Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 19:18

28η Οκτωβρίου: Η επέτειος των παππούδων και των γιαγιάδων μας!

Γράφτηκε από την

 

 

 

Του Δημήτρη Α. Δριμή

“Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,/

Όπου και να θολώνει ο νους σας,/

μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό/

και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη./”

Ο. Ελύτης, “Το Άξιον Εστί”.

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αλλά και της ιστορίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Το ΟΧΙ στο φασισμό και το ναζισμό, η αντίσταση και η νίκη του Ελληνικού λαού στο Αλβανικό μέτωπο έστειλαν το μήνυμα του μέχρι τέλους αγώνα και της νίκης. Έλαμψαν, όταν το φασιστικό σκοτάδι απειλούσε να σκεπάσει όλη την Ευρώπη.

Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού Καλαμάτας, με στρατιώτες από τις πόλεις και τα χωριά του νομού μας, συμμετείχε με ηρωισμό στις πολεμικές επιχειρήσεις του μετώπου. Συνέβαλε στη νίκη κατά των Ιταλών επιδρομέων και κατέβαλε το τίμημα του πολέμου, αλλά και το τίμημα του παγωμένου καιρού. Εκατοντάδες συμπατριώτες μας δεν επέστρεψαν, ενώ εκατοντάδες επέστρεψαν ακρωτηριασμένοι στις οικογένειες και τους τόπους τους. Είναι οι εικόνες των παππούδων μας και η διαρκής υπόμνηση του Χρέους.

Η Ελλάδα του 1941-44 παρά την τριπλή ξενική κατοχή, (Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι), δεν παραδόθηκε. Δόθηκε στον αγώνα της υπονόμευσης και καταπόνησης των στρατών κατοχής. Στον αγώνα να μείνει όρθιος ψυχικά και σωματικά ο ελληνικός λαός, ώστε να μην διαμορφωθεί ψυχολογία ήττας και αποδοχής της κατοχής, αλλά ψυχολογία αντίστασης και επικείμενης απελευθέρωσης του έθνους.

Οι θυσίες υπήρξαν πολλές. Οι καταστροφές τρομακτικές. Λέξεις όπως Δίστομο, Καλάβρυτα, Αετός θυμίζουν ανθρωποθυσίες. Χιλιάδες Ελλήνων Εβραίων χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πέθαναν από πείνα και έπεσαν θύματα του μαυραγοριτισμού. Τα σχέδια των Βουλγάρων για τη Μακεδονία, καθώς και οι προσπάθειες αφελληνισμού των Επτανήσων και της Δωδεκαννήσου απείλησαν τη χώρα. Η ληστρική επιδρομή στα συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά και τα κατοχικά δάνεια είναι γνωστά. Οι απαιτήσεις της χώρας μας, για επανόρθωση και δικαίωση δεν έχουν παραγραφεί.

Τα αγαθά της ατομικής και εθνικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης δεν χαρίστηκαν. Οικοδομήθηκαν πάνω από ερειπωμένες πόλεις και ισοπεδωμένα χωριά. Με το θάρρος και τη δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων, που νίκησαν τον κρατικό φασισμό των Χίτλερ και Μουσολίνι.

“Η ζωή ….. / Στα χαλάσματα κάρφωσε μια παπαρούνα που λάμπει!/”,

Ο. Ελύτης, “Το Άξιον Εστί”.

Ας κρατήσουμε την 28η στην καρδιά μας!

Είναι η δική μας επέτειος!

Είναι η επέτειος των παππούδων και των γιαγιάδων μας!

 

“Διαβάζουμε τα τελευταία παραρτήματα:/

Νικούμε. Νικούμε./

Πάντα νικάει το δίκιο!/

Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος./

Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο./”

Γιάννης Ρίτσος, “Οκτώβρης 1940”.

(Φωτογραφία: Μάρτιος 1941. Φαντάροι από την Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι) του 9ου Σ.Π. Καλαμάτας, στο δρόμο για το Ελληνοαλβανικό μέτωπο)