Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 12:23

Κινέζικη όπερα με βάση την "Ορέστεια" το καλοκαίρι στην Αρχαία Μεσσήνη

Στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης το καλοκαίρι του 2015, θα ανέβει μια μεγάλη παραγωγή σε μορφή κινέζικης όπερας, βασισμένη στην "Ορέστεια", η οποία έχει παιχτεί στην Κίνα σε πολλές πόλεις με επιτυχία. Θα συμμετέχει o κινέζικος θίασος China Pingju Opera Theatre από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο Κινέζο φιλέλληνα Λούο Νιάν Σεγκ.

 

Αυτά ανακοινώθηκαν χθες στο Δημαρχείο της Μεσσήνης από το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, την εγγονή του Κινέζου φιλέλληνα Τόνια Λούο και το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Δαβίλλα. Ο κ. Αναστασόπουλος μνημόνευσε «τον παππού και μεγάλο φιλέλληνα Λούο Νιάν Σεγκ ο οποίος ένωσε τους δύο μεγάλους πολιτισμούς των χωρών μας, μεταφράζοντας στα κινέζικα όλους τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς». Επεσήμανε ότι «η μεγάλη αγάπη του για τη χώρα μας και τον πολιτισμό της καταδεικνύεται από την τελευταία επιθυμία του: Οταν πεθάνει ένα κομμάτι από την τέφρα του να το θάψουν στην Ελλάδα». 

Ο κ. Δαβίλλας ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη και το υπουργείο Πολιτισμού για την ταφή μέρους της τέφρας του στην Αρχαία Μεσσήνη. 

 

Η κ. Λούο ενημέρωσε για την επιδίωξή της να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα ίδρυμα διασύνδεσης της Κίνας με την Ελλάδα σε πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό τομέα, στη μνήμη του φιλέλληνα παππού της με τη συνεισφορά επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές.