Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 13:32

Κοπή πίτας του Συνδέσμου των Αγιονικολαϊτών, «Ο Καβομαλιάς»

Γράφτηκε από την

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νικαίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο,29  Ιανουαρίου του, η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου των Αγιονικολαϊτών, «Ο Καβομαλιάς», για το 2011, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο.

Φέτος, ο Σύνδεσμος τίμησε τους διατελέσαντες προέδρους του, Βαρβάρα Κρανιδιώτη και  Γιώργο Ι. Μιχαλέτο, για τη σημαντική συμβολή τους στην πρόοδο του Συνδέσμου μας. Επίσης, στο πρόσωπο του παλαίμαχου ναυτικού, Θεόδωρου Μπουτέρη, ο Σύνδεσμος τίμησε  τη ναυτοσύνη των Αγιονικολαϊτών θαλασσινών και την πολύμοχθη προσφορά τους στον τόπο.  Στο θέμα έκανε εκτενή αναφορά, με τον γνωστό, γλαφυρό και αισθαντικό του,  τρόπο, ο κ. Μηνάς Αναστασάκης, περιγράφοντας το πώς σμιλεύεται η ψυχή των συντοπιτών μας με τη θάλασσα από τα πρώτα τους κιόλας βήματα.
Η εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της Νίκαιας - Ρέντη, ξεκίνησε με την προβολή αποσπάσματος του ντοκυμανταίρ «Άγκυρα στο Φως», που ετοιμάζουν με θέμα τον τόπο μας, τα Βάτικα, οι δημοσιογράφοι, Ειρήνη Δαμιανάκη, με καταγωγή από τον Αγιο Νικόλα, Χαρά Οικονόμου, με καταγωγή από το Λάχι, και Βασιλική Φραγκιαδάκη.  Από τις λίγες σκηνές που ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια του κοινού, ήταν σαφές πως πρόκειται για δουλειά εξαιρετικής ποιότητας και, είμαστε βέβαιοι, πως εκφράζουμε το γενικό συναίσθημα, λέγοντας πως περιμένουμε την ολοκλήρωση της εργασίας τους με μεγάλη ανυπομονησία.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Δελακοβίας, παρουσίασε τις πολυποίκιλες δράσεις του Συνδέσμου κατά το παρελθόν έτος καθώς και τους στόχους για το 2011. Συγκεκριμένα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2010 ο Σύνδεσμος δώρησε οκτώ (8) Υπολογιστικά Συστήματα  στο Δημοτικό Σχολείο, ενώ, με τη βοήθεια του Δήμου Βοιών, κατασκευάστηκε στο σχολείο αίθουσα Τεχνολογίας και Διαδικτύου. Επίσης ο Σύνδεσμος εξέδωσε την κάρτα προνομίων και εκπτώσεων για τα  μέλη του Συνδέσμου καθώς και για όλους τους απανταχού Αγιονικολαϊτες. Επιπλέον, έγινε αρωγός της προσπάθειας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, συμμετείχε στην διαμαρτυρία του Δήμου Βοιών για το σχέδιο «Καλλικράτης»,  διοργάνωσε έκθεση ρετρό  φωτογραφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Νόστιμον Ήμαρ 2011» με θέμα «Το χωριό μας στο πέρασμα του χρόνου», επέκτεινε το ασύρματο δίκτυου Wifi με τεχνολογίες Open Mesh μετά από την δωρεά του ΕΛ/ΛΑΚ, τοποθέτησε κάμερα πραγματικού χρόνου στο κέντρο του χωριού και έδωσε την δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης μέσα από την ιστοσελίδα του χωριού μας HYPERLINK "http://www.agiosnikolaos.net/" \t "_blank"www.agiosnikolaos.net , ενώ προχώρησε σε 4 τριμηνιαίες εκδόσεις του περιοδικού «Εν Μαλεώ». Για την Οικονομική Ενίσχυση του, ο Σύνδεσμος τύπωσε, τέλος, μπλουζάκια με το έμβλημά του.
