν το 1975 με τη Φαραντούρη και τον Καλογιάννη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Αλλοι συντελεστές είναι: αφήγηση Στέφανος Ληναίος, χορογραφία Σοφία Σιδέρη, χορεύουν: Κωστής Τσιαμάγκας, Andreas Labner, βιολί: Παντελής Κεραμίδης, φλάουτο: Ευ. Δημητρακοπούλου, Λουκάς Λυμπερόπουλος, κλαρινέτο: Ιωάννης Μανωλακάκης, μπάσο κλαρινέτο: Γιώργος Μίντζιας, τρομπέτα: Δημήτρης Χαρλέπας, κρουστά: Ελένη Κακοτυλημένου, πιάνο: Ρούλα Αλαμάνου, Σοφία Τσόγκα, μπουζούκι: Αιμίλιος Κούμανης, ήχος - φως: Χρήστος Κουτσαϊμάνης. 

 

Γ.Σαρ.