Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 08:48

Χρηματοδότηση για Μουσείο Χώρας και Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Χρηματοδότηση για Μουσείο Χώρας και Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

Την προγραμματική σύμβαση για την Αρχαία Μεσσήνη υπέγραψαν χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ταυτόχρονα συμφώνησαν για τη χρηματοδότηση του Μουσείου Χώρας και του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το Μουσείο Χώρας θα είναι ανάμεσα στα έργα που θα δημοπρατηθούν σύντομα, ενώ η χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού από την Περιφέρεια θα γίνει μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων και σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Η σύμβαση για την Αρχαία Μεσσήνη προβλέπει αποκατάσταση και ανάδειξη του μεταπυργίου, μεταξύ των πύργων 17 και 18 στη βόρεια οχύρωση.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: "Εκτεταμένη συζήτηση για τα θέματα πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στις 2 το μεσημέρι την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Στην ίδια συνάντηση υπογράφηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις για χρηματοδοτήσεις έργων, με τη μία να αφορά τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μεταπυργίου, μεταξύ των πύργων 17 και 18 στη βόρεια οχύρωση της Αρχαίας Μεσσήνης και τη δεύτερη τη συνέχιση των εργασιών αποκάλυψης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας.

“Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας εκφράζοντας ευχαριστίες προς την υπουργό Λ. Μενδώνη, με την οποία προέβη σε αναλυτική εξέταση των θεμάτων που άπτονται του υπουργείου Πολιτισμού στην κάθε περιφερειακή ενότητα".

 

ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΑ

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: "Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξ άλλου, συζητήθηκαν τα έργα πολιτισμού που ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί -με τη συνολική διατεθείσα πίστωση να φθάνει τα 28.174.589,38 ευρώ. Επίσης έγινε αναφορά στα 10 έργα -συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ- που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου αλλά και σε αυτά που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης, η οποία δημοσιοποιείται οσονούπω και στην οποία προβλέπονται 4 εκ. ευρώ για μουσεία και 3 εκ. για μνημεία. Στις χρηματοδοτήσεις της νέας πρόσκλησης εντάσσονται οπωσδήποτε, όπως τονίστηκε, το Μουσείο Χώρας στη Μεσσηνία, καθώς και το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, στην Αρκαδία".

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι "σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, μεταξύ της υπουργού, του περιφερειάρχη Π. Νίκα και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συζητήθηκε και ο τρόπος σταθεροποίησης του οικονομικού πόρου για το εν λόγω φεστιβάλ, ώστε να γίνεται έγκαιρα και με τον κατάλληλο τρόπο ο σχεδιασμός του.

“Με την υπουργό συζητήσαμε -και θα τεθεί και σε γνώση του δημάρχου Καλαμάτας- μια πρόταση για τη μόνιμη οικονομική στήριξη του ΔΦΧ, του οποίου η ιδιοκτησία και η διεύθυνση θα είναι του Δήμου Καλαμάτας. Συμφωνήσαμε ότι οποιαδήποτε συμμετοχή της Περιφέρειας και του υπουργείου θα συνδέεται με τη διάχυση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ και στις υπόλοιπες Π.Ε. της Περιφέρειας” δήλωσε ο περιφερειάρχης".


NEWSLETTER