Οι επόμενες κινήσεις του Συνδέσμου μας, όπως τις περιέγραψε ο Γιάννης Δελακοβίας, αφορούν τη διοργάνωση εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη, την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου. Ο Σύνδεσμος, επίσης, θα διοργανώσει Λαχειοφόρο  Αγορά  για τη συντήρηση των προσκυνημάτων του Καβομαλιά, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μεταβίβαση του Παλαιού Ελαιοτριβείου των Παυλάκη - Αλειφέρη  στους Συλλόγους του χωριού . Επίσης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, σχεδιάζεται η  ανανέωση της ιστοσελίδας HYPERLINK "http://www.agiosnikolaos.net/" \t "_blank"www.agiosnikolaos.net, την οποία, όπως υπογράμμισε, έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 400000 επισκέπτες. Η ιστοσελίδα, μάλιστα, θα εμπλουτιστεί με τη δημιουργία forum συζητήσεων, μέσα από το οποίο θα έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε με τον Πρόεδρο του χωριού μας και να του θέτουμε επώνυμα τους προβληματισμούς μας.  Τέλος, ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει και φέτος τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Νόστιμον Ήμαρ», συνδιοργανώνοντας με τους υπόλοιπους Συλλόγους του χωριού το παραδοσιακό πανηγύρι. Επιπρόσθετα, και ειδικά για την νεολαία του χωριού μας, θα διοργανώσει  νεανικό πάρτυ ή συναυλία. Παράλληλα θα συνεχιστεί η έκδοση φωτογραφίας με θέμα «Το χωριό μας στο πέρασμα του χρόνου». 
Τον λόγο ακολούθως πήρε ο Γιώργος Αναστασάκης, από τα παλαιότερα μέλη του Συνδέσμου, προκειμένου να κάνει μια πρώτη παρουσίαση της δράσης της νεοσύστατης Ομοσπονδίας των εν Αττική Βατικιώτικων Συλλόγων. Ο κ. Αναστασάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία τον περασμένο Αύγουστο, για τη βράβευση της συγγραφέως, Ελένης Σαραντίτη και του καθηγητή Γεωλογίας και Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνων, Ευάγγελου Βελιτζέλου, κατά την οποία το κοινό είχε και την ευκαιρία να ενημερωθεί , από την καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, κ. Ελένη Μαντζουράνη και τους συνεργάτες της,  για τις αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιεί στην περιοχή μας το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, ειδική αναφορά έγινε στη συζήτηση (debate), που οργάνωσε η Ομοσπονδία, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων του νεοσύστατου Δήμου Μονεμβασίας στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Ο κ. Αναστασάκης υπογράμμισε, τέλος, το πόσο σημαντική είναι η ενότητα και η συνεργασία, τόσο μεταξύ των βατικιώτικων Συλλόγων που συναπαρτίζουν την Ομοσπονδία, όσο και μεταξύ της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων και Φορέων που δρουν στα Βάτικα
Τη σκυτάλη πήρε, αμέσως μετά, ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, κ. Χρόνης Περιβολάρης, ο οποίος, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρος της Επιτροπής Αγώνα Κατά του Αγκυροβολίου στον Όρμο των Βατίκων, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής και το γενικό πλαίσιο των κινήσεων που σχεδιάζονται στο μέλλον, προκειμένου η βατικιώτικη θάλασσα να καθαρίσει από την οπτική όχληση και την ρύπανση που προκαλεί η ανεξέλεγκτη, πλέον, αγκυροβολία των πλοίων στη Νεάπολη. Όπως ανέφερε ο κ. Περιβολάρης, η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει εν ευθέτω σχετικό υπομνήματα στα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και έπεται περαιτέρω δράση με Δικαστκές ενέργειες εαν δεν ευδοκιμήσουν αυτές οι παρεμβάσεις
Εν συνεχεία, ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή», παρουσίασε το εξαιρετικό λεύκωμα που εξέδωσε ο Σύλλογος για το 2011, με τίτλο  «...Θάλασσά μας, κυρά και αρχόντισσα!...». Την παρουσίαση έκανε το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, κ. Γιάννης Ψαρράκης, ενώ παρίσταντο επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Στάθης Βελιώτης, και το μέλος του ΔΣ, κ. Πάνος Ανδρεσάκης. Όπως ο κ. Ψαρράκης τόνισε και οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν, πρόκειται για ένα λεύκωμα εμπνευσμένο από τη διαχρονική και ακατάλυτη σχέση των Βατίκων με τη θάλασσα. Ένα λεύκωμα¨"ύμνος" στη θάλασσα μας και τους θαλασσινούς, που ξεδιπλώνεται σε 32 σελίδες με εντυπωσιακές φωτογραφίες, τις οποίες, εκτός από τα θεματικά κείμενα,  συνοδεύουν στίχοι του Βατικιώτη ποιητή, Γιώργου Παπούλια και αγριολούλουδα του γιαλού και κοχύλια από τις παραλίες του τόπου μας. Τον  επίλογο του λευκώματος κλείνει ποίηση του Λάκωνα ποιητή, Νικηφόρου Βρεττάκου, από τη Συλλογή «Το Βιβλίο της Μαργαρίτας». Στόχος του λευκώματος, όπως υπογράμμισε ο κ. Ψαρράκης, να φέρει το κοινό σε επαφή με άγνωστες πλευρές των Βατίκων και να αναδείξει τις αθέατες ομορφιές του τόπου μας .
Μετά την παρουσίαση του λευκώματος, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας, κ. Λίνα Γεράρδη, ανέγνωσε τις επιστολές των βουλευτών του Νομού, κκ. Αποστολάκου, Γρηγοράκη και Δαβάκη, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να παραστούν στην εκδήλωση. 
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο συγχωριανός μας, αντιδήμαρχος του Δήμου Βοιών, κ. Χρήστος Πετράκης, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του, μετέφερε στον Σύλλογο και τους παρισταμένους το μήνυμα του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τριχείλη, για σκληρή δουλειά του Δημάρχου και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αλλά και της ανάπτυξης του τόπου μας. Επιπλέον, ο κ. Πετράκης τόνισε ότι τόσο ο κ. Τριχείλης όσο και ο ίδιος προσβλέπουν στην καλή συνεργασία του Δήμου με τους φορείς και τους Συλλόγους της περιοχής. 
Τη σκυτάλη των σύντομων χαιρετισμών πήρε αμέσως μετά ο συντοπίτης μας, Βελανιδιώτης και Ειδικός Σύμβουλος του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μανώλης Αντωνάκος, ο οποίος μίλησε για τη μεγάλη σημασία της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, για τη δημιουργία των Αλιευτικών καταφυγίων στον Προφήτη Ηλία και τα Βελανίδια. Ο κ. Αντωνάκος δεν παρέλειψε, επίσης, να συγχαρεί  τον Σύνδεσμο και την Ομοσπονδία για το μέχρι τώρα έργο τους, αποδίδοντας ακριβώς σε αυτό το έργο την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση για την Κοπή της Πίτας του Συνδέσμου των Αγιονικολαϊτών. Και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι του χρόνου, ο κόσμος που γέμζε την κατάμεστη αίθουσα θα είναι ακόμα περισσότερος.
Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος, προκειμένου, όπως τόνισε, να ευχαριστήσει, μέσω του Συνδέσμου Αγιονικολαϊτών, την Ομοσπονδία για τη βράβευσή του το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τη σημαντική δεκάχρονη και πλέον προσφορά του στην περιοχή, αναφορικά με την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους του Αγίου Νικολάου. Μεγάλο ενδιαφέρον δημιούργησε η προαναγγελία και νέων σημαντικών παλαιοντολογικών-γεωλογικών ανακαλύψεων της ομάδας Βελιτζέλου στον τόπο μας,  (αναφορά για ροδοφύκη και ιχνο-απολιθώματα σπάνιου είδους εχίνου).  
Ακολούθησε η βράβευση των επιτυχόντων του Αγίου Νικολάου στις εξετάσεις για τα  Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.  τον χρόνο που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν οι εξής: 
Δαμιανάκης Κώστας – Τμήμα ψηφιακών Συστημάτων Παν επιστημίου Πειραιά
Δαμιανάκη Έφη – Μαθηματικό Πατρών
Λαγουδάκος Πέτρος – Σχολή Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Χανίων
Λιβανού Γιώτα – Εμπορίας & Διαφήμισης ΤΕΙ Αθήνας
Λιβανού Χριστίνα  - Θεολογίας Αθηνών    
Λίγο πριν η εκδήλωση φτάσει στο τέλος της, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», κ. Γιάννης Κοκκόλης, ανακοίνωσε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, προς τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Παναγιώτη Τριπόντικα, να υποβληθεί ολοκληρωμένος φάκελος ώστε η περιοχή του Καβομαλιά να προταθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς στην UNESCΟ.
Στη συνέχεια, τη Βασιλόπιτα του Συνδέσμου ευλόγησε κι έκοψε, ο  συμπατριώτης μας, π.  Γιώργος Παπαδάκης. 
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση για τη φετινή εκδήλωση του Συνδέσμου μας κοινοποιήθηκε μόνον μέσω του Τοπικού Τύπου και του περιοδικού «Εν Μαλεώ», με στόχο, τα χρήματα που θα εξοικονομούντο από την αποστολή προσκλήσεων μέσω ΕΛΤΑ, να διατεθούν για έργα ευποιΐας  στο χωριό μας. Όπως και έγινε.
Θα πρέπει, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Νίκαιας - Ρέντη, για την παραχώρηση, και φέτος της όμορφης αίθουσας εκδηλώσεων του Δημαρχείου,
-  το Ξενοδοχείο «ΑΪΒΑΛΙ για  το δώρο που προσέφερε για το φλουρί της Πίτας.
-  το Super Market Σκλαβενίτης για την διάθεση των αναψυκτικών.
-  την ΔΙΑΣ Α.Ε, για την κατασκευή της ευχετήρια κάρτας « Καλοτάξιδο το 2011»
-  τις κκ. Δήμητρα Γεράρδη και Σταυριέλενα  Δημητρακοπούλου, για την κατασκευή των διαφημιστικών Rollup Stands
Επίσης, να ευχαριστήσουμε για ακόμα μια φορά θερμά για την παρουσία τους στην εκδήλωση:
- όλους τους ανθρώπους που ταξίδεψαν από τα Βάτικα, προκειμένου να είναι κοντά μας
-  Τους κκ. Γιάννη Τραγάκη, βουλευτή  Β’ Πειραιώς της ΝΔ
-  Μιχάλη Κουφοπαντελή, Αντιδήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη
-  Μανώλη Κουφογιάννη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας – Ρέντη
- Χρήστο  Πετράκη, Αντιδήμαρχο Δήμου Μονεμβασίας
- Μανώλη Αντωνάκο,  πολιτευτή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, Ειδικό Σύμβουλο του υπουργού      Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- Σεραφείμ Σταυρίδη,  πολιτευτή της Ν Δ
- Ηλία Κρούπη, εκπρόσωπο του Δήμου Κορυδαλλού,
και τον κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο, Καθηγητή Γεωλογίας – Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Επίσης να ευχαριστήσουμε τους φορείς των Βατίκων, που έδωσαν το παρών, αλλά και τους εκπροσώπους των Συλλόγων της Ομοσπονδίας, που μοιράστηκαν μαζί μας την φετινή εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. 
Θερμές ευχαριστίες λοιπόν στους:
Γιάννη Λιωνή, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Νεαπολιτών
Παναγιώτη Τριπόντικα, Πρόεδρο Συνδέσμου Βελανιδιωτών
Γιάννη Κοκκόλη, Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Βελανιδίων
Γιάννη Δερτιλή, Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρακλού
Αλέξανδρο Γεωργακάκο και Ιωάννη Γεωργακάκο,  εκπρόσωπους Συνδέσμου Παντάνασσας
Στάθη Βελιώτη, Πρόεδρο του Συλλόγου «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»
Γιάννη Ψαρράκη και Πάνο Ανδρεσάκη, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»
Σταύρο Σαρμπάνης, από τον  Σύλλογο  Φίλων Καβομαλιά
Γιώργο Μπουτέρη, εκπρόσωπο του Αλιευτικού Συλλόγου
Γιάννη Κοφινά, Σπηλαιολόγο
και π. Γεώργιο Παπαδάκη