Τρίτη, 17 Μαϊος 2016 14:44

Εκδηλώσεις των Φίλων του Μουσείου «Τάκη Κατσουλίδη» (βίντεο)

Εκδηλώσεις των Φίλων του Μουσείου «Τάκη Κατσουλίδη» (βίντεο)

 

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση γιορτάζουν οι Φίλοι του Μουσείου «Τάκη Κατσουλίδη» την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων αύριο Τετάρτη 18 του μήνα. Από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα θα ακούγονται ηχογραφημένα ποιήματα του Γιώργου Μαρκόπουλου στο χώρο του μουσείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φίλων του Μουσείου Δημήτρη Δημητρόπουλο, πρόκειται για μία από τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή την περίοδο με επίκεντρο το μουσείο, στη Μεσσήνη, ενώ  προγραμματίζονται δύο σημαντικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Αρχαία Μεσσήνη. Στις 2 Ιουλίου, μια χορωδία από το Χαλάνδρι θα τραγουδήσει χωρίς μουσική και ηχητικά, τραγούδια από τον 15ο μέχρι τον 20ό αιώνα, σε 5 γλώσσες. Στις 9 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο κινηματογραφημένη αρχαία παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο Θ. Τερζόπουλος. Στόχος των Φίλων του Μουσείου είναι η σύνδεση της Μεσσήνης με την Αρχαία Μεσσήνη, ενώ προγραμματίζονται αρκετές ακόμα δράσεις. Επιπλέον, θα σηματοδοτηθεί σε συνολικό μήκος 20 χλμ. ένα μονοπάτι που ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο στη συνέχεια είναι στόχος να γίνει γνωστό σε ορειβατικές ομάδες. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Πέρα από τον κ. Δημητρόπουλο, η ομάδα αποτελείται ακόμα από την μικροβιολόγο Νίκη Παπαδοπούλου, τον μαθηματικό Κώστα Κυριακόπουλο, την πρόξενο της Ιταλίας στην περιοχή μας Μαργαρίτα Μποβιτσέλι και τον πρώην δήμαρχο Μεσσήνης Χρίστο Χριστόπουλο.

 

ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την παρέα ήταν μια βραδιά κλασικής μουσικής με σημαντική ανταπόκριση από το κοινό της Μεσσήνης και ακολούθησε μια βραδιά με τραγούδια από τον κινηματογράφο. Εκτοτε αποφασίστηκε να διοργανώνεται κάθε μήνα μια ξεχωριστή εκδήλωση. Στο πλαίσιο της όλης πολιτιστικής δραστηριότητας έγινε αίτηση στην Εθνική Λυρική Σκηνή και σύντομα ο πρόεδρός της Σάκης Θεοδωρόπουλος από τη Μεσσήνη συνέβαλε ώστε το μουσείο να αποκτήσει ένα πιάνο. Ακολούθησε η έκθεση με έργα για τον Μέγα Αλέξανδρο, η οποία εγκαινιάστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και πρόσφατα ολοκληρώθηκε. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε διάλεξη για την βυζαντινή τέχνη. 

Ακολούθησε εκδρομή στη Δυτική Μάνη, ενώ στόχος είναι να ακολουθήσουν πολλές ακόμα δράσεις. 

Ο κ. Δημητρόπουλος παρατηρεί πως οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά «δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω». Οπως επισημαίνει μάλιστα, έχει ζητηθεί από το Δήμο Μεσσήνης να είναι συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων. Αναφέρει όμως ότι, όπως έχει αναφέρει ο Γ. Μαρκόπουλος, «οι πολιτικοί δεν αγαπούν την τέχνη» πράγμα που εκτιμά ότι «δεν αποτελεί εξαίρεση για κανέναν πολιτικό». Εκφράζει τέλος την ελπίδα του να δημιουργηθεί ένα αίθριο στο μουσείο, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί η αυλή του, στο πίσω μέρος του κτηρίου.