Σάββατο, 30 Απριλίου 2011 11:58

Πρεμιέρα του έργου «Με τα δόντια»

Πρεμιέρα με την κωμωδία «Με τα δόντια» του Θόρντον Ουάιλντερ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου κάνει το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο τη Δευτέρα στις 9.30 μ.μ., στη Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ (αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής).

Το έργο ανεβαίνει σε καινούργια μετάφραση και διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου. Είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Ελλάδα το 1954 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και μετάφραση Μίνου Βολανάκη, ο οποίος έλεγε ότι είναι το πιο ωραίο θεατρικό έργο.

Οπως είπε ο Γιάννης Καλατζόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για ένα έργο που, αν και κωμωδία, είναι δύσκολο στην προετοιμασία του και στην επικοινωνία του με το ευρύ κοινό, καθώς έχει βαθύ περιεχόμενο και μηνύματα. Ωστόσο βρίσκονται οι τρόποι για να φτάσει στο κοινό, το οποίο είναι σαν να "βομβαρδίζεται" με αισιοδοξία.

Το έργο παίρνει ρίσκο απέναντι στο θεατή, γιατί παρουσιάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα από την πρώτη εμφάνισή της στον πλανήτη μέχρι το σήμερα, ή μάλλον μέχρι το αύριο. Είναι η προσπάθεια των ανθρώπων να κρατήσουν... με τα δόντια αναμμένη τη φωτιά της ζωής - και θα τα καταφέρουν αν δεν απεμπολήσουν την κοινή λογική, όπως αναφέρεται στο έργο.

Αυτή η παραγωγή του ΜΕΘ, όπως είπε ο πρόεδρός του Θόδωρος Σινάνης, είναι αφιερωμένη στη μνήμη της γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου Σοφία Φίλντιση που έφυγε τούτες τις μέρες απ' τη ζωή.

«Η Σοφία δεν ήταν απλά γραμματέας μας, αυτό ήταν το τυπικό. Το ουσιαστικό είναι ότι ήταν άνθρωπος του ΜΕΘ από την αρχή όταν ήρθε στην Καλαμάτα. Πάντα μας συμβούλευε, είχε ιδέες, αγαπούσε την ομάδα και το θέατρο. Δεν θα τη θυμόμαστε απλά, αλλά ό,τι μας έμαθε θα προσπαθούμε να το πράττουμε» είπε ο κ. Σινάνης.

Στην παράσταση τη σκηνογραφία υπογράφει ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος, ενώ βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Ελένη Αναγνωστοπούλου και η Αντζυ Μπούρα. Παίζουν οι ερασιτέχνες Φανή Μελιάδη, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Γωγώ Μπελογιάννη, Χρήστος Λυκούσης, Ηλίας Σιψάς, Στρατής Καΐκης, Λέα Μπέκου, Γιώργος Λυκούσης, Σωτήρης Πετρίδης, Βασίλης Αντωνόπουλος, Αντώνης Μπούνας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μίνα Μουρίκη, Μαρία Σακκέλλη, Γιώτα Ζαχαροπούλου, Μαρία Θεοδωρακάκου, Νίκη Μουστρούχου, Μαρία Λαζάρου, Γεωργία Λαζάρου, Εύη Μπούνα, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Εύα Βλασταρίδη, Ματίνα Σιψά, Μαρία Λυκούση, Κανάρης Μπούνας, Βασίλης Μπιτσώνης.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν για ένα 15ήμερο στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Ρεπορτάζ: Μαρία Τομαρά