Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 08:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας: Τα παιδιά γνωρίζουν τον Πάμισο, το θεϊκό ποτάμι της Μεσσηνίας!

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας: Τα παιδιά γνωρίζουν τον Πάμισο, το θεϊκό ποτάμι της Μεσσηνίας!

Ο “Πάμισος, το θεϊκό ποτάμι της Μεσσηνίας” έκλεισε 13 χρόνια ως μια από τις θεματικές περιήγησης των σχολείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου ξεκίνησε το 2011 στο πλαίσιο της καμπάνιας του υπουργείου Πολιτισμού “Περιβάλλον και Πολιτισμός” και έγινε κλασικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τις ανάλογες προσαρμογές.

Έχει ως θέμα του το νερό και τον Πάμισο ως θεό θεραπευτή μικρών παιδιών, που τον λάτρευαν στα αρχαία χρόνια. Τα παιδιά αφού μάθουν πράγματα που αφορούν στη λατρεία του θεού Παμίσου, δίνονται και περιβαλλοντικές διαστάσεις, δηλαδή πόσο σέβονταν στα αρχαία χρόνια το περιβάλλον και πόσο το σεβόμαστε εμείς σήμερα, ενώ ανάλογα με την ηλικία προσαρμόζονται και οι δραστηριότητες, που κρατούν μία έως μιάμιση ώρα. 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, “ο ποταμός Πάμισος λατρευόταν ως ταύρος κοντά στις πηγές του στον Άγιο Φλώρο και παίζει σημαντικό ρόλο στον μουσειογραφικό σχεδιασμό του μουσείου. Είναι ο πρωταγωνιστής μας στην αναζήτηση του οποίου οι μαθητές ψάχνουν τα τάματα των πιστών του, την αναθηματική στήλη προς τιμή του, την επιγραφή με το όνομά του και ένα ανθεμωτό ακροκέραμο από τον ναό του.

Την αναζήτηση ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι όπου οι μαθητές χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά δημιουργούν το φυσικό περιβάλλον του με αρκετό γαλάζιο και πράσινο… κάπου τοποθετούν τον ναό του καθώς και τον ίδιο τον Πάμισο - ταύρο.

Το απολαμβάνουν και μαζί τους κι εμείς”.

Ν.Κ.