Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 13:44

"Ο εχθρός του λαού"ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ "Ε" ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ


H παράσταση του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου "Ο εχθρός του λαού" του Ιψεν ανεβαίνει από αυτό το Σαββατοκύριακο στις 9.30 το βράδυ στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας για λίγες ακόμη παραστάσεις. Οι συμμετέχοντες ηθοποιοί συναντήθηκαν και πάλι μετά από την καλοκαιρινή περιοδεία, για να παρουσιάσουν στο κοινό της Καλαμάτας τη δουλειά τους. Για εκείνους το ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από ρόλοι, ατάκες, λόγια και σκηνικά. Είναι αγάπη, οικογένεια, θαλπωρή και θετική ενέργεια!
Συναντήσαμε δύο από μέλη του ΜΕΘ που φέτος κλείνουν... 10 χρόνια στην ομάδα και 3 κοπέλες που είναι στο ΜΕΘ εδώ και δύο χρόνια.
"Είναι ένα προσιτό έργο, καθόλου κουραστικό για τον θεατή. Τα μηνύματά του είναι επίκαιρα και μιλούν για τη σύγκρουση του συμφέροντος με το καθήκον απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους" έχουν να πουν για το έργο η Λέα Μπέκου, η Καντιάνα Φουρναράκου και η Μίνα Μουρίκη.
"Υπάρχουν πολλές γρήγορες εναλλαγές, τόσο στα σκηνικά - που γίνονται μπροστά στα μάτια των θεατών - όσο και συναισθημάτων, πράγμα το οποίο μας δυσκόλεψε αρκετά, αφού έπρεπε να δώσουμε όλη μας την ενέργεια, σε εξαντλητικό βαθμό. Εβγαινε φοβερή ένταση, στο τέλος των προβών και των παραστάσεων" παραδέχεται η Καντιάνα.
"Η δυσκολία ήταν μόνο στο ότι ότι ήταν "επίπονο" να εξαντλούμαστε ψυχικά κάθε βράδυ, για τους λόγους που προαναφέραμε" συμπληρώνει η Λέα.
Εκτός από τις παραπάνω δυσκολίες, η Μίνα είχε να αντιμετωπίσει και... το χρόνο, αφού κλήθηκε να αντικαταστήσει ένα άλλο μέλος του ΜΕΘ και έπρεπε να μάθει το ρόλο της μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες!
Οι πρόβες για το έργο ξεκίνησαν από τον Απρίλη και όπως μαθαίνουμε, υπήρχαν και ερασιτέχνες που λάμβαναν μέρος για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση.
"Πηγαίναμε όλοι μετά τις δουλειές για πρόβα, στις 9 το βράδυ συνήθως. Κάναμε και πολλά μαθήματα κίνησης και παρά την κούραση της ημέρας και την ένταση του έργου, φεύγοντας νιώθαμε πολύ ωραία, χωρίς άγχος και πίεση. Ηταν μια... χαλαρωτική διαδικασία!" δηλώνουν οι τρεις φίλες.
Δεν παραλείπουν να προσθέσουν αυτό που εδώ και πολλά χρόνια ακούμε για το ΜΕΘ... Πως υπάρχει πραγματικά φιλικό κλίμα μεταξύ όλων των συμμετεχόντων ερασιτεχνών ηθοποιών και πως δεν δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Ο Στράτης Καΐκης λέει εξ αρχής πως παίζει πάντα με πάθος! Πάνω από 10 χρόνια ασχολείται με το ερασιτεχνικό θέατρο και μάλιστα με τη Μίνα είχαν ξεκινήσει μαζί στο Ερασιτεχνικό Θέατρο Καλαμάτας. "Στο ΜΕΘ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν κλίκες, πηγαδάκια. Ολοι οι ρόλοι, από τον πιο μεγάλο μέχρι τον πιο μικρό, όλοι οι ηθοποιοί, έχουν ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση. Εγώ υποδύομαι το δήμαρχο, έναν αυστηρό και επιβλητικό χαρακτήρα, πράγμα το οποίο μου ήταν δύσκολο, γιατί δεν είμαι έτσι ως άνθρωπος. Κάποιοι όταν με βλέπουν στο έργο, αρχικά με αντιπαθούν, αργότερα όμως μου λένε καλά λόγια, γιατί τους πείθω ότι... όντως είμαι έτσι! Παίζω με το ίδιο πάθος και αυτό το ρόλο, όπως και οποιοδήποτε άλλο μικρό ρόλο θα μου ανέθεταν. Με τον ίδιο τρόπο θα τον αντιμετώπιζα, γιατί με νοιάζει κυρίως η συμμετοχή" έχει να μας πει ο ίδιος.
Η Πέγκυ Θεοδουλίδη είναι στο ΜΕΘ μόνο δύο χρόνια, όπως η Καντιάνα και η Λέα. Ωστόσο, αισθάνεται πως η άποψη που έχει σχηματίσει μέχρι τώρα, δεν θα αλλάξει: "Το περιβάλλον είναι πολύ ζεστό και υπάρχει μεγάλη αποδοχή για τους νέους της ομάδας. Μόνο και μόνο η συμμετοχή είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και γι' αυτό θέλω να συνεχίσω. Παρατήρησα αλλαγές και στον εαυτό μου αυτά τα δύο χρόνια. Νιώθω πιο σίγουρη, έγινα πιο κοινωνική. Το θέατρο έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου", σχολιάζει.
Οι πέντε συμμετέχοντες στον "Εχθρό του λαού" δεν παραλείπουν να μιλήσουν και για τον πρόεδρο του ΜΕΘ, Θεόδωρο Σινάνη: "Είναι ενεργητικός και ενθουσιώδης, σαν μικρό παιδί. Μας συμβουλεύει όλους και είναι ένα πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση...".

 


Ρεπορτάζ
Γιούλα Σαρδέλη