Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 12:24

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Πρεμιέρα σήμερα για τον “Ρομπέν των Δασών”

Γράφτηκε από τον

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η καινούργια θεατρική παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας “Ρομπέν των Δασών”, η οποία θα ανέβει έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 8.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Η θεατρική διασκευή είναι του Ανδρέα Φλουράκη και η μουσική του Νίκου Τσέκου όπως είχαν παρουσιαστεί στην παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολος Κουν το 2017. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η θεατροπαιδαγωγός Γιώλικα Πουλοπούλου και τα σκηνικά και κοστούμια επιμελείται ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος. Παίρνουν μέρος 16 έφηβοι από τη θεατρική ομάδα.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, η Πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας Λέττα Πετρουλάκη ανέφερε πως πρόκειται για ένα φανταστικό έργο, πιστεύοντας όπως είπε, να το απολαύσουν όσοι έρθουν να το δουν. «Πρόκειται για ένα έργο - πρότυπο, το οποίο θα παρουσιαστεί εν μέσω δυσάρεστων ειδήσεων που κατακλύζουν την επικαιρότητα, παρουσιάζοντας την καλή πλευρά της ζωής και τους καλούς χαρακτήρες, με στόχο να τους μιμηθούν τα παιδιά» σημείωσε.

Η θεατροπαιδαγωγός Γιώλικα Πουλοπούλου σημείωσε πως διάλεξε το συγκεκριμένο κείμενο γιατί πιστεύει πως αυτός ο ήρωας, φέρνει κοντά τα παιδιά με την έννοια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης. «Προσπάθησα να εμβαθύνω στην αξία που τονίζει ο συγγραφέας του κειμένου, δηλαδή στην αλληλεγγύη» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως πρόθεση της Πειραματικής είναι να κάνει κάθε φορά μια δουλειά που θα προβληματίζει το κοινό, κινητοποιώντας το συνεχώς ως προς τις τέχνες, ιδίως αυτό τον καιρό όπως παρατήρησε, που τα πτυχία των συναδέλφων απαξιώνονται. Η ίδια, ενημέρωσε πως πρόκειται για μια παράσταση που απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια, καθώς το γράψιμο του έργου είναι εύστοχο, όσον αφορά τον κωμικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι σκέψεις των ηθοποιών.

Ο επιμελητής των σκηνικών και των κοστουμιών Βενετσάνος Μπαλόπουλος επισήμανε πως χαίρεται πολύ όταν δουλεύει με την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας και τα παιδιά της, τα οποία όπως είπε δίνουν και τη ψυχή τους κάθε φορά για να παρουσιάσουν ένα έργο, όπως αυτό. Το λόγο στη συνέχεια πήραν τα παιδιά, κάνοντας λόγο για μια πολύ ωραία παράσταση που αξίζει να έρθουν όλοι να δουν από κοντά, η οποία προέκυψε μέσα από μια ιδανική συνεργασία. Τις εντυπώσεις δε, “έκλεψε” ο λόγος του Ορφέα Χριστακούδη, λέγοντας πως σε μια μικρή πόλη όπως η Καλαμάτα μπορούν να γίνονται περισσότερα θεατρικά έργα για να απολαμβάνει ο κόσμος και να μην χρειάζεται να μετακινείται σε μεγαλύτερες, βρίσκοντας οι θεατές μια απασχόληση μέσα από τον προβληματισμό που προσφέρουν, όντας η αφορμή ώστε να μπουν στον “κόσμο” του θεάτρου και άλλα παιδιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο «Ρομπέν των δασών» είναι ένας ήρωας με όραμα, γεμάτος αρετές. Αρετές που είναι ιδανικές να υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, όπως η προστασία των αδύναμων, η ευγένεια, η ενσυναίσθηση και η γενναιότητα. Είναι ένας επαναστάτης, λάτρης της φύσης και των δασών, αλλά και ευγενής, ιπποτικός και συναισθηματικός. Αποτελεί το ιδανικό πρότυπο του ήρωα για τα παιδιά μιας και αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο «Ρομπέν των δασών» σας περιμένει να απολαύσετε ένα έργο γεμάτο περιπέτειες, κωμικές καταστάσεις και ιστορικές αλήθειες. Προσμένοντας να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Ένα θεατρικό κείμενο όπου όλοι ενώθηκαν για να φτιάξουν μια παράσταση γεμάτη αγάπη και σεβασμό για τα παιδιά. Μια περιπέτεια εποχής, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές. Μια υπέροχη ιστορία που μιλά για τη δύναμη του καλού, τη δικαιοσύνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική διασκευή: Ανδρέας Φλουράκης, Σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου, Μουσική: Νίκος Τσέκος, Σκηνικά/κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος. Παίζουν: Ρομπέν των δασών: Γιώργος Μούντανος, Γιαννάκης: Δημήτρης Κεχαγιάς, Τόμας: Δημήτρης Γκόνης, Μαγείρισσες: Αγγελική Βασιλοπούλου, Χαρά Μπακέα, Ολίβια: Κατερίνα Κασσάκου, Μελίνα Μπάκα, Μάριον: Τόνια Κυριαζή, Ιερέας: Παύλος Χριστόπουλος, Πρίγκιπας Ιωάννης: Χρήστος Σπύρης, Σερίφης: Νικόλας Μαρινόπουλος, Φρουροί, πολίτες Νότιγχαμ: Σοφία Δασκαρόλη, Βασιλική Τριαντοπούλου, Ορφέας Χριστακούδης, Χριστίνα Βέβε, Σωτήρης Βουρλάκος. H είσοδος έχει οριστεί στα 10 ευρώ (ενήλικες) και στα 7 ευρώ μειωμένο (μαθητές -φοιτητές).