Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 09:14

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

 

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συμμετέχει και φέτος στην επικοινωνιακή δράση του υπουργείου Πολιτισμού “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” διοργανώνοντας ενημερωτικές παρουσιάσεις, θεματικές ξεναγήσεις και περιηγήσεις για το κοινό και μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, στους αρχαιολογικούς χώρους των Ακοβίτικων και της Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Οι εν λόγω ομαδικές δράσεις της ΕΦΑ, με υπεύθυνες υλοποίησης τις αρχαιολόγους της Υπηρεσίας Κατερίνα Τζαμουράνη και Μαίρη Τσουλάκου, ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώνονται σήμερα.

Χθες οι υπεύθυνες αρχαιολόγοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την περιήγηση στο αρχαιολογικό πάρκο της Αρχαίας Μεσσήνης με Έλληνες και Ιταλούς μαθητές, που επισκέπτονται τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με το πρόγραμμα του Erasmus “DREAM project”, σε συνεργασία με το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, μαθητές της Γ’ τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Από την κυρά της Μάλθης στον ιππόκαμπο: Μικρές ιστορίες με αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας”. Μια δεύτερη ομάδα μαθητών από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ιστορίες με ζωάκια και πηλό”, που περιλαμβάνει αφήγηση ιστοριών, παιχνίδι αναζήτησης και πήλινες κατασκευές.         

Την Τετάρτη, με μια άλλη ομάδα του Erasmus+ KA2 που συμμετέχει στο πρόγραμμα “River of ideas”, το οποίο υλοποιεί ο οργανισμός Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ) Καλαμάτας, οι δύο αρχαιολόγοι ξενάγησαν νεανικό κοινό από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Γερμανία, στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων, το Ιερό του Ποσειδώνα και τα Πρωτοελλαδικά Μέγαρα.

ΟΙ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ”

Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος σε όλη τη χώρα την επικοινωνιακή δράση “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”, που θα διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Κυριακή, με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Οι “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές” σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται. Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 44 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 37 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 20 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

 


NEWSLETTER