Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 17:56

Το πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού

Γράφτηκε από την
 Το πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού

- Την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας η ομάδα EASTMAN / Sidi Larbi Cherkaoui θα παρουσιάσει το έργο "Babel (words)" των Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet και Antony Gormley.
Χορογραφία: Sidi Larbi Cherkaoui και Damien Jalet.
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά.
Χτίζοντας και γκρεμίζοντας αόρατους πύργους, μέσα στο ευρηματικό σκηνικό του Αντονι Γκόρμλεϊ, μια παλλόμενη ανθρωπότητα, σκληρή, τρυφερή, ολοζώντανη και σε όλο της το μεγαλείο, ξαναζεί επί σκηνής μια Βαβέλ αντεστραμμένη, μια Βαβέλ των ονείρων, της συμφιλίωσης και της συμβίωσης· μια Βαβέλ πολύχρωμη και πολυφωνική σαν το ανομοιογενές πλήθος του πλανήτη. Σ’ αυτή την παράξενη χώρα, την ασυνεννοησία καταργεί η ευεργετική παρέμβαση της μουσικής. Βαθυστόχαστη και ταυτόχρονα ανάλαφρη, πολιτική, κωμική, πικρή, αυθεντική και ανθρώπινη, η παράσταση "Babel (words)" που υπογράφουν από κοινού ο Sidi Larbi Cherkaoui και ο Damien Jalet ανήκει σ’ αυτό το είδος έργων τέχνης που μπορούν να κάνουν έναν θεατή να νιώσει περήφανος για το ότι ανήκει στο ανθρώπινο είδος.

- Την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις 8 μ.μ. και το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας η I’M’COMPANY παρουσιάζει το "Playing Ensemble Again and Again / Παίζοντας μαζί, ξανά και ξανά", της Ivana Müller.
Ιδέα, χορογραφία και σκηνοθεσία: Ivana Müller.
Ερμηνευτές: Katja Dreyer, PeKaren Røise Kielland, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Pedro Inês, Daniel Almgren-Recén, Rodrigo Sobarzo.
Κείμενο: Ivana Müller, Bill Aitchison και οι ερμηνευτές.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.
Πόσον καιρό μπορεί να κρατήσει μια υπόκλιση; Στο "Playing Ensemble Again and Again", η Ivana Müller πειραματίζεται με τη διόγκωση και τη συρρίκνωση μιας στιγμής, με την επανάληψη αλλά και με την όσμωση παρόντος, παρελθόντος και μέλλοντος σ’ ένα αξεδιάλυτο μείγμα. Η εξαιρετικά ευρηματική, αστεία και μαζί μελαγχολική παράσταση παρουσιάζει μια ομάδα θεάτρου την ώρα που υποκλίνεται. Κι ενώ αυτή η υπόκλιση μοιάζει να διασχίζει το χωροχρόνο και να διαστέλλεται, οι κοινές εμπειρίες μεταμορφώνονται σιγά σιγά σε αναμνήσεις από ένα παρελθόν που όλο και μακραίνει, φέρνοντας στο φως το αβυσσαλέο βάθος της ανθρώπινης ψυχής.
Η χορογράφος Ivana Müller, με καταγωγή απ’ την Κροατία, ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στο Αμστερνταμ. Την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών. Καθώς είναι και συγγραφέας, τα έργα της, που έχουν συχνά βραβευτεί, χαρακτηρίζονται από την ανατρεπτική και αποκαλυπτική χρήση του λόγου. Στο σύνολο του έργου της επανέρχονται θέματα όπως το σώμα και οι αναπραστάσεις του, η μνήμη, η σχέση ερμηνευτών και θεατών και η διάσταση του φανταστικού. Παραστάσεις, βίντεο-διαλέξεις, εικαστικές εγκαταστάσεις και ακουστικές ξεναγήσεις της έχουν παρουσιαστεί σε πολλά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ (π.χ. Kampnagel στο Αμβούργο, DTW στην Νέα Υόρκη, Sadler’s Wells στο Λονδίνο, Kaaitheater στις Βρυξέλλες, Springdance Festival στην Ουτρέχτη κ.α.). Εχει βραβευτεί για το συνολικό έργο της με το ολλανδικό βραβείο Charlotte Koehler (Prins Bernhard Fund), καθώς και με βραβεία απο το ImpulsTanz - Vienna International Dance Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε για την παράσταση "While we were holding it together" (2007).
Η ομάδα Ι’Μ’COMPANY παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
(Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου).

- Την Κυριακή 17 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας το Σύνολο Κρουστών ΤΥΠΑΝΑ & Sinequanon παρουσιάζουν το "Projections / Προβολές". Μια παράσταση με έργα Cage, Ξενάκη, Taïra και Κατσούλη, πάνω σε μια ιδέα του Δημήτρη Δεσύλλα.
Διάρκεια Α’ μέρους: 40 λεπτά.
Διάλειμμα 15’.
Διάρκεια Β’ μέρους: 55 λεπτά.
Η παράσταση "Projections / Προβολές" στοχεύει στο να μας ταξιδέψει στις ρίζες μας μέσω του ήχου των κρουστών: της τάμπλα, των αφρικανικών τζέμπε, των θιβετιανών ρινς και μιας πληθώρας οργάνων από ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό φάσμα, γνωστών και άγνωστων στο ευρύ κοινό. Ο Δημήτρης Δεσύλλας και το σύνολό του, τα ΤΥΠΑΝΑ, ξεχωριστοί και διακεκριμένοι μουσικοί, μας υπόσχονται μια μαγική βραδιά με πρωταγωνίστρια τη μουσική για κρουστά των John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yoshihisha Taïra και Βαγγέλη Κατσούλη. Η ιδέα γι’ αυτή την παράσταση ξεκίνησε από τη σχέση της μουσικής για κρουστά και του χορού. Στη συνέχεια το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανέθεσε τη χορογραφία του έργου Okho του Ιάνη Ξενάκη στην ομάδα χορού Sinequanon -μια ομάδα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Οι Sinequanon στη σύντομη παρέμβασή τους θα φέρουν στη σκηνή συνέχειες και ασυνέχειες, σχέσεις έλξης και απώθησης, μικρόκοσμους, συναισθήματα και καταστάσεις που επανακαθορίζουν τις σχέσεις κέντρου και άκρων. Η έκπληξη της βραδιάς ακούει στο όνομα B-Twins.
Ο Δημήτρης Δεσύλλας έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας και αποφοίτησε με διακρίσεις από τη Σχολή Κρουστών του Ωδείου Αθηνών (με τον Νίκο Κορατζίνο). Ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης", συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη με τους Roland Kohlof και Raymond Des Roches και στο Βερολίνο με τον Rainer Seegers. Ο ίδιος θεωρεί καθοριστική τη σεμιναριακή επαφή του με τον Sylvio Gualda.

- Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας η Ομάδα Χορού Αερίτες παρουσιάζει το "D.όπα! Dopamines of post Athenians / D.όπα! Ντοπαμίνες των μετα-Αθηναίων", της Πατρίσιας Απέργη.
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.
Πόσα «όπα» χρειάζεται να ψιθυρίσουμε μέχρι να σηκωθούμε; Υπακούει άραγε η κινητική μας γλώσσα σε ένα γενετικό κώδικα που είναι επηρεασμένος από την ιστορία μας; Υπάρχει χορευτικό DNA και πώς εκφράζεται; "D.όπα!": μια παράσταση που ανιχνεύει τι απομένει από το παρελθόν, τι αναμειγνύεται με τη σημερινή πραγματικότητα, πώς δημιουργείται η σύνθετη ταυτότητα του Ελληνα - Ευρωπαίου, και πώς διαγράφεται η καθημερινή μας ζωή. Κι ακόμα, πώς όλα αυτά λειτουργούν ως ζωντανοί φορείς μνήμης και... πώς χορεύονται.
H Πατρίσια Απέργη σπούδασε Θεατρολογία στην Αθήνα και Χορογραφία στη Νίκαια και στο Λονδίνο (Midlessex University). Ιδρυσε την Ομάδα Χορού Αερίτες το 2006. Η ομάδα έχει παρουσιάσει τα έργα: Donated Nations (στο residency programme του Tanzquartier Wien), Ferry Tales, Apolost, Anorexia Socialis, Ellen West. Το τελευταίο έργο της ομάδας, "D.όπα!", επιλέχθηκε από το Aerowaves για να παιχτεί στο ομώνυμο φεστιβάλ του The Place στο Λονδίνο και περιοδεύει σε θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού.

- Την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας η ομάδα L’association fragile παρουσιάζει την παράσταση "B.C, Janvier 1545, Fontainebleau / B.C, Ιανουάριος 1545, Φονταινεμπλώ" του Christian Rizzo.
Χορογραφία, σχεδιασμός σκηνικού και κοστουμιών: Christian Rizzo.
Ερμηνεία: Julie Guibert.
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.
Απόγονος μιας διευρυμένης οικογένειας με προγόνους τον Benvenuto Cellini (τον γλύπτη της Αναγέννησης του οποίου τα αρχικά υπάρχουν στον τίτλο της παράστασης) ή τον Μανέ, και με συγγενείς κινηματογραφιστές όπως ο Τακέσι Κιτάνο και ο Ντέιβιντ Λιντς, o Christian Rizzo είναι πρώην μουσικός σε συγκρότημα, σχεδιαστής μόδας, φωτιστής και νυν εικαστικός καλλιτέχνης και χορογράφος: αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές μορφές της σύγχρονης τέχνης στη Γαλλία. Τα έργα του αινιγματικά, μυστηριώδη, γεμάτα ερωτηματικά, τελετουργίες και σύμβολα, στα όρια της ένωσης του πραγματικού με το φανταστικό, αποκαλύπτουν το απρόσμενο βάθος στο οποίο μπορεί να φτάσει το καλλιτεχνικό έργο στην επικοινωνία του με το ασυνείδητο του θεατή. Ο Rizzo είναι γνωστός για τους μακρείς και ποιητικούς τίτλους των έργων του -ουσιαστικά ξεχωριστά έργα τέχνης. Ετσι και εδώ: Ο τίτλος της παράστασης "B.C, Janvier 1545, Fontainebleau" αναφέρεται στο άγαλμα μιας νύμφης που κατασκεύασε ο Μπενβενούτο Τσελίνι για τον Φραγκίσκο τον Α' όταν έφτασε στην αυλή του στο Φονταινεμπλώ.
Γεννημένος στις Κάννες, ο Christian Rizzo σπούδασε αρχικά Καλές Τέχνες. Αρχισε να ασχολείται με τον χορό στη δεκαετία του ’90. Δουλεύοντας παράλληλα στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της εκπαίδευσης, έχει χορέψει με χορογράφους όπως η Ματίλντ Μοννιέ, ο Μαρκ Τόμπκινς, η Βέρα Μαντέρο και ο Ρασίντ Ουραμντάν. Από το 1997 χορογραφεί και ο ίδιος, παρουσιάζοντας την δουλειά του σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ διεθνώς. Στην Ελλάδα, έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών. ("Soit le puits était profond, soit ils tombaient très lentement, car ils eurent le temps de regarder tout autour / Ή το πηγάδι ήταν βαθύ, ή εκείνοι έπεφταν πολύ αργά, γιατί είχαν το χρόνο να κοιτάζουν ολόγυρα" [2006]).
Χορογραφία του έχει παρουσιαστεί στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2008 από την ομάδα Via Katlehong.
(Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου).

- Την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 10 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας η Hofesh Shechter Company παρουσιάζει την παράσταση "Political Mother / Μητέρα Πολιτικής" του Hofesh Shechter.
Χορογραφία και Μουσική: Hofesh Shechter.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά.
Στην παράσταση υπάρχουν 30 δευτερόλεπτα με φωτισμό strobo. Στο "Political Mother" ο Hofesh Shechter χαρτογραφεί μηχανισμούς εξουσίας και ελέγχου, εκδηλώσεις υποταγής και αντίστασης, αντιδράσεις βίας και αλληλεγγύης. Το δυναμικό σάουντρακ που υπογράφει ο ίδιος ερμηνεύεται από ένα ροκ συγκρότημα και μια στρατιωτική μπάντα επί σκηνής. Δέκα χορευτές ζωντανεύουν με καταιγιστική κίνηση ετερόκλιτα στιγμιότυπα από πλήθη που εξεγείρονται, ροκ συναυλίες, δημαγωγούς σε παροξυσμό, ζευγάρια που αγαπιούνται, αιχμάλωτους σε απόγνωση. Συνεπαρμένοι από την καταιγιστική κίνηση και κατακλυσμένοι από την ένταση και τον ρυθμό της «επικής» μουσικής, μεταφερόμαστε στον κρατήρα μιας ανθρώπινης συνύπαρξης γεμάτης αντιφάσεις, και καλούμαστε αναπόφευκτα να συλλογιστούμε πώς ο άνθρωπος βιώνει την πολιτική.
Ο Ισραηλινός Hofesh Shechter, τρομερό παιδί της βρετανικής σκηνής του χορού, δηλώνει ότι «καταπιάστηκε με το χορό εξαιτίας της μουσικής». Χορογραφεί για πρώτη φορά το 2003 στην Αγγλία, όπου εδρεύει, και έκτοτε τον εγκωμιάζουν κοινό και κριτική, τον συνοδεύουν συνεχώς βραβεία, τον πλαισιώνουν διάσημοι οργανισμοί, όπως The Place, Southbank Centre και Sadler’s Wells και περιοδεύει στον κόσμο. Στις αποσκευές του: σπουδές μουσικής (Σχολή Αγκοστίνι στο Παρίσι), σπουδές χορού (Ακαδημία Χορού και Μουσικής της Ιερουσαλήμ), και συμμετοχή ως χορευτής στην Ομάδα Χορού Batsheva (Ισραήλ) και στην ομάδα της συμπατριώτισσάς του Jasmin Vardimon (Αγγλία). Τα εκρηκτικά έργα "Uprising" και "In your rooms" έδωσαν το στίγμα της γραφής του και τον καθιέρωσαν. H ομάδα Hofesh Shechter έχει εμφανιστεί στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2008 με αυτά τα έργα.
(Με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου).


Eργαστήρια και σεμινάρια στο 17ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


• Για πληροφορίες σχετικά με το 17o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Διεθνές Κέντρο Χορού, www.kalamatadancefestival.gr, Παν. Καίσαρη 6, 24100 Καλαμάτα. Tηλ.: 27210 83086 και 27210 90886, φαξ: 27210 26966. E-mail: mail@kalamatadancefestival.gr


NEWSLETTER