Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 16:29

Η “Μέθεξη” ξεπέρασε  τον… εαυτό της 

Η “Μέθεξη” ξεπέρασε   τον… εαυτό της 

Δεν απογοήτευσε τις προσδοκίες του κοινού η θεατρική ομάδα "Μέθεξη" της Καλαμάτας, για ακόμα μια φορά. Εχοντας να "ξεπεράσει" μόνο τον εαυτό της, όσον αφορά τις προηγούμενες παραγωγές της, κατάφερε το δύσκολο αυτό στόχο με την φετινή παράσταση "Τα κρανία Κονεμάρα".

Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 15 ετών, αφού εστιάζει σε κοινωνικά ζητήματα όπως η λεκτική βία, η καταπίεση, οι οικογενειακές παθογένειες, το στίγμα της ψυχικής νόσου, ο αλκοολισμός και πολλά άλλα. 

Το κοινό θα δει τους ήρωες, πριν ακόμα ξεκινήσει η παράσταση, να λικνίζονται μηχανικά και διακριτικά στο μαύρο σκηνικό. Οι κινήσεις τους ήπιες, τίποτα δεν προμηνύει τα ξεσπάσματα που θα έχουν λίγο αργότερα, όσο θα ξετυλίγεται το έργο. Πίσω από την διάφανη νάιλον κουρτίνα, τους βλέπουμε, δεν προσπαθούν να κρυφτούν άλλωστε, με όλες τις αδυναμίες τους. 

Ακόμα και τα ρούχα τους, τα παπούτσια, τα σκηνικά στα οποία θα τους δούμε, είναι ίδια, με μικρές παραλλαγές στις αποχρώσεις. Είναι όλοι τόσο τραγικοί και ίδιοι, ούτως ή άλλως. Κανείς δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί, όσο κι αν προσπαθεί. 

Η παράσταση αφορά 3 ιστορίες. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών, εμφανίζονται στη σκηνή πριν ακόμη τελειώσει η προηγούμενη σκηνή. Ετσι ο ένας συνδέεται με τον άλλο και όλοι τους δημιουργούν ένα κουβάρι μέσα στο οποίο αναγκαστικά θα συνυπάρξουν μέχρι να αλληλοφαγωθούν.

Τα ζευγάρια των ηρώων της κάθε σκηνής, είναι όπως της καθημερινής ζωής. Αδέρφια, μάνα - κόρη, ερωτευμένοι (με ανταπόκριση και χωρίς), φίλοι, συνεργάτες. Οσο θα επαναλαμβάνεται μία από τις πιο γνωστές διασκευές του "Wish you were here", η βελόνα του πικάπ θα "κολλάει" στο στίχο "so you think you can tell/heaven from hell". Ετσι όπως δυσδιάκριτα είναι τα όρια του παραδείσου και της κόλασης, έτσι μοιάζει δύσκολο να κατανοήσει ο θεατής που φτάνουν τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς των ηρώων και που αρχίζει η "κτηνοποίηση".

Δεν είναι τα Γόμορρα η πόλη που βλέπουμε στη σκηνή. Ούτε από άλλο πλανήτη η Βαλ, η Μαγκ και ο Μικ. Είναι άνθρωποι όπως αυτοί που ζουν στην ίδια πόλη με μας, σε κοντινά μας σπίτια και φέρονται ακριβώς το ίδιο. Δεν τους ακούμε όμως πάντα. 

Oσο κι αν αλλάζουν οι τόποι, οι εποχές, οι εξελίξεις, οι κοινωνίες. Eνα μόνο δεδομένο δεν θα αλλάξει ποτέ. "Homo homini lupus". 

Η νέα θεατρική παράσταση της ομάδας "Μέθεξη", "Τα κρανία της Κονεμάρα" ανεβαίνει στο Πνευματικό Κέντρο, μέχρι και την Κυριακή 24 του μήνα. Η μετάφραση, η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Κλάδη. Το έργο βασίζεται στην "Τριλογία του Λήνεην" του  Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακ Ντόνα. Οι παραστάσεις τις καθημερινές ξεκινούν στις 9.15 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα στις 8.15 μ.μ. 

Παίζουν οι: Στέλλα Λαμπροπούλου, Εβελυν Σκαρπαλέζου, Δέσποινα Σκάρπα, Πέτρος Κλάδης, Θάνος Καρκατζούλης, Μαίρη Κασιδάκη, Νιόβη Καζάκου, Σωτήρης Κριτσωτάκης, Ηλίας Δαρσακλής, Μαρίκα Συκάκη, Σταυρούλα Νικολοπούλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου. Η μουσική επιμέλεια είναι του Παναγιώτη Συντέτα, ο ήχος του Δημήτρη Δημέα, τα σκηνικά του Αντώνη Καζάκου. Φωτισμοί: Κριστίν Ροδίτης. Για κρατήσεις θέσεων μπορεί κανείς να καλέσει στο: 6948-513700.

Γ.Σαρ.