Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 10:12

Σαν σήμερα... 19 Μαρτίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 19 Μαρτίου

Σαν σήμερα... 19 Μαρτίου

1831.... Η τράπεζα Citibank της Νέας Υόρκης γίνεται η πρώτη τράπεζα που ληστεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι δράστες αφαιρούν 245.000 δολάρια.

1895.... Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία " Εξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ" (La sortie des usines Lumiere), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

1916.... Πραγματοποιείται η πρώτη εναέρια πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ, όταν 8 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώνονται για να συνδράμουν στην επιχείρηση σύλληψης του Μεξικανού επαναστάτη, Πάντσο Βίλα.

1917.... Το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει ότι οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο πρέπει να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα.

1932.... Στην Αυστραλία, εγκαινιάζεται η Γέφυρα του Σίδνεϊ.

1945.... Ο Αδόλφος Χίτλερ δίνει την διαταγή «Νέρων», βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει μονάχα καμένη γη. Καταστρέφονται όλα τα εργοστάσια, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα μαγαζιά στη Γερμανία για να μην μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι σύμμαχοι.

1960.... Μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Αγγλία τα οστά του μεγάλου ποιητή, Ανδρέα Κάλβου.

1964.... Πρωτολειτουργεί το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία με την Ιταλία.

1975.... Γίνεται η ταφή του Αριστοτέλη Ωνάση στο Σκορπιό, δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο.

1983.... Δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας "Βραδυνή", Τζόρτζης Αθανασιάδης.

2004.... Η Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα γίνεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτή τη θέση. (ΦΩΤΟ)

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER