Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 08:47

Ανάγκη ανάδειξης και μερικής αναστήλωσης στην Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 

“Ο χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης έχει ανάγκη από ανάδειξη, διαμόρφωση και από μερική αναστήλωση μνημείων. Είναι ειδική περίπτωση αρχαιολογικού χώρου που έχει δυναμική να  κρατήσει στο μέλλον”.

Αυτά τόνισε χθες ο καθηγητής Αρχαιολογίας και ψυχή της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας, για τα εγκαίνια του μνημείου των Διόσκουρων στο Δήμο Δυτικής Μάνης.

Ο κ. Θέμελης προκάλεσε το κράτος επισημαίνοντας ότι “είναι φρέσκια, νέα η Μεσσήνη, αντέχει, αλλά μέσα στο χρόνο πρέπει να δεχτεί περιποίηση, συντήρηση, να την κρατήσει όρθια το κράτος, όπως την κρατάμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις”.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο καθηγητής:

“Δεν έχω παράπονα σοβαρά. Θα ενισχυθεί η Αρχαία Μεσσήνη με χρήματα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου” είπε αρχικά, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα - και παρατήρησε: “Από το 2014 μέχρι σήμερα το έργο εκτελείται από ιδιώτες χορηγούς. Εχει τεράστιες ανάγκες η Μεσσήνη, αλλά έχω την ελευθερία να κινηθώ, δεν δεσμεύομαι από το δημόσιο λογιστικό και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Είμαι ευχαριστημένος με την πορεία του έργου. Παρά την οικονομική και την κρίση του κορονοϊού, δουλεύουμε με τον ίδιο ρυθμό, με την ίδια διάθεση, με το ίδιο συνεργείο ”.

Ο κ. Θέμελης επεσήμανε πως “ο χώρος έχει ανάγκη από ανάδειξη, διαμόρφωση και από μερική αναστήλωση μνημείων” και σημείωσε: “Θα δείτε έναν χώρο καινούργιο, φρέσκο. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια κοπέλα 25-30 χρόνων και δεν είναι μια μεγάλη γυναίκα, όπως η Αρχαία Ολυμπία. Είναι φρέσκια, νέα, αντέχει, αλλά μέσα στο χρόνο πρέπει να δεχτεί περιποίηση, συντήρηση, να την κρατήσει όρθια το κράτος, όπως την κρατάμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις. Εχουν μπει όλες οι πέτρες στη θέση τους, έχουν ανέβει στα μνημεία, δεν κείτονται στη λάσπη και στα λουλούδια της άνοιξης. Είναι ειδική περίπτωση αρχαιολογικού χώρου, που έχει δυναμική να κρατήσει στο μέλλον. Ανεβαίνει η επισκεψιμότητα, ακόμα και σήμερα έρχονται συνεχώς ομάδες, ιδιώτες, μικρά γκρουπ, με προσοχή, με μάσκες και με σεβασμό στο χώρο”.

Γενικά για τη Μεσσηνία εκτίμησε ότι “στο μέλλον θα έχει να δείξει σημαντικά πράγματα, το ανάκτορο του Νέστορα, την Αρχαία Μεσσήνη, το κάστρο της Καλαμάτας - κοιτίδα των Βιλλεαρδουίνων” και ζήτησε “να φύγουν τα πεύκα για να το βλέπουμε, να αναδειχθεί το Κάστρο, δεν υπήρχε στο Κάστρο πεύκο ποτέ”.

Μιλώντας με κολακευτικά λόγια για την Καλαμάτα, έκανε λόγο για οικονομική ανάπτυξη και παρατήρησε πως “η Καλαμάτα είναι από τις πιο σημαντικές και ευχάριστες πόλεις που έχω γνωρίσει. Θα ήθελα να ζω εδώ”.

Γ.Σ.