Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 10:51

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (247ο μέρος)

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (247ο μέρος)

- Να λύσουν όλα τα ζητήματα των σταφιδοπαραγωγών.

- Να διαλύσουν όλες τις φασιστικές οργανώσεις και να εξασφαλίσουν τις ελευθερίες του λαού.

- Να ξαλαφρώσουν το λαό και να ρίξουν όλα τα βάρη στους πλούσιους.

- Να απαλλάξουν τον τόπο από την αισχροκέρδεια και να καταργήσουν τους φόρους στα είδη πρώτης ανάγκης.

- Να διώξουν αμέσως τον ΑΣΟ, την Ούλεν, την Πάουερ, τον ΚΕΠΕΣ και όλους τους ξένους λαογδάρτες.

- Να δώσουν κοινωνικές ασφαλίσεις και ικανοποιητικό μεροκάματο στους εργάτες και τους υπαλλήλους.

Η υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση θα διαλύσει αμέσως τη Βουλή και θα προκηρύξει λεύτερες εκλογές και Συνταχτική Συνέλευση. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν αμέσως όλα τα κόμματα, οι οργανώσεις, οι αντιφασιστικοί δημοκρατικοί συνασπισμοί. Ετσι μονάχα θα αποφευχθεί το ματοκύλισμα. Θα εξασφαλίσει ο λαός την ευημερία του και τη ζωή του» (1206).

Η απάντηση είναι στρατιωτικός νόμος: «Από προχτές τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση κήρυξε το στρατιωτικό νόμο στο Νομό Μεσσηνίας. Στις τοπικές εφημερίδες επιβλήθηκε λογοκρισία, όλες οι εξουσίες βρίσκονται στα χέρια των στρατιωτικών αρχών. Η μεταβίβαση ειδήσεων απαγορεύτηκε, το τηλεφωνικό και τηλεγραφικό κέντρο Καλαμάτας καταλήφθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές. Ισχυρές δυνάμεις στρατού και χωροφυλακής στάλθηκαν από την Πάτρα στη Μεσσηνία. Παρ' όλα όμως τα άγρια μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αποφασισμένη να πνίξει στο αίμα το δίκαιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών, κι' αυτές ακόμα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και οι ειδήσεις των αστικών εφημερίδων δείχνουν ότι ολόκληρη η Μεσσηνία βρίσκεται στο πόδι και σοβαρότατα γεγονότα διαδραματίζονται σ' όλα τα σταφιδικά κέντρα» (1207).

Παρ’ όλα αυτά το αγωνιστικό φρόνημα των παραγωγών δεν κάμπτεται, στους Γαργαλιάνους μπαίνουν ένοπλοι στην πόλη και καταλύουν τις αρχές:

«Ο υπουργός των Εσωτερικών Ράλλης ανακοίνωσε στην υπουργική σύσκεψη που έγινε χτες το μεσημέρι ότι η εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών της Δυτικής Μεσσηνίας συνεχίστηκε πιο έντονη. Από το πρωί άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες και δόθηκε το σύνθημα της συγκέντρωσης των χωρικών. Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, εν τούτοις εξακριβώθηκε ότι οι χωρικοί των χωριών της περιφέρειας Γαργαλιάνων συγκεντρώθηκαν ένοπλοι και μπήκαν στην πόλη. Εκεί βοηθούμενοι από τους κατοίκους κατέλυσαν τις αρχές. Μεγάλη συγκέντρωση ενόπλων σταφιδοπαραγωγών έγινε και στην Κυπαρισσία, όπου επίσης οι σταφιδοπαραγωγοί είνε ανάστατοι για την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης.

Ο υπουργός ανακοινώνει ότι ως τις απογευματινές ώρες η στρατιωτική δύναμη αντιστεκόταν, πράγμα που δείχνει ότι έγιναν συγκρούσεις. Συγκεντρώσεις ενόπλων χωρικών έγιναν και στις άλλες πόλεις της δυτικής Μεσσηνίας. Ο νομάρχης τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών ότι στη δυτική Μεσσηνίας επικρατεί μεγάλη αναρχία. Η εκεί αστυνομική και στρατιωτική δύναμη είνε αδύνατον να επιβάλει την τάξη και ζήτησε να σταλούν τάχιστα στρατιωτικές ενισχύσεις και ένας στρατηγός για να αναλάβει την επιβολή του κράτους του νόμου. Στην επαρχία Πυλίας η εξέγερση είναι γενική» (1208).

Οργή επικρατεί στην Πύλο: «Στην Πύλο ύστερα από το προχθεσινό αιματοκύλισμα των σταφιδοπαραγωγών, η έξαψη των πνευμάτων έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Την κηδεία του δολοφονημένου σταφιδοπαραγωγού Πατσάρου παρακολούθησαν χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί, επαγγελματίες και εργάτες φωνάζοντας σ' όλη τη διάρκεια της κηδείας “κάτω οι δολοφόνοι!”, “κατάρα στους φονιάδες”. Οι άλλοι τραυματισμένοι βρίσκονται σ' επικίνδυνη κατάσταση. Ο αντιεισαγγελέας Καλαμάτας, που πήγε συνοδευόμενος από ένα λόχο στρατού, άρχισε τις ανακρίσεις και προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους επικεφαλής της πόλης των σταφιδοπαραγωγών (1209).

Ο ξεσηκωμός γενικεύεται και οι παραγωγοί εμφανίζονται αποφασισμένοι: «Τηλεγράφημα προς το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι σύσσωμος ο λαός των Φιλιατρών και των περιχώρων σε πάνδημο συλλαλητήριο καταγαναχτισμένος για τις δηλώσεις Στεφανόπουλου, απείλησε συγκρότηση ενόπλου συλλαλητηρίου και πυρπόληση των αποθηκών και καταστημάτων του ΑΣΟ. Ο δήμαρχος Θεοδωρακόπουλος με τον ειρηνοδίκη και τον αστυνόμο συναντήθηκαν με την επιτροπή συλλαλητηρίου. Η επιτροπή δήλωσε προς το λαό ότι σε συνεννόηση με τις άλλες επιτροπές των σταφιδοπαραγωγικών περιφερειών, θα ορίσει μέρα γενικής πορείας πείνης στην Αθήνα. Ο λαός δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση και αξίωσε από το δήμαρχο και τους λοιπούς εκπροσώπους αρχών να μεταδώσει την απόφαση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των επαρχιακών ανταποκριτών, στη Γιάλοβα της Πυλίας συγκροτήθηκε ένοπλο συλλαλητήριο. Οι σταφιδοπαραγωγοί πήγαν εν διαδηλώσει στις εγκαταστάσεις του ΑΣΟ και τις έκαψαν.

Κατά τηλεγράφημα από την Κυπαρισσία οι σταφιδοπαραγωγοί της περιφέρειας Ζαχάρως εξεγέρθηκαν επειδή ο ΑΣΟ και η εταιρεία οίνων διέκοψαν την παραλαβή χλωρής σταφίδας. Οι παραγωγοί σταμάτησαν για δύο ώρες την αμαξοστοιχία Πατρών-Καλαμών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από την Καλαμάτα οι σταφιδοπαραγωγοί της περιφέρειας συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία πείνας προς την Καλαμάτα. Επίσης έγινε γνωστό ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν συλλάβει ανώτερους υπαλλήλους του ΑΣΟ και τους κρατάν ομήρους, ζητώντας απελευθέρωση των συλληφθέντων σταφιδοπαραγωγών και κατάπαυση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός των Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση ότι συνελήφθη από τους σταφιδοπαραγωγούς και κρατείται ένας υπάλληλος του ΑΣΟ.

Προχτές εκτός από το μεγάλο συλλαλητήριο και τις αιματηρές συγκρούσεις που έγιναν στην Πύλο, έγιναν μεγάλα συλλαλητήρια στα Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία, Ζαχάρω και άλλα σταφιδικά κέντρα» (1210).

Η κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής είναι πρωτοφανής, στρατιωτικές δυνάμεις καταφθάνουν στη Μεσσηνία από όλα τα σημεία, συγκροτείται στρατοδικείο και επιβάλλεται λογοκρισία:

«Οπως γράφουμε και παραπάνω, η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα μέτρα για να πνίξει στο αίμα τον τίμιο αγώνα των σταφιδοπαραγωγών κατά του ΑΣΟ που τους ληστεύει με τον αισχρότερο τρόπο. Το πρωί έγινε σύσκεψη του υπουργού των Εσωτερικών Ράλλη, της Εθνικής Οικονομίας Στεφανόπουλου και των βουλευτών σταφιδοπαραγωγικών περιφερειών. Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο αρχηγός της Χωροφυλακής. Οι πληρεξούσιοι για να ξεγελάσουν τους αγωνιζόμενους σταφιδοπαραγωγούς, στείλαν τηλεγραφικό ανακοινωθέν, όπου αποδίδουν τον καθορισμό χαμηλών τιμών στις συνθήκες των ξένων αγορών κτλ. Αραδιάζουν κατόπιν διάφορα ψευτογιατροσόφια, που δήθεν εξυπηρετούν τους σταφιδοπαραγωγούς, στο τέλος τους συνιστούν ηρεμία και εμπιστοσύνη στους πληρεξούσιους τους (!), ώσπου να γυρίσει ο Τσαλδάρης. Μετά τη σύσκεψη έγινε κι' άλλη σύσκεψη με τον Κονδύλη, το Ράλλη, το Στεφανόπουλο, τον αρχηγό Χωροφυλακής και το διοικητή του Α' Σώματος Στρατού Παναγιωτάκο. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να σταλούν αμέσως στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεσσηνία. Για το σκοπό αυτό διατάχθηκε ο διοικητής της 4ης Μεραρχίας (Ναυπλίου) υποστράτηγος Νικολαρέας να τεθεί επικεφαλής όλων των δυνάμεων της Μεραρχίας για να επιβάλει με κάθε μέσο το κράτος του νόμου, αναλαμβάνοντας την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας. Επίσης διατάχθηκε τηλεγραφικώς η Μεραρχία Πατρών να μεταβεί διά μέσου Πύργου στη Μεσσηνία. Ακόμα αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τον υπουργό Ναυτικών να σταλεί αμέσως ένα αντιτορπιλικό στην Καλαμάτα για ενίσχυση του στρατού ξηράς. Ο διοικητής του Α' Σώματος Στρατού Παναγιωτάκος εξουσιοδοτήθηκε να συγκροτήσει έκτακτο στρατοδικείο στην Καλαμάτα για να δικάσει τους συλλαμβανόμενους σταφιδοπαραγωγούς. Η κυβέρνηση ακόμα απαγόρευσε την κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων στην Πελοπόννησο. Ο διοικητής Χωροφυλακής Πατρών πήγε στο Ζευγολατιό και κατάσχεσε τα φύλλα. Ο υπουργός των εσωτερικών Ράλλης είπε στους δημοσιογράφους ότι οι εφημερίδες πρέπει να εξακριβώνουν τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη Μεσσηνία, γιατί αλλοιώτικα θα εφαρμοστεί εναντίον τους η συνταχτική πράξη και θα κατάσχονται.


(1206) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935

(1207) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935

(1208) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935

(1209) «Ριζοσπάστης» 28/8/1935

(1210) «Ριζοσπάστης 28/8/1